Αναζήτηση

27 Σεπτεμβρίου 2024

Για τα δάνεια και την προστασία των δανειοληπτών - Θέσεις της Αγωνιστικής Προοπτικής Συνταξιούχων ΕΤΕ

ΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΩΝ

· Η ασκούμενη οικονομική πολιτική πλήττει βαριά τους δανειολήπτες-φυσικά πρόσωπα, ανάμεσά τους και τους συναδέλφους, ειδικά τα χρόνια μετά την οικονομική κρίση του 2010 και τα μνημόνια που υπέγραψαν οι κυβερνήσεις με την Ε.Ε. και το ΔΝΤ. Δόθηκε μεγαλύτερη ευχέρεια για ασυδοσία των τραπεζών, παρότι τις ανακεφαλαιοποίησαν με χρήματα που φορτώθηκε ο λαός μέσω του δημόσιου χρέους, για ανεξέλεγκτη αύξηση των επιτοκίων και εκχώρηση των δανείων σε εταιρείες αρπακτικά.

Χιλιάδες δάνεια οφειλετών από τα λαϊκά στρώματα είναι σε καθυστέρηση, λόγω αδυναμίας εξυπηρέτησης τους. Κατάργησαν την όποια λειψή προστασία της κατοικίας.  Ενώ, γνωρίζουμε την ίδια ώρα τις διευκολύνσεις σε δάνεια μεγάλων επιχειρήσεων, το κούρεμα χρεών σε μεγιστάνες των ΜΜΕ, τα δανεικά και αγύριστα σε εφοπλιστές, βιομήχανους, μεγαλέμπορους, κόμματα, ημέτερους. Κόκκινα αλλά και ενήμερα δάνεια έχουν εκχωρηθεί σε εγχώριες και εξωχώριες εταιρείες ειδικού σκοπού. Δεκάδες  χιλιάδες είναι οι πλειστηριασμοί και οι εξώσεις που έχουν ήδη γίνει, αλλά και εκατοντάδες χιλιάδες αυτές που δρομολογούνται. Στόχος η συγκέντρωση της ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας για να ανθίσει το νέο πεδίο κερδοφορίας εγχώριου και ξένου κεφαλαίου στο real estate, τις αγοραπωλησίες και μισθώσεις ακινήτων. Νομοθετήσεις όλων των κυβερνήσεων ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ έστρωσαν το έδαφος για την επιχείρηση λεηλασίας και συγκέντρωσης από το κεφάλαιο όχι μόνο της δημόσιας περιουσίας αλλά και της μικρής ιδιοκτησίας (κατοικίας, αγροτικής γης, κλπ).

·        Μεθοδικά έσπρωξαν στο δανεισμό, δέσμευσαν περιουσίες με υποθήκες, οδήγησαν μεγάλο μέρος της κοινωνίας σε φτωχοποίηση και αδυναμία αποπληρωμής δανείων, καθιέρωσαν τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και ποινικοποίησαν τις κινητοποιήσεις παρεμπόδισής τους. Έστησαν εταιρείες φαντάσματα ή ορατές (με διαπλοκές, σαθρές νομιμοποιήσεις και «άγνωστη» δαιδαλώδη μετοχική σύνθεση) για αγορά-διαχείριση των δανείων και εκμετάλλευσης των υποθηκών. Στη συνέχεια πέρασαν τα δάνεια από τις τράπεζες με το σχέδιο Ηρακλής σε γύπες, funds, servicers έναντι σκανδαλωδών αντιτίμων για να εμφανίζουν τις τράπεζες με υγιές χαρτοφυλάκιο στο όνομα της τήρησης των Διεθνών Λογιστικών Προτύπων. Οι δανειολήπτες και ειδικά όσοι έχουν δάνεια σε καθυστέρηση ή ρύθμιση, αλλά ακόμα και ενήμεροι, βρίσκονται πλέον αντιμέτωποι με την ασύδοτη αρπακτικότητα. Ακόμα και όταν εκκρεμούν δικαστικές προσφυγές δανειοληπτών, οι εταιρείες προχωρούν σε πλειστηριασμούς και εξώσεις. Έλλειψη ενημέρωσης, παρενοχλήσεις,  μη απάντηση σε αιτήματα, απαίτηση για καταβολή μεγάλων ποσών σε τραπεζικούς διαμεσολαβητές για εξωδικαστικούς ρυθμίσεις είναι η παγιωμένη τακτική  από τράπεζες, εισπρακτικές, funds, συγκεκριμένα δικηγορικά γραφεία, servicers.

·      Ειδικά για τους σδ. συνταξιούχους της ΕΤΕ η μείωση των εισοδημάτων μας μέσω και της διακοπής παροχής του ΛΕΠΕΤΕ με ευθύνη της Τράπεζας, της καθήλωσης των συντάξεων, η ακρίβεια έχει οδηγήσει την πλειοψηφία των σδ. που έχουν δάνεια να δυσκολεύονται για την εξόφληση των δόσεων τους. Πολλοί έχουν δάνεια σε καθυστέρηση. Αρκετοί έχουν εξαναγκαστεί σε ρυθμίσεις-παγίδες και έγιναν θύματα των τοκογλυφικών κυμαινόμενων επιτοκίων που έχουν εκτοξευτεί. Επίσης, είναι σε γνώση μας ότι εισπρακτικές εταιρείες ενοχλούν και απειλούν σδ. και κατοικίες σδ. έχουν βγει σε πλειστηριασμό.

·      Άγνωστος είναι ο αριθμός δανείων, που ήδη έχει μεταφερθεί από την ΕΤΕ σε εταιρείες γύπες. Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΤΕ χαρτοφυλάκιο κόκκινων δανείων μαζί και των σδ. έχει περάσει στην εταιρεία doValue Greece Ανώνυμη Εταιρεία Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις, ενώ σε πέπλο αδιαφάνειας βρίσκεται η τύχη των ενήμερων δανείων. Ωστόσο, οι 26 εταιρείες -servicers συχνά μεταβιβάζουν μεταξύ τους τα δάνεια και τα ίχνη τους των δανείων χάνονται. Έτσι σήμερα δάνεια προς την ΕΤΕ βρίσκονται και σε servicers όπως οι INTRUM, QQUANT, CEPAL, SYMBOL, Asopus LP, ή η AGLE  με έδρα στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας. Οι συνέπειες σε βάρος των δανειοληπτών είναι τραγικές και ήδη υπάρχουν και σδ. που έχουν χάσει τα σπίτια τους.

·      Είναι κρίσιμο και χρήζει άμεσης αντιμετώπισης οι ευνοϊκές ρυθμίσεις των ΣΣΕ για τα επιτόκια στεγαστικών, επισκευαστικών, καταναλωτικών δανείων, και καρτών που ίσχυαν για εργαζόμενους και είχαν επέκταση και στους συνταξιούχους να απαιτηθεί και στη σημερινή συγκυρία. Χρειάζεται να πιέσουμε για κοινό μέτωπο με τους εν ενεργεία (ΣΥΕΤΕ) και να κατοχυρωθεί μόνιμα ότι οι ρυθμίσεις των ΣΣΕ για τους εν ενεργεία ισχύουν και τους συνταξιούχους και ότι συνάδελφοι που έχουν αδυναμία πληρωμής προστατεύονται από τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και τα σταθερά επιτόκια.

·      Ο χειρισμός του Δ.Σ. του ΣΣΕΤΕ όλο το προηγούμενο διάστημα δεν συνέβαλε στην αντιμετώπιση των προβλημάτων των σδ. και τη διεκδίκηση λύσεων. Η επιτροπή δανειοληπτών του ΣΣΕΤΕ σταμάτησε να λειτουργεί από το Δεκέμβρη του 2022 με ευθύνη του Δ.Σ. όταν φάνηκε ότι η πλειοψηφία των μελών της ήταν σε αντίθεση με την προσέγγιση του προεδρείου. Συνάδελφοι που έχαναν τα σπίτια τους έμειναν αβοήθητοι. Κινητοποιήσεις δεν έγιναν. Οι ενέργειες του Δ.Σ. περιορίστηκαν σε κάλεσμα ενός «εξειδικευμένου νομικού» που «πρότεινε πως μια νέα ρύθμιση είναι θετική ενέργεια», επαφές με τραπεζικά στελέχη και επιστολή προς το διοικητή ημ.  9/1/2023. Χαρακτηριστικές της οπτικής (τεχνοκρατικής από τη σκοπιά της τράπεζας και όχι των δανειοληπτών) είναι οι φράσεις που περιέχονται στην επιστολή για να: «παρέχεται η δυνατότητα ομαδοποίησής τους (σ.σ. των δανείων) σε ξεχωριστά ευνοϊκά χρηματοδοτικά προϊόντα» και για να «αποφεύγεται η αντιμετώπισή τους με τον ίδιο τρόπο με τους λοιπούς πιστούχους της Τράπεζας». Η άρνηση του Δ.Σ. να θέσει αίτημα για κούρεμα, οι αντιλήψεις ότι υπάρχουν ευθύνες των σδ, δανειοληπτών που είναι κακοπληρωτές και ότι δεν μπορεί να υπάρχουν μαχητικές διεκδικήσεις καθόρισαν την αδράνεια του ΣΣΕΤΕ. Τεράστια ευθύνη υπάρχει και στις παρατάξεις του εργοδοτικού κυβερνητικού συνδικαλισμού των εν ενεργεία και στο ΣΥΕΤΕ για την απεμπόληση των διεκδικήσεων μας και την προστασία των συνταξιούχων. 

·      Απαιτείται να αντισταθούμε σε αυτήν την κατάσταση από τη σκοπιά της αλληλεγγύης και της συνδρομής στους συναδέλφους αλλά και όλα τα φτωχά λαϊκά στρώματα που έχουν παγιδευτεί σε αυτή την ληστρική τοκογλυφική πολιτικής των τραπεζών. Να προβάλλουμε και να δράσουμε για ένα σύνολο στόχων πάλης που θα υπηρετούν τις ανάγκες μας και θα συγκρούονται με την πολιτική των κυβερνήσεων της Ε.Ε. και των τραπεζών και σε αυτό το επίπεδο.

·      Με κοινούς αγώνες με τους εν ενεργεία σδ., τους σδ. συνταξιούχους και των άλλων τραπεζών, την ΟΣΤΟΕ, το σύνολο του μαχόμενου κινήματος που αντιστέκεται στην ανάλγητη πολιτική, σε κατασχέσεις, πλειστηριασμούς, εξώσεις για την προστασία όλων των δανειοληπτών των λαϊκών στρωμάτων να  απαιτήσουμε τα παρακάτω :

ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ

·     Πλήρης προστασία του δικαιώματος στη στέγαση. Καμιά κατάσχεση-πλειστηριασμός-έξωση για κατοικία σδ. και λαϊκών νοικοκυριών.

·     Άμεσα: πάγωμα και ανάκληση όλων των πλειστηριασμών, των κατασχέσεων και των εξώσεων μέχρι να λυθούν τα ζητήματα της αποκατάστασης των εισοδημάτων μας. Να σταματήσει η μεταφορά δανειακών υποχρεώσεων σε funds,  εταιρείες ειδικού σκοπού, servicers κλπ.

·     Κάλυψη όλων των συνταξιούχων για το ύψος επιτοκίου που  υπογράφεται σε συλλογικές συμβάσεις για τα δάνεια των εν ενεργεία, μόνιμα και χωρίς διαχωρισμούς. Ισχύς  για στεγαστικά, επισκευαστικά, καταναλωτικά, κάρτες.

·     Για ρυθμίσεις δανείων το επιτόκιο να μην διαφοροποιείται αλλά η διευκόλυνση να αφορά  μόνο αύξηση του αριθμού των δόσεων με επέκταση της χρονικής διάρκειας και μείωση του ύψους δόσεων.

·     Επιτόκιο για όλους τους συναδέλφους σταθερό του ιδίου ύψους είτε έχουν ρυθμίσεις είτε κόκκινα, είτε όχι. Γιατί στην τράπεζα οφείλεται όταν υπάρχουν καθυστερήσεις.  Άρα για όλους τους συναδέλφους τους συνταξιούχους επαναφορά στο σταθερό επιτόκιο του 1,87 για τα στεγαστικά Και όσο είναι για τα καταναλωτικά κοκ.

·      Διαγραφή όλων των χρεών όσων έχουν καταβάλει ποσά που αντιστοιχούν στο αρχικό κεφάλαιο.

·     Κούρεμα. Να κουρευτούν τα δάνεια μας όσο κουρεύτηκαν τα εισοδήματά μας με ευθύνη πρώτα από όλα της Τράπεζας. Αυτό μπορεί και πρέπει να διεκδικηθεί συνδικαλιστικά σε συνεργασία με τους σδ. των ενεργεία. Η υποτίμηση αυτής της διεκδίκησης από μέλη του ΔΣ του ΣΣΕΤΕ, η επίκληση ότι αυτά δεν γίνονται, ότι δεν θα το δεχτεί η Τράπεζα ή ότι υπάρχουν κακοπληρωτές ή ότι δεν συμφέρει την τράπεζα είναι πολιτικές που φαλκιδεύουν τα συμφέροντά μας και ευνοούν την Τράπεζα. Όταν όλοι γνωρίζουν όχι μόνο τα ιστορικά παραδείγματα για σεισάχθεια, διαγραφές δανείων κλπ, αλλά ότι και σήμερα υπάρχουν ευνοϊκές διαγραφές δανείων για επιχειρήσεις, κόμματα, ΜΜΕ, ημέτερους.

Συνοπτικά

·      Προστασία των δανειοληπτών. Κούρεμα όλων των δανείων όσο έχει υπάρξει και περικοπή του εισοδήματός μας. Καμία κατάσχεση και κανένας πλειστηριασμός κατοικίας συναδέλφου ή άλλου δανειολήπτη. Διαγραφή όλων των χρεών όσων έχουν καταβάλει ποσά που αντιστοιχούν στο αρχικό κεφάλαιο. Χαμηλά σταθερά επιτόκια για όλους, ισχύ των επιτοκίων στεγαστικών, επισκευαστικών, καταναλωτικών δανείων για τους σδ. συνταξιούχους όπως των εν ενεργεία και ισχύς τους και στην περίπτωση ρυθμίσεων. 

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΕΤΕ

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ανακοίνωση-εκτίμηση για τη συνάντηση με το Υπουργείο για το ν. Βρούτση και την επερχόμενη περικοπή του 33%

ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΝΑ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΗ ΠΕΡΙΚΟΠΗ ΤΟΥ 33% ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ Ν. ΒΡΟΥΤΣΗ   Η συνάντηση στις ...