Αναζήτηση

25 Απριλίου 2023

Αύριο Τετάρτη 26/4 όλες-οι στη Γ.Σ. του ΣΣΕΤΕ - συμμετέχουμε - απαιτούμε άλλη πορεία για το ΣΣΕΤΕ

Η συνέλευση είναι στις 10 πμ στο Μέγαρο Μουσικής. 

Αγωνιστική Προοπτική Συνταξιούχων ΕΤΕ

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Ενόψει της Γ.Σ. βρισκόμαστε για μια ακόμα φορά μπροστά σε καταστάσεις που φέρνουν απογοήτευση και αποστροφή στους συναδέλφους.

Ο απολογισμός του ΔΣ είναι απολογισμός εγκατάλειψης του ΛΕΠΕΤΕ, γενικής αδράνειας και μηδενικών αποτελεσμάτων. Σε όλη τη διάρκεια της φετινής χρονιάς παρακολουθήσαμε μια διαδικασία φθοράς, αντεγκλήσεων, ετερόκλητων συμμαχιών, κρίσης τόσο στο Δ.Σ. όσο και στο προεδρείο. Για όλα τα θέματα επαναλαμβάνονταν σε κάθε ΔΣ ανούσιες διενέξεις για τα δευτερεύοντα, όμως στο τέλος χωρίς σοβαρή διαφοροποίηση. Συχνά ψήφιζαν όλοι μαζί τα ίδια, αλλά τίποτα ουσιαστικό για να προχωρήσουν οι διεκδικήσεις μας για τα σοβαρά ζητήματά μας, το ΛΕΠΕΤΕ, το ΤΥΠΕΤ, τα δάνεια, τον επανυπολογισμό. ΟΙ συνάδελφοι που είχαν ελπίσει σε μια αλλαγή ρότας και αντίληψης στο ΣΣΕΤΕ απογοητεύονται ολοένα και περισσότερο.

Στη διάρκεια της θητείας αυτού του ΔΣ, παρακολουθήσαμε επίσης πρωτοφανείς στα χρονικά πελατειακές σχέσεις και αντιλήψεις εποχών Μαυρογιαλούρου. Μέχρι και ολόκληρη παράσταση έστησε η ΔΑΚΕ, με τον υπουργό Χατζηδάκη, (που τόσους μήνες δεν έβρισκε λίγη ώρα για να δεχτεί το Δ.Σ. του ΣΣΕΤΕ) αλλά δήθεν  έκλεισε «ραντεβού» για να δεχτεί τη ΔΑΚΕ, ενώ ήταν σε εξέλιξη συνεδρίαση του ΔΣ (!!).Τελικά, άνθρακες βέβαια ακόμα ένας θησαυρός! Κυριαρχούν και διαπερνούν τις παρατάξεις του πρώην και του νυν προεδρείου οι αντιλήψεις «να βάλουμε μέσον», να θεωρείται θεμιτός τρόπος οι παρατάξεις να υποκαθιστούν το σωματείο, να θεωρείται μονόδρομος η νομική οδός και σαν πανάκεια για όλα μας τα προβλήματα και να λοιδορείται ο αγωνιστικός δρόμος σαν «ξεπερασμένος» και αναποτελεσματικός.

Για το θέμα των δανείων, δεν έγινε καμιά ουσιαστική συζήτηση όλο αυτό το διάστημα για το πώς θα υπερασπιστεί ο ΣΣΕΤΕ τα συμφέροντα των δανειοληπτών και με ποιες θέσεις. Το περιεχόμενο της  επιστολής που στάλθηκε τελικά στο Διοικητή για το θέμα (που συζητήθηκε-αποφασίστηκε σε συνεδρίαση του Δ.Σ.)  είναι επαρκώς απαράδεκτο αφού : 

α. δεν απαιτεί την ισχύ του σταθερού επιτοκίου που έχουν οι εν ενεργεία σδ. για τα στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια και στους συνταξιούχους που έχουν δάνεια σε ρύθμιση με τοκογλυφικά επιτόκια, αλλά ζητά αορίστως να είναι κατά περίπτωση οι μηνιαίες τοκοχρεολυτικές δόσεις ανάλογα με τις δυνατότητες του δανειολήπτη, ασπαζόμενοι την ατομική διαπραγμάτευση και προσπερνώντας τη θέση ισχύος και της τράπεζας έναντι των δανειοληπτών και τη ληστρική επιθετική πολιτική  της.

β. αντιμετωπίζει το πρόβλημα, όχι με συνδικαλιστική-ταξική αντίληψη, αλλά με τεχνοκρατική και τραπεζιτική ματιά κάνοντας αναφορά για ομαδοποίηση των δανείων των συνταξιούχων σδ. σε «ξεχωριστά ευνοϊκά χρηματοδοτικά προϊόντα».

 γ. ανοίγει την πόρτα για να δυσφημιστούμε ως μια ομάδα που απαιτεί ειδικά προνόμια γράφοντας «να αποφεύγεται η αντιμετώπισή μας με τον ίδιο τρόπο με τους λοιπούς πιστούχους της Τράπεζας, πρακτική άλλωστε που τηρείται διαχρονικά και δεν υπάρχει λόγος να μην συνεχιστεί τώρα  πλέον εξειδικευμένα.».

 

Δεν είναι μόνο ότι λείπει ο ταξικός και αγωνιστικός προσανατολισμός για τη συλλογική υπεράσπιση των συμφερόντων των συνταξιούχων δανειοληπτών και ότι υπάρχει συνδικαλιστική απειρία σε κάποια μέλη του Δ.Σ., αλλά ότι έχοντας μια εργοδοτική, κυβερνητική και στελεχοτραπεζική οπτική φτάνουν να υπονομεύουν τα συμφέροντά μας.

Για το ΤΥΠΕΤ. Το θέμα είναι ιδιαιτέρως σοβαρό με την οικονομική πορεία του ΤΥΠΕΤ που προσομοιάζει με το τι έγινε στο ΛΕΠΕΤΕ, ως προς την αδιαφάνεια στις αποφάσεις για τη διαχείρισή του, το μέλλον του, τις «επενδύσεις» των εισφορών μας. Αλλά και με την παρόμοια επέμβαση της διοίκησης της Τράπεζας στα οικονομικά του με θέματα που άπτονται της βιωσιμότητας και λειτουργικότητάς του, αφού επέβαλε εθελουσίες στο προσωπικό του. Το θέμα ΤΥΠΕΤ δεν συζητιέται ποτέ ουσιαστικά, αλλά η συζήτηση καταναλώνεται σε άλλ’ αντ’ άλλων.  Ο εκπρόσωπος του ΣΣΕΤΕ στο Δ.Σ. του ΤΥΠΕΤ (Πίγκος) δεν έφερε ουσιαστική ενημέρωση γιατί και πως έγινε αυτή η επέμβαση της Τράπεζας, τι συμβαίνει με τις μελέτες που έχουν κυκλοφορήσει για το ΤΥΠΕΤ. Επίσης, δεν μπήκε καν σε συζήτηση πρόταση που κατατέθηκε σε συνεδρίαση του Δ.Σ. για την ισοτιμία της συμμετοχής των συνταξιούχων στο αυτοδιαχειριζόμενο και αυτοδιοικούμενο ΤΥΠΕΤ, πρόταση που είχαμε καταθέσει ως Αγωνιστική Προοπτική αναλυτικά στην προεκλογική περίοδο. Το ΤΥΠΕΤ κινδυνεύει σοβαρά και ημείς άδομεν.

Το σοβαρότερο όμως όλων είναι ότι το κορυφαίο μας ζήτημα, ο ΛΕΠΕΤΕ, περιφέρεται ως άταφος νεκρός στους διαδρόμους του ΣΣΕΤΕ και από ΔΣ σε ΔΣ. Είναι ολοφάνερο ότι το τρέχον ΔΣ και το προεδρείο έχουν εγκαταλείψει στην ουσία το θέμα στην τύχη του, ότι το θεωρούν τελειωμένο ζήτημα και δεν έχουν την παραμικρή πρόθεση να διεκδικήσουν το οτιδήποτε… ας είναι καλά οι δικηγόροι να αυγατίζουν την πελατεία τους.

Ακόμα όμως και σε ζητήματα δημοκρατικής λειτουργίας του ΣΣΕΤΕ -προεκλογική σημαία μάλιστα κάποιων-  παρά την ελπιδοφόρα αρχή, είδαμε σταδιακά να εκφυλίζεται και να ξεπέφτει σε πρακτικές από τα παλιά. Είδαμε επίσης το προεδρείο του ΔΣ και όσοι το στηρίζουν, όπως και η ΔΑΚ-Σ με διάφορα προσχήματα, να θεωρούν ότι υπάρχουν απόρρητα στο ΣΣΕΤΕ και το ΤΥΠΕΤ (από τα πρακτικά των συνεδριάσεων μέχρι τις επιστολές που στέλνουν στην Διοίκηση εξ ονόματος του ΣΣΕΤΕ όπως αυτή για τα δάνεια σδ.) τα οποία μπορούν να κατέχουν μόνο αυτοί ως ειδικοί και δεν μπορούν να κοινοποιούνται προς ενημέρωση των σδ. μη τυχόν και τα δει και κανένα άλλο μάτι. Αυτή η αντίληψη είναι βαθιά αντιδημοκρατική και παραγνωρίζει ότι οι εκπρόσωποι των συνταξιούχων οφείλουν να λογοδοτούν για τις ενέργειες και τις αποφάσεις τους που μας αφορούν και να διαχειρίζονται με διαφάνεια όλα τα θέματα του συλλόγου μας. Ε! όχι δεν μπορεί και αυτό το προεδρείο να λειτουργεί εξ ονόματος των σδ. χωρίς τους σδ. και πίσω από τις πλάτες τους. 

Σαν κερασάκι στην τούρτα, το τελευταίο Δ.Σ. πήρε μια -περίεργη τουλάχιστον- απόφαση όσον αφορά τους απολογισμούς που τίθενται προς έγκρισηΕνώ στη συνέλευση θα έπρεπε να δοθούν χωριστά προς έγκριση οι οικονομικοί απολογισμοί, ένας για το τελευταίο 6μηνο της θητείας του προηγούμενου  Δ.Σ. και διαφορετικός για τη θητεία του τρέχοντος Δ.Σ., παρόλα αυτά, με συναίνεση των παρατάξεων του προεδρείου, του Σαρρή και λευκό από τη ΔΑΚΕ, αποφασίστηκε να μπουν για έγκριση και οι δύο οικονομικοί απολογισμοί μαζί. 

Παράλληλα, μπαίνουν μαζί προς έγκριση ή καταψήφιση, ως να είναι κάτι ενιαίο και οι 2 διοικητικοί απολογισμοί, δήθεν γιατί κρίνονται ανά ημερολογιακό έτος, ενώ αυτό είναι πρωτοφανές για τα συνδικαλιστικά χρονικά που κρίνονται οι θητείες του κάθε Δ.Σ..

 Ο στόχος σαφής: να εξασφαλιστεί σε κάθε περίπτωση η έγκρισή τους. Δεν μπορούμε παρά να συμπεράνουμε λοιπόν ότι, όπως έχουμε συναινετική συνέχεια του κράτους από τις μνημονιακές κυβερνήσεις, έχουμε και  συνέχεια της συνεργασίας των παρατάξεων του πρώην και του νυν προεδρείου,  που κατά τα άλλα εμφανίζονταν ως διαφωνούσες για την κατεύθυνση του ΣΣΕΤΕ την περίοδο των εκλογών. 

Αυτό συμπεραίνουμε επίσης και από την ανυπαρξία συγκεκριμένου και σαφούς προγράμματος διεκδικήσεων και -κυρίως- αγωνιστικών κινητοποιήσεων, τόσο αυτόνομα  όσο και σε συνεργασία με άλλα σωματεία του κλάδου, πέρα από κάποιες σποραδικές και κάτω από την πίεση των συναδέλφων και παρατάξεων όπως η δική μας.

Η Γ.Σ. γίνεται μεσούσης της προεκλογικής περιόδου, με τα προβλήματα του λαού, εργαζομένων, συνταξιούχων και νεολαίας να έχουν οξυνθεί στο έπακρο. Όλο και περισσότερο γίνεται ανασφαλές το περιβάλλον που ζούμε με την ληστρική ακρίβεια να καλπάζει, τον πολεμικό κίνδυνο να μεγαλώνει, την αρπακτική τοκογλυφική πολιτική των τραπεζών να απειλεί με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς τα σπίτια πολλών από εμάς.  Ειδικά για μας, τους συνταξιούχους της ΕΤΕ, τα εισοδήματα μας έχουν υποστεί μεγάλες απώλειες με τη λεηλασία του ΛΕΠΕΤΕ, το κόψιμο των δώρων και του επιδόματος αδείας, τον τρόπο επανυπολογισμού, κοκ, ενώ κινδυνεύουν με περαιτέρω μείωση από το ν. Βρούτση με το κόψιμο της προσωπικής διαφοράς. Και γνωρίζουμε πια ότι οι εκλογές δεν πρόκειται να αλλάξουν τα πράγματα, μόνο το διαχειριστή τους.

Κάποτε ως εργαζόμενοι είχαμε το όπλο της απεργίας, και παλεύαμε να κάνουμε τα σωματεία εργαλεία δικά μας, πολεμώντας τον εργοδοτικό και συμβιβασμένο συνδικαλιστικό εσμό. Σήμερα ως συνταξιούχοι, το όπλο μας για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας είναι ο ΣΣΕΤΕ και το συνταξιουχικό κίνημα. Μπορεί να μην έχουμε τη δυνατότητα του απεργιακού όπλου, έχουμε, όμως, τη δυνατότητα των μαζικών κινητοποιήσεων, των δράσεων για την προβολή των προβλημάτων μας και των διεκδικήσεων μας. Έχουμε το όπλο του πολιτικού  κόστους. Έχουμε τη δυνατότητα του συντονισμού με τους εργαζόμενους του κλάδου μας και γενικότερα και τις κοινές δράσεις  με τις άλλες συνταξιουχικές οργανώσεις.

Απαιτείται μια νέα προσπάθεια των σδ. που δεν μπορούν να συμβιβαστούν με την κατάσταση που διαμορφώθηκε στο ΣΣΕΤΕ, με όσους-ες ήλπιζαν σε αλλαγή και νιώθουν νέα απογοήτευση, με όσους-ες καταλαβαίνουν ότι ήταν σφάλμα να πιστεύουν ότι οι προσδοκίες τους για νέα πορεία θα προέκυπταν από μια επιφανειακή και πρόσκαιρη επίκληση ενότητας χωρίς αρχές και δεσμεύσεις.

Να ανοίξουμε το διάλογο, να συντονιστούμε, να συζητήσουμε πως και ποιοι μπορούμε να διεκδικήσουμε και να πιέσουμε για ένα σύλλογο που θα υπερασπίζεται πραγματικά τα δικαιώματά μας, κόντρα στην επίθεση κυβερνήσεων, τραπεζών και την μειοδοσία του υποταγμένου συνδικαλισμού.

Η Αγωνιστική Προοπτική καταθέτει την πρόθεσή της να συμβάλλει σε αυτό το διάλογο και σε δράσεις που να συμβάλλουν  σε αυτό το στόχο και αναμένουμε ανταπόκριση

Στη ΓΣ της 26/4 καταψηφίζουμε το διοικητικό και οικονομικό απολογισμό (αφού αποτυπώνει τις πολιτικές επιλογές του διοικητικού) για να στείλουμε μήνυμα ότι απαιτούμε αλλαγή πορείας στο ΣΣΕΤΕ και όχι μόνο αλλαγή διαχειριστή.

Κόντρα στην ανάθεση, την απογοήτευση, την παραίτηση, τη μοιρολατρεία θέλουμε αγώνες στα χέρια των συνταξιούχων και σύλλογο ικανό να υπερασπίζεται τα δικαιώματά μας απέναντι στην επίθεση Τράπεζας και κυβερνήσεων.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ενημέρωση από το σημερινό έκτακτο Δ.Σ. του ΣΣΕΤΕ

                ΟΠΟΙΟΣ ΔΕ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΖΥΜΩΣΕΙ, ΔΕΚΑ ΜΕΡΕΣ ΚΟΣΚΙΝΙΖΕΙ Η παναττική κινητοποίηση της 21/11 έξω από το Υπουργείο Εργασίας ήταν μικρ...