Αναζήτηση

01 Οκτωβρίου 2024

Για το ασφαλιστικό, τις συντάξεις μας, τις διεκδικήσεις μας - Θέσεις της Αγωνιστικής Προοπτικής

ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ, ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ, Ο ΛΕΠΕΤΕ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ ΜΑΣ

Το δικαίωμα στην ασφάλιση, την υγεία, την πρόνοια είναι αναφαίρετα κοινωνικά δικαιώματα, που πρέπει να παρέχονται δωρεάν σε οποιεσδήποτε συνθήκες.

Ό,τι έχει κατακτηθεί τα προηγούμενα χρόνια για το ασφαλιστικό από τον κλάδο μας και σε όλες τις χώρες υπήρξε καρπός διεκδικήσεων των εργαζόμενων και αποτέλεσμα αγώνων και θυσιών όπως έγινε και με τους μισθούς, το χρόνο εργασίας με την κατάκτηση του 8ώρου την περίοδο του Σικάγου, μέχρι την κατοχύρωση του πενθήμερου στις Τράπεζες, τις συλλογικές συμβάσεις, το δικαίωμα στο συνδικαλισμό. Επιβλήθηκαν είτε από τη δυναμική του εργατικού κινήματος,  είτε ως παροχή κάτω από την πίεση του σοσιαλιστικού υποδείγματος.

Το ασφαλιστικό σύστημα αποτέλεσε κομμάτι του εργατικού μισθού, που έφερε σημαντική βελτίωση στη ζωή και στις συνθήκες δουλειάς όλων των γενεών εργαζόμενων.

Εξ αρχής τα ασφαλιστικά ταμεία και οι συγκεντρωμένες εισφορές των εργαζόμενων μπήκαν στο στόχαστρο. Δωρεές προς το κράτος, όπως για 2 αεροπλάνα στην πολεμική αεροπορία του Μεταξά από εισφορές υπαλλήλων της Εθνικής Τράπεζας, επιδοτήσεις του κεφαλαίου από τα αποθεματικά  (αναγκαστικός νόμος 1611/1950), άτοκη εκμετάλλευσή τους που ήταν υποχρεωτικά κατατεθειμένα στην Τράπεζα Ελλάδος, μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων των ταμείων έναντι ευτελούς αντιτίμου, όπως οικόπεδο του Ταμείου Αρωγής εκπαιδευτικών και υπαλλήλων Υπουργείου Παιδείας στην Πρεσβεία των ΗΠΑ, κοκ.   

ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ Η ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΠΟΔΟΜΗΣΗ

Τα επόμενα χρόνια μπήκε σε εφαρμογή το σχέδιο για την κατεδάφιση του ασφαλιστικού συστήματος, αύξηση των ορίων ηλικίας, μείωση των συντάξεων. Κυβερνήσεις, διαχειριστικά κόμματα και Ευρωπαϊκή Ένωση προωθούν την ληστεία των αποθεματικών με το τζογάρισμα στο χρηματιστήριο,  μείωση των εργοδοτικών εισφορών, διαγραφή χρεών εργοδοτών στα ασφαλιστικά ταμεία (το 2005 οι εργοδότες όφειλαν στο δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα 62 δισ. €). Μεθοδεύουν μαθηματικά σχεδιασμένες χρεοκοπίες στα ταμεία. Ενώ, ταυτόχρονα στο όνομα της βιωσιμότητας νομοθετούν αύξηση ορίων ηλικίας και μείωση ύψους συντάξεων και τη διάσπαση της κύριας σύνταξης σε εθνική και «ανταποδοτική». Επιβουλεύονται την πλήρη καταβαράθρωση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων και έχουν δημιουργήσει ένα χαοτικό ασφαλιστικό τοπίο με διαφορετικών ειδών δικαιώματα και παροχές.

Στα πρότυπα των νόμων της αγοράς ξεκίνησαν την προβολή της ανταποδοτικότητας ως δικαιότερης αρχής στη λειτουργία της ασφάλισης αντί της λειτουργίας του ως αναδιανεμητικό σύστημα στήριξης και προστασίας των εργαζομένων και των συνταξιούχων με τις αρχές της αλληλεγγύης, της αλληλοβοήθειας και της αρωγής στους μη ικανούς προς εργασία. Καταλήγουν να επιβάλλουν ως μονόδρομο πλέον τη λειτουργία της ασφάλισης ως προϊόν επενδυτικού τζογαρίσματος με κεφαλαιοποιητικά συστήματα που δεν εξασφαλίζουν σταθερές παροχές. Προωθούν τα επαγγελματικά ταμεία, την ιδιωτική ασφάλιση και την είσοδο ιδιωτών στη λειτουργία του ΕΤΕΑΕΠ. 

Στην προσπάθεια για την συναίνεση και υποταγή εργαζόμενων και συνταξιούχων στους σχεδιασμούς τους έχουν επιστρατευθεί τα : - περί «προνομίων» που πρέπει να εκλείψουν με την προς τα κάτω συμπίεση των ανώτερων κατακτήσεων, - περί αλληλεγγύης γενεών που δεν μπορεί να συνεχίζεται (λες και οι εισφορές των πρώτων ασφαλισμένων ήταν ανύπαρκτες), - περί γήρανσης του πληθυσμού και δυσμενούς αναλογίας εργαζόμενων-συνταξιούχων στα ταμεία,  -περί βιωσιμότητας (ενώ από την άλλη θεσμοθετούν μειώσεις εισφορών και κλείνουν το μάτι στην ανασφάλιστη εργασία). Πλασάρουν ότι η βιωσιμότητα εξασφαλίζεται με ανταποδοτικό και όχι αναδιανεμητικό σύστημα ασφάλισης, σύστημα κυμαινόμενων εισφορών και μη εγγυημένων παροχών, υποχρεωτικής εφαρμογής οδηγιών της Ε.Ε., κοκ.

ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΤΗΣ ΕΤΕ

Στις τράπεζες είχαμε κατοχυρώσει μέσα από ΣΣΕ λειτουργία ασφαλιστικών ταμείων, όρια ηλικίας και ύψη συντάξεων που δημιουργούσαν ένα δίχτυ ασφαλείας για τους συνταξιούχους. Στην Εθνική είχαμε το ταμείο κύριας σύνταξης, τον ΛΕΠΕΤΕ, το Ταμείο Αυτασφάλειας και έχουμε το Ταμείο Υγείας το οποίο μαζί με τη στήριξη της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης διαθέτει υπηρεσίες πρόνοιας (κάλυψη παιδικών σταθμών, παιδικές κατασκηνώσεις) ,αλλά έχει απωλέσει το κληροδότημα ενός γηροκομείου και το θέρετρο της Ραψάνης.

 Εδώ και χρόνια οι κυβερνήσεις της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ ξεκίνησαν να νομοθετούν για την κατεδάφιση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων με πρωταγωνιστές Σιούφα, Γιαννίτση, Αλογοσκούφη. Χαρακτηριστικό είναι ότι το 2007 η τότε κυβέρνηση  του ΠΑΣΟΚ, μέσω του υπουργού Εργοδοσίας κ. Γιαννίτση και του «δικού μας» κ. Πρωτόπαπα ανακοινώνει «΄Η αποδέχεστε να πάτε όλοι στο ΙΚΑ και συζητάμε τους όρους ή σε ένα μήνα σας εντάσσουμε όλους στο νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο».

Με τους αντιασφαλιστικούς νόμους 1902/90 και 2084/92 της ΝΔ, που υποτίθεται θα καταργούσε το ΠΑΣΟΚ,  κατάφεραν να αλλάξουν δραματικά τα δεδομένα. Μας διέσπασαν στους πριν το 83, στους μετά το 83 και στους μετά το 92 με διαφορετικά ασφαλιστικά δικαιώματα, δελέασαν τους πριν το 83 με τις μεταβατικές διατάξεις για τα όρια ηλικίας, που πάλι ήταν πολύ χειρότερα από τα ισχύοντα με τα καταστατικά, μας άλλαξαν τον τρόπο υπολογισμού της σύνταξης, έκοψαν τις εργοδοτικές εισφορές για το εφάπαξ, μας αύξησαν τις εισφορές. Το σχέδιο του κατακερματισμού των εργαζόμενων με τα διαφορετικά επίπεδα ρυθμίσεων, είναι πολύ βολικό για την επίθεση με δόσεις και ανά κλάδο, που τα ισοπεδώνει στο τέλος όλα. Είναι μεθοδευμένο για να απομονώνονται όποια τμήματα εργαζομένων δέχονται την επίθεση και να υποκύπτουν όντας ήδη ακρωτηριασμένα, διχασμένα αλλά και ξεκομμένα από άλλα τμήματα εργαζόμενων, θεωρούμενα συντεχνίες.

Με το ν. 3029/2002 του ΠΑΣΟΚ τα Ταμεία Αυτασφάλειας μετατρέπονται από ΝΠΔΔ σε ΝΠΙΔ και καταργείται η εργοδοτική εισφορά σε αυτά. Επίσης, προβλέπονται το 70% των αποθεματικών να μπαίνει στο χρηματιστήριο, μειώσεις συντάξεων, αύξηση ορίων ηλικίας και μετά το 2007 η ένταξη των ειδικών ταμείων κύριας σύνταξης στο ΙΚΑ, αλλά και των επικουρικών στο ΙΚΑ-ΕΤΕΑΜ, διαφορετικά δικαιώματα για τους προ και μετά 31.12.1992.

Ο ν. 3371/2005 της Ν.Δ. ήρθε να βαθύνει και να εδραιώσει τις παραπάνω επιλογές που έφεραν ελάφρυνση των τραπεζών κατά δεκάδες δισ. € που στην Εθνική αντιστοιχούσαν σε 49,7 εκ. € (μείωση 53%) και για τον ΛΕΠΕΤΕ και επικούρηση 29,4 εκ. €  (66%) ετησίως. Τα ειδικά ταμεία κύριας σύνταξης εντάσσονται στο ΙΚΑ και το ίδιο προβλέπεται σταδιακά και για τα επικουρικά ταμεία. Στόχος δεν είναι η προς τα πάνω εξίσωση, αλλά η προς τα κάτω ισοπέδωση δικαιωμάτων και παροχών. Μετά το 2005 οι νεοπροσλαμβανόμενοι στην ΕΤΕ εντάσσονται και πληρώνουν εισφορές ΕΤΕΑΜ αντί για το ΛΕΠΕΤΕ.

Η επίθεση πέρασε σε νέο επίπεδο με τα μνημόνια με την Ε.Ε. και την συνευθύνη όλων των μνημονιακών κυβερνήσεων.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ συνέχισε στο ίδιο μοτίβο να νομοθετεί (ν. 4336/2025 κ.α.) για διαγραφή χρεών από ασφαλιστικές εισφορές στα ταμεία, και την απαλλαγή από τις υποχρεώσεις της, θεσμοθέτησε την εργασία των συνταξιούχων, αύξηση ορίων ηλικίας, κατακερματισμό παροχών. Κάνει  πλάτες στην Εθνική Τράπεζα για την κλοπή του ΛΕΠΕΤΕ  με το ν. 4618/2019 (Πετρόπουλου).

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. με το ν. 4680/2020 (Βρούτση) ολοκλήρωσε την επίθεση στο ΛΕΠΕΤΕ και την απαλλαγή της τράπεζας από τις υποχρεώσεις απόδοσης του ΛΕΠΕΤΕ εντάσσοντας μας στο ΕΤΕΑΕΠ.

Βοηθό τους σε αυτή την επιχείρηση είχαν τις ηγεσίες του εργοδοτικού-κυβερνητικού συνδικαλισμού σε ΓΣΣΕ, ΟΤΟΕ, ΣΥΕΤΕ. Ενδεικτικές οι δηλώσεις Πολυζωγόπουλου (προέδρου της ΓΣΕΕ) «Προτείναμε ελαστικό χρόνο συνταξιοδότησης μεταξύ του 55ου και 65ου έτους, …» «Προτείναμε να συγκροτηθούν τρία ταμεία και να γίνουν κεφαλαιοποιητικά τα επικουρικά ταμεία…».

Για αυτές τις μεθοδεύσεις στηρίχτηκαν στην αδιαφάνεια γύρω από τη διαχείριση των οικονομικών των ασφαλιστικών ταμείων και των λογαριασμών επικούρησης. Ενδεικτικό είναι ότι όταν η Πρόταση Προοπτικής των εν ενεργεία το 2005 εξέδωσε ένα 16σέλιδο φυλλάδιο για την κατάσταση του ασφαλιστικού στην Εθνική, στις άλλες τράπεζες και στο ΙΚΑ σχετικά με τους νόμους τα οικονομικά των ταμείων, την περιουσία τους, εισφορές, τα ισχύοντα όρια ηλικίας, ύψη συντάξεων, κλπ), ενώ μπορέσαμε να πάρουμε στοιχεία για το Ταμείο Κύριας Σύνταξης και  το Ταμείο Αυτασφάλειας από την Εποπτεύουσα Αρχή των Ταμείων του Υπουργείου Απασχόλησης, η διεύθυνση των ταμείων της ΕΤΕ αρνήθηκε να μας τα γνωστοποιήσει, όπως αρνήθηκαν να μας δώσουν και τα στοιχεία για τον ΛΕΠΕΤΕ που παρέμειναν από εκείνη την περίοδο επτασφράγιστο μυστικό.    

ΠΩΣ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΟΥΜΕ ΤΟ ΞΗΛΩΜΑ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥ

Οι συνταξιούχοι έχουμε γνώση ότι η σύνταξη υπήρξε κατάκτηση τους στη βάση της εξασφάλισης της αξιοπρέπειας των απόμαχων της δουλειάς, της κοινωνικής αλληλεγγύης, της συνδρομής στους μη ικανούς για εργασία από οποιαδήποτε αιτία. Αυτές τις αρχές πρέπει να τις υπερασπιστούμε για το συμφέρον όλων.

Στόχος εργαζόμενων και συνταξιούχων πρέπει να είναι η απαλλαγή από την εκμετάλλευση και την καταναγκαστική εργασία. Η εργασία να αποτελεί ελεύθερη δημιουργική έκφραση των δυνατοτήτων του ανθρώπου και να τον ολοκληρώνει ως προσωπικότητα. Η κοινωνία να του εξασφαλίζει επαρκείς πόρους και όταν δεν είναι ικανός για εργασία ή είναι πλέον απόμαχος της δουλειάς. Η πλήρης ικανοποίηση αυτών των αναγκών και για  όλους τους ανθρώπους είναι φανερό ότι απαιτεί άλλες κοινωνικές δομές, που έχουν κέντρο τις ανθρώπινες ανάγκες και αντιτίθεται με τους νόμους της αγοράς και του κέρδους και τα ανταγωνιστικά συμφέροντα της σημερινής κοινωνίας.


Ξέρουμε ότι όχι μόνο αυτά αλλά και για να υπερασπίσουμε κάθε μικρή και μεγάλη κατάκτηση στην ασφάλιση από την κατεδάφιση απαιτούσε και  απαιτεί σκληρούς αγώνες και συγκρούσεις με τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, τους εργοδότες, την Ε.Ε. και τις κυβερνήσεις τους. Και όταν αυτοί οι αγώνες δεν δίνονται αυτά που θεωρούσαμε δεδομένα γκρεμίζονται.

Η υπεράσπιση και κατάκτηση των ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων προϋποθέτει μέτρα για την κινητοποίηση από κοινού συνταξιούχων και εργαζόμενων,



σημαίνει διαδικασίες με ενεργοποίηση όλων κόντρα στην ανάθεση, ξεσηκωμό με συνελεύσεις ανά νομό και τελικά πανελλαδική του συλλόγου, αποφάσεις από τους ίδιους τους συνταξιούχους, διαρκή ενημέρωση, επιτροπές αγώνα, μαζική συμμετοχή και κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. Σημαίνει αλλαγή προσανατολισμού του ΣΣΕΤΕ σε αγωνιστική κατεύθυνση και κοινή δράση του με τους άλλους συλλόγους συνταξιούχων και το εργατικό κίνημα των τραπεζών και όλων των κλάδων που παλεύει και δεν υποτάσσεται.

Όσο δύσκολο και να φαίνεται χρειάζεται να σηκώσουμε τον πήχυ των απαιτήσεων μας στο ύψος των δικαιωμάτων μας ως συνταξιούχοι και εργαζόμενοι, της κάλυψης των αναγκών μας και των δυνατοτήτων που παρέχει ο πλούτος που παράγεται στην εποχή μας. Και ξέρουμε ότι για να κερδίσεις σήμερα και το μικρότερο πρέπει να μην περιοριστείς στις μειωμένες προσδοκίες, αλλά να τα ζητήσεις όλα.

Να διεκδικήσουμε :

§  Προστασία των ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων. Αυξήσεις των συντάξεων και όχι περικοπές και μειώσεις ώστε να μπορούμε να ζούμε αξιοπρεπώς και να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την ακρίβεια και τον πληθωρισμό που κατατρώει το εισόδημά μας. Αναπλήρωση των μνημονιακών περικοπών. Δικαίωμα πλήρους σύνταξης μετά από 30 χρόνια δουλειάς ανεξαρτήτως ηλικίας. Ύψος της σύνταξης όσο το ύψος των αποδοχών κατά την έξοδο. Επανυπολογισμός της σύνταξης με τους ανώτερους και ίδιους συντελεστές για όλους  χωρίς τους διαχωρισμούς βάσει του χρόνου εξόδου του ν. 4387/2016 (Κατρούγκαλου). Ενσωμάτωση της προσωπικής διαφοράς σε κύριες και επικουρικές συντάξεις.

§  Άμεση κατάργηση της μείωσης από 1.1.2025 του ποσού της επικούρησης κατά 33%.

§  Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων. Επαναφορά των ευνοϊκότερων ορίων ηλικίας για συνταξιοδότηση.  Όχι στους διαχωρισμούς των συνταξιούχων σε συντελεστές-τρόπους υπολογισμού των συντάξεων, σε φορείς, ενιαίο σύστημα για όλους.

§  Επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης. Όχι στη μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών που οδηγεί σε συρρίκνωση των εσόδων των ταμείων και σε μαθηματικά σχεδιασμένες χρεωκοπίες για περικοπή των συντάξεων.

§  Άμεση και πλήρης κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης των συνταξιούχων.

§  Κύρια σύνταξη ενιαία χωρίς τη διάσπαση σε εθνική και ανταποδοτική.

§  Έξω οι ιδιώτες από τη λειτουργία του ΕΦΚΑ και ΕΤΕΑΕΠ. Όχι σε κεφαλαιοποιητικά συστήματα, επαγγελματικά ταμεία και λειτουργία της ασφάλισης ως προϊόν επενδυτικού τζογαρίσματος που δεν εξασφαλίζει σταθερές παροχές.

·       Δεν δεχόμαστε το νόμο Κατρούγκαλου που διαχωρίζει τον τρόπο υπολογισμού συντάξεων για παλιούς και νέους συνταξιούχους και θεσμοθετεί μεγάλες απώλειες για τους παλαιούς. Ενώ, επιπλέον, για τους χαμηλοσυνταξιούχους ορίζει το ύψος της σύνταξης να εξαρτάται από τις εκάστοτε “δυνατότητες” του προϋπολογισμού, άρα περαιτέρω και διαρκείς μειώσεις. Επανυπολογισμός όλων των συντάξεων με τους ευνοϊκότερους συντελεστές και βάση υπολογισμού.

·  Καταβολή των παρακρατηθέντων (δώρων Χριστουγέννων - Πάσχα – επιδόματος άδειας) που επιδίκασε ο Άρειος Πάγος σε όλους και όχι μόνο σε όσους είχαν κάνει δικαστική προσφυγή μέχρι 31.7.2020.  

    Παράλληλα απαιτούμε μέτρα για την προστασία του εισοδήματός μας που λεηλατείται από την ακρίβεια και τη φοροληστεία, την ασυδοσία των επιχειρήσεων που αυξάνουν τα κέρδη τους σε βάρος μας ιδιαίτερα αυτή την περίοδο. Ρεύμα, θέρμανση, καύσιμα δεν είναι εμπορεύματα και χρηματιστηριακό προϊόν, αλλά κοινωνικά αγαθά και πρέπει να είναι προσιτά σε όλους με σταθερές τιμές. Όχι στις αυξήσεις τιμών σε τρόφιμα, βασικά αγαθά και υπηρεσίες.

 Ταυτόχρονα δεν παραγράφουμε το δικαίωμα στην καταβολή ακέραιου του ποσού που δικαιούμαστε με βάση τον κανονισμό του Λογαριασμού Επικούρησης Προσωπικού ΕΤΕ-ΛΕΠΕΤΕ και τις εισφορές που ανέρχονταν αθροιστικά στο 12,5% του μισθού μας και που καταθέταμε όλα τα χρόνια του εργάσιμου βίου μας, με την προσμονή να υπάρξει συμπληρωματικό εισόδημα στην κύρια σύνταξη μετά τη συνταξιοδότησή μας.

Δεν συμβιβαζόμαστε με το ν. 4618/2019 του ΣΥΡΙΖΑ (Πετρόπουλου), που μαζί με τους εργοδοτικούς και κυβερνητικούς συνδικαλιστές υπέρμαχους του ΕΤΕΑΕΠ, δρομολόγησε την ένταξή μας στο δημόσιο επικουρικό, απαλλάσσοντας ουσιαστικά την Τράπεζα από τις υποχρεώσεις της και κουκουλώνοντας τις ποινικές ευθύνες για τη κακοδιαχείριση και την κλοπή των εισφορών μας. Το νομοθέτημα Πετρόπουλου άλλαξε τον συντελεστή υπολογισμού από 0,010285 επί ΛΕΠΕΤΕ στο 0,00675 (μείωση 34,37%) και όρισε καταβολή εισφορά της τράπεζας μέχρι το 2023 προς το ΕΤΕΑΕΠ και να γίνει αναλογιστική μελέτη για το ύψος αυτής από το 2024 και μετά.

Απαιτούμε κατάργηση του ν. Βρούτση 4680/2020 της Ν.Δ., που «σώζει την Εθνική Τράπεζα…» και άμεσα νέα τροπολογία για καμία περικοπή στην επικούρηση ούτε από 1.1.25 ούτε αργότερα. Οι παράγραφοι 2, 5, 6, 8, 9 του άρθρου 63 του προαναφερόμενου νόμου ορίζουν ότι:

α) παύει από 1/1/2025 να καταβάλλεται στους δικαιούχους η “προσωπική διαφορά”, από το ποσό που λάμβαναν στις 31/12/2019 που αυτό σημαίνει άμεση περικοπή 33,3% της επικούρησης,

β) θεσμοθετείται για τους συνταξιοδοτηθέντες μέχρι 31.12.2018 επικούρηση από το ΕΤΕΑΕΠ με μειωμένο συντελεστή στο 0,0045 (μείωση κατά 56,25% από τον αρχικό συντελεστή του ΛΕΠΕΤΕ).

γ) ότι από 1.1.2025 και εφεξής οι συντάξεις των συνταξιούχων της ΕΤΕ δεν αναπροσαρμόζονται με αυξήσεις.

δ) για τους συνταξιοδοτηθέντες μετά την 1.1.2019 επιλεκτικά και εκδικητικά αναφέρει ότι ο τρόπος υπολογισμού του ΕΤΕΑΕΠ, που βάσει προηγούμενου νόμου τους δίνει μεγαλύτερες παροχές λόγω μεγαλύτερου ύψους εισφορών, δεν θα ισχύει από 1.1.2025 και η διαφορά θα μηδενιστεί.

ε) τη χρονική διάρκεια και το ύψος καταβολής εισφοράς της ΕΤΕ στον ΕΦΚΑ, εξαρτώντας την παροχή του ΕΤΕΑΕΠ από τις εισφορές της ΕΤΕ με βάση τον μειούμενο αριθμό των εν ενεργεία και όχι με βάση τις αυξημένες εισφορές μας και την κάλυψη όλων των συνταξιούχων, αβαντάροντας την Τράπεζα για την (μη) καταβολή στο ακέραιο των υποχρεώσεών της και μη αναλαμβάνοντας η κυβέρνηση την ευθύνη για την καταβολή σε μας του ακέραιου ποσού της επικούρησης που δικαιούμαστε.

Περισσότερα για τον ΛΕΠΕΤΕ στη σχετική μας ανάρτηση εδώ

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2024

 ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΕΤΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ανακοίνωση-εκτίμηση για τη συνάντηση με το Υπουργείο για το ν. Βρούτση και την επερχόμενη περικοπή του 33%

ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΝΑ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΗ ΠΕΡΙΚΟΠΗ ΤΟΥ 33% ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ Ν. ΒΡΟΥΤΣΗ   Η συνάντηση στις ...