ΛΕΠΕΤΕ: Δεν παραγράφουμε το δικαίωμα. Να πληρώσει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της η ΕΤΕ
Τα επτά χρόνια, μετά την απόφαση της διοίκησης Φραγκιαδάκη για την διακοπή της παροχής από τον Λογαριασμό Επικούρησης Προσωπικού ΕΤΕ, οι συνταξιούχοι συνάδελφοι έχουμε υποστεί βίαιη και σημαντική μείωση του εισοδήματός μας. Επιπλέον, από 1/1/2025 επίκειται περαιτέρω μείωση κατά 33,3%, της επικουρικής που απέμεινε, με την περικοπή της «προσωπικής διαφοράς», εφόσον δεν υπάρξει κάποια νομοθετική τροπολογία.
Ο ΛΕΠΕΤΕ αποτελούσε έναν κοινό έντοκο καταθετικό λογαριασμό συγκέντρωσης περιουσίας, χωρίς νομική προσωπικότητα και δεν ήταν Ασφαλιστικός Φορέας (όπως άλλωστε το ίδιο το Υπουργείο είχε βεβαιώσει το 2014).
Συστήθηκε από τα Ταμεία Αλληλοβοήθειας του Προσωπικού της Τράπεζας και την ευθύνη της διαχείρισής του είχε η Τράπεζα. Η Διαχειριστική Επιτροπή του ήταν 9μελής, (πρόεδρος ο Διοικητής της ΕΤΕ, 2 ακόμα εκπρόσωποι από τη Διοίκηση της Τράπεζας, 3 από Συλλόγους των εν ενεργεία, 2 από ΤΥΠΕΤ και 1 από ΣΣΕΤΕ).
Ο ρόλος της Διαχειριστικής Επιτροπής δεν ήταν αποφασιστικός, με την έννοια ότι η Διοίκηση της ΕΤΕ και προσωπικά ο Διοικητής, αποφάσιζαν για όλα.
Οι εκπρόσωποι εργαζόμενων και συνταξιούχων στη Διαχειριστική Επιτροπή δεν εκλέγονταν ως μέλη της Δ.Ε., δεν απολογούνταν στα συλλογικά όργανα (ΣΥΕΤΕ, ΣΣΕΤΕ, ΤΥΠΕΤ) και δεν ενημέρωναν για την πορεία του ΛΕΠΕΤΕ. Και προφανώς έχουν ευθύνες για την έλλειψη ενημέρωσης των εργαζόμενων και συνταξιούχων της ΕΤΕ και για τις υπογραφές τους σε έγγραφα που χρησιμοποίησε η τράπεζα στη συνέχεια.
Τα στοιχεία για την οικονομική διαχείριση του ΛΕΠΕΤΕ δεν δίνονταν στη δημοσιότητα. Ωστόσο, σε βιβλίο του πρώην διοικητή Μίρκου αναφέρεται ότι το 1996 ο ΛΕΠΕΤΕ παρουσίαζε πλεόνασμα και είχε αποθεματικό 17 δισ. δραχμές. Σημειώνεται ότι δεν υπάρχουν (ή δεν δίνονται) στοιχεία εισφορών πριν από το 1995 σε όσους συναδέλφους τα ζήτησαν.
Με το νόμο 3371/2005 ο ΛΕΠΕΤΕ σταμάτησε να δέχεται εισφορές από τους νεοπροσλαμβανόμενους υπαλλήλους, οι οποίοι εντάχτηκαν στο ΕΤΕΑΕΠ χωρίς αντιδράσεις από το συνδικαλιστικό κατεστημένο, ενώ το 2009 μετέβαλε τον κανονισμό του.
Τα χρήματα του λογαριασμού χρησιμοποιήθηκαν για επενδύσεις σε μετοχές προς εξυπηρέτηση επενδυτικών πλάνων της διοίκησης. Η διοίκηση στη συνέχεια θεωρούσε ότι έκανε διευκολύνσεις στο λογαριασμό ζητώντας υπογραφές για την επιστροφή των ποσών. Η κλοπή των εισφορών μας αποτέλεσε ένα κόλπο grosso, που εξελίχτηκε πάνω στην αδιαφάνεια και τα δούνε και λαβείν με τα οποία δρούσαν οι εργοδοτικοί-κυβερνητικοί συνδικαλιστές σε συνεργασία με τη διοίκηση, ζαλισμένοι από το «Μεγάλο σορτάρισμα» και γοητευμένοι από το ρόλο του στην ελεύθερη αγορά και τις δήθεν αποδόσεις.
Μετά τη διακοπή της καταβολής του ΛΕΠΕΤΕ το 2017 ακολούθησαν κινητοποιήσεις κυρίως κάτω από την πίεση των ίδιων των συνταξιούχων και όχι με πρωτοβουλία του ΣΣΕΤΕ που περιορίστηκε να ζητά συναντήσεις και να αναλώνεται σε διαδρόμους των υπουργείων, των κτιρίων της Διοίκησης και κάποιων νομικών ενεργειών, λειτουργώντας αποτρεπτικά στους αγώνες. Ο ΣΥΕΤΕ κατέγραψε παντελή απουσία. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με στήριξη και συναδέλφων, με τη δικαιολογία του ότι “πεινάμε και ο,τιδήποτε πάνω από το μηδέν είναι θετικό”, νομοθέτησε για τη νέκρωση του ΛΕΠΕΤΕ και την απαλλαγή της Τράπεζας.
Η δικαστική οδός, όπως αναμενόταν, ήταν μια χρονοβόρα διαδικασία που εγκλώβισε και αποπροσανατόλισε το αγωνιστικό πνεύμα και το αποτέλεσμα ήταν ως τώρα αρνητικό (και με αποφάσεις του Αρείου Πάγου μάλιστα), για όσους πίστεψαν ότι η δικαιοσύνη θα σταθεί στο πλευρό μας…
Δεν μπορούμε να περιμένουμε άπραγοι να περνούν τα χρόνια, μήπως μας δικαιώσουν τα δικαστήρια, πέρα από το ότι έχουμε κάθε λόγο να αμφιβάλλουμε για την αντικειμενικότητα και την ανεξαρτησία τους από την κυρίαρχη πολιτική. Πρόσφατα πάλι έχουν αρχίσει να γίνονται ενέργειες στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια που όμως αναμένεται ότι θα πάρουν πολλά χρόνια και με εξαιρετικά αμφίβολα αποτελέσματα, ακόμη κι αν κάποιος, κάποτε, δικαιωθεί μεμονωμένα.
Η πραγματικότητα απέδειξε ότι εμπιστοσύνη μπορούμε να έχουμε μόνο στους αγώνες μας, που όσο πιο «ηχηροί» και μαζικοί είναι, μπορούν να φέρουν αποτελέσματα. Δεν ξεχνάμε ότι η συνεχής παρουσία μας έξω από το Κεντρικό και οι αγώνες μας αποτέλεσαν την θρυαλλίδα για την «απόσυρση» του Φραγκιαδάκη.
Δεν ξεχνάμε τη ληστεία των εισφορών μας που ανέρχονταν στο 12,5% του μισθού μας, την αρπαγή των αποθεματικών του ΛΕΠΕΤΕ για επένδυση σε μετοχές της ΕΤΕ, δεν παραγράφουμε τα δικαιώματά μας και τη διεκδίκησή του.
Απαιτούμε δημοσιοποίηση και διαχειριστικό έλεγχο των οικονομικών, πλήρη διαφάνεια στη λειτουργία του ΛΕΠΕΤΕ, ανεξάρτητα από την υποχρέωση της ΕΤΕ (και όχι του ΕΦΚΑ) να καλύψει μέχρι και τον/την τελευταίο/α εν ζωή δικαιούχο. Απόδοση ευθυνών στην διοίκηση της Τράπεζας και όσους άλλους εμπλέκονται για τη διαχείριση του ΛΕΠΕΤΕ.
Δεν παραγράφουμε τη διεκδίκηση να πάρουμε πίσω όλα όσα μας χρωστούν και παράλληλα απαιτούμε να καταργηθούν οι νόμοι Πετρόπουλου και Βρούτση με τους οποίους μετέφεραν τους συνταξιούχους και τους εν ενεργεία και την υποχρέωση καταβολής στο δημόσιο επικουρικό και όχι τον ΛΕΠΕΤΕ, ώστε να επικαλούνται ότι δεν υπήρξαν προς το δημόσιο εισφορές και να «δικαιολογούν» μελλοντικές περικοπές.
Δεν συμβιβαζόμαστε με το ν. 4618/2019 του ΣΥΡΙΖΑ, που μαζί με τους εργοδοτικούς και κυβερνητικούς συνδικαλιστές υπέρμαχους του ΕΤΕΑΕΠ, δρομολόγησε την ένταξή μας στο δημόσιο επικουρικό, απαλλάσσοντας ουσιαστικά την Τράπεζα από τις υποχρεώσεις της και κουκουλώνοντας τις ποινικές ευθύνες για τη κακοδιαχείριση και την κλοπή των εισφορών μας. Το νομοθέτημα Πετρόπουλου άλλαξε τον συντελεστή υπολογισμού από 0,010285 επί ΛΕΠΕΤΕ στο 0,00675 (μείωση 34,37%) και όρισε καταβολή εισφορά της τράπεζας μέχρι το 2023 προς το ΕΤΕΑΕΠ και να γίνει αναλογιστική μελέτη για το ύψος αυτής από το 2024 και μετά.
Απαιτούμε κατάργηση του ν. Βρούτση 4680/2020 της Ν.Δ., που «σώζει την Εθνική Τράπεζα…» και άμεσα νέα τροπολογία για καμία περικοπή στην επικούρηση ούτε από 1.1.25 ούτε αργότερα. Οι παράγραφοι 2, 5, 6, 8, 9 του άρθρου 63 του προαναφερόμενου νόμου ορίζουν ότι:
α) παύει από 1/1/2025 να καταβάλλεται στους δικαιούχους η “προσωπική διαφορά”, από το ποσό που λάμβαναν στις 31/12/2019 που αυτό σημαίνει άμεση περικοπή 33,3% της επικούρησης,
β) θεσμοθετείται για τους συνταξιοδοτηθέντες μέχρι 31.12.2018 επικούρηση από το ΕΤΕΑΕΠ με μειωμένο συντελεστή στο 0,0045 (μείωση κατά 56,25% από τον αρχικό συντελεστή του ΛΕΠΕΤΕ).
γ) ότι από 1.1.2025 και εφεξής οι συντάξεις των συνταξιούχων της ΕΤΕ δεν αναπροσαρμόζονται με αυξήσεις.
δ) για τους συνταξιοδοτηθέντες μετά την 1.1.2019 επιλεκτικά και εκδικητικά αναφέρει ότι ο τρόπος υπολογισμού του ΕΤΕΑΕΠ, που βάσει προηγούμενου νόμου τους δίνει μεγαλύτερες παροχές λόγω μεγαλύτερου ύψους εισφορών, δεν θα ισχύει από 1.1.2025 και η διαφορά θα μηδενιστεί.
ε) τη χρονική διάρκεια και το ύψος καταβολής εισφοράς της ΕΤΕ στον ΕΦΚΑ, εξαρτώντας την παροχή του ΕΤΕΑΕΠ από τις εισφορές της ΕΤΕ με βάση τον μειούμενο αριθμό των εν ενεργεία και όχι με βάση τις αυξημένες εισφορές μας και την κάλυψη όλων των συνταξιούχων, αβαντάροντας την Τράπεζα για την (μη) καταβολή στο ακέραιο των υποχρεώσεών της και μη αναλαμβάνοντας η κυβέρνηση την ευθύνη για την καταβολή σε μας του ακέραιου ποσού της επικούρησης που δικαιούμαστε.
Απόψεις ότι η πληρωμή του ΛΕΠΕΤΕ από την ΕΤΕ, δημιουργεί πρόβλημα βιωσιμότητας στην ίδια, ή ότι διακινδυνεύει ακόμη και η Ευρωζώνη, αποδείχθηκαν ότι δεν ισχύουν, καθώς η ΕΤΕ έχει πλέον τεράστια κερδοφορία και μάλιστα αύξησε προκλητικά τις υπέρογκες αμοιβές των μεγαλοστελεχών της όλα αυτά τα χρόνια.
Η ταύτιση Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ στο να νομοθετήσουν υπέρ της Τράπεζας δεν αποδεικνύει ότι δεν μπορούσε να γίνει κάτι διαφορετικό, αλλά ότι αυτοί δεν έχουν διαφορετική προσέγγιση για αυτό, όπως και για μια σειρά άλλα πολιτικά θέματα.
Από την περικοπή της επικούρησης μέσω του ΛΕΠΕΤΕ προκλήθηκε ασφυξία ρευστότητας στο ΤΥΠΕΤ, με μεγάλη μείωση των εσόδων του (πάνω από 5 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο) λόγω μείωσης του ύψους των εισφορών μας.
Οι κυβερνητικές επιλογές είναι ξεκάθαρες:
- με την υιοθέτηση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στο δημόσιο επικουρικό
- με την απαλλαγή της Τράπεζας από ποινικές ευθύνες και από την οικονομική υποχρέωση να καλύπτει την καταβολή της παροχής του ΛΕΠΕΤΕ.
Η επίθεση στον ΛΕΠΕΤΕ απέδειξε ότι δεν είμαστε ούτε μια οικογένεια με την εργοδοσία, ούτε γαλατικό χωριό, όπως πολλοί νόμιζαν πως είχαν κατοχυρώσει. Για αυτό και επιμένουμε να μην χάνουμε το δάσος. Γιατί το πρόβλημα δεν είναι μόνο η κλοπή του ΛΕΠΕΤΕ από την Τράπεζα με τις πλάτες των κυβερνήσεων, αλλά και η επίθεση στις συντάξεις, η ασφυξία του ΤΥΠΕΤ, η ακρίβεια, η άδικη φορολόγηση κ.α..
Και για όλα αυτά και για την υπεράσπιση του ΛΕΠΕΤΕ, απαιτείται να διαμορφώσουμε συνθήκες υπεράσπισης του δίκιου μας και με τους δικούς μας αγώνες, αλλά και μαζί με όλα τα μαχόμενα κομμάτια της κοινωνίας για το σύνολο των προβλημάτων που μας απασχολούν. Αν θέλουμε να τα καταφέρουμε κόντρα στα συμφέροντα των οικονομικά ισχυρών και των κυβερνήσεων που τους υπηρετούν, ας ανατρέψουμε τους συσχετισμούς με την ενότητα και τη δύναμη του αγώνα. Με κοινό αγώνα με τους εν ενεργεία, αλλά και τους άλλους συνταξιούχους.
Δεν είναι αντιπαράθεση αιθεροβαμόνων και ρεαλιστών, όπως θέλουν να την παρουσιάζουν όσοι ασπάζονται και υπηρετούν τις κυβερνητικές αφηγήσεις. Πρόκειται για σύγκρουση της εργοδοτικής λογικής που αλώνει το συνδικαλισμό, με την αγωνιστική οπτική που είναι μειοψηφική.
Αυτή την αγωνιστική οπτική, που δεν παζαρεύει, αλλά διεκδικεί το δίκιο, την αντιπαλεύουν με όλες τις μεθόδους να μην πάρει την πλειοψηφία.
Μια τέτοια μέθοδος είναι και η ανάθεση της εκπροσώπησής μας στους «ειδήμονες» της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας και η εξώθηση των υπόλοιπων στην απογοήτευση και την παραίτηση.
Ήδη, πολλοί συνάδελφοι δυσαρεστημένοι από τις εξελίξεις επιλέγουν να αποστασιοποιούνται από το ΣΣΕΤΕ. Εκτιμούμε ότι αυτό δεν βοηθά τη συσπείρωσή μας και την προσπάθεια να αλλάξουν οι συσχετισμοί.
Η αποδυνάμωση της συλλογικής μας δράσης θα χρησιμοποιηθεί για να περάσουν τους σχεδιασμούς της Τράπεζας και των κυβερνητικών επιτελείων.
Δεν θα τους κάνουμε τη χάρη. Θα προσπαθήσουμε να βρεθούμε όλοι και όλες μαζί που δεν το βάζουμε κάτω, αλλά επιμένουμε στην αγωνιστική διεκδίκηση όσων δικαιούμαστε κόντρα στους σχεδιασμούς Τράπεζας, κυβερνήσεων και όσων προσκυνούν τους νόμους της αγοράς και των παρατάξεών τους, που αποτελούν το δούρειο ίππο τους στο συνδικαλιστικό κίνημα.
Συνεχίζουμε να στηρίζουμε κάθε προσπάθεια για την τήρηση της υποχρέωσης της Τράπεζας να πληρώσει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της.
Η ψήφος μας στις επικείμενες εκλογές του ΣΣΕΤΕ χρειάζεται να δώσει μήνυμα αλλαγής της σημερινής πορείας του ΣΣΕΤΕ για ένα σύλλογο ικανό να υπερασπίζεται τα συμφέροντά μας κόντρα στην τράπεζα που επιδιώκει τον περιορισμό τους και την αφαίμαξη εργαζόμενων και συνταξιούχων για τα κέρδη της και στις κυβερνήσεις που ασκούν αυτή την πολιτική.
Να απεξαρτηθεί από κομματικές, τραπεζικές, φιλικές δεσμεύσεις και τα κυβερνητικά αφηγήματα και να έχει κριτήριο το ποιος είναι ο τρόπος να υπερασπίζουμε το δίκιο μας: Υποταγή ή μαχητική συλλογική διεκδίκηση;
Να μην εξαντληθεί όμως στο καθήκον της μιας μέρας, μιας ψήφου.
Χρειαζόμαστε ένα σύλλογο δραστήριο με πυγμή και μαζική συμμετοχή.
Ας κρίνουμε, μεγάλοι είμαστε πια και έχουν δει τα μάτια μας πολλά, όχι μόνο με το θυμικό, αλλά με τη λογική, την εμπειρία, τη μνήμη για το παρελθόν και το ρόλο όλων των παρατάξεων και τις ευθύνες τους ως εν ενεργεία και ως συνταξιούχων και ας επιλέξουμε.
Θέλουμε να γυρίσουμε σελίδα στο ΣΣΕΤΕ, ώστε να λειτουργεί ως όπλο πάλης για τα συλλογικά μας δικαιώματα;
Ας στηρίξουμε- ψηφίσουμε, λοιπόν, την Αγωνιστική Προοπτική, που δεν μασά τα λόγια της και δεν μπαίνει σε παιχνίδια και συνδιαλλαγές, ώστε να έχει ισχυρή παρουσία στο νέο ΔΣ.
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2024
blog: agonistikipro.blogspot.com e-mail: agonistikipro@gmail.com
fb: Αγωνιστική Προοπτική συνταξιούχων ΕΤΕ, τηλ. 6973507389
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.