Αναζήτηση

06 Νοεμβρίου 2024

Ενημέρωση από τη σύσκεψη της διαπαραταξιακής για την άρση της περικοπής του 33%

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΔΙΑΠΑΡΑΤΑΞΙΑΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΚΟΠΗΣ ΤΟΥ -33%

Τη Δευτέρα έγινε σύσκεψη των επικεφαλής των παρατάξεων για την αντιμετώπιση της νομοθετημένης περικοπής του 33% στην επικούρηση.

Παραβρέθηκαν εκπρόσωποι όλων των παρατάξεων και κάποιοι ακόμα σδ. ως παρατηρητές. Από την Αγωνιστική Προοπτική  ήταν η σδ. Μαρία Μπικάκη και παρακολουθούσε η σδ. Άντα Στάικου. 

Στο ξεκίνημα της συζήτησης ο σδ. Κωνσταντέλλος είπε ότι χρειάζεται να συγκροτηθεί ένα προεδρείο αντιπροσωπευτικό-αναλογικό. Ειπώθηκε από το σδ. Σαρρή ότι το θέμα αυτό δεν ήταν προς συζήτηση σε αυτή τη διαπαραταξιακή και ότι δεν θα συμμετέχει σε αυτό το προεδρείο, αλλά από εκπροσώπους άλλων παρατάξεων ακούστηκε ότι προτίθενται να κάνουν διαβουλεύσεις ενόψει της συνεδρίασης και να προσέλθουν με έτοιμες προτάσεις, ώστε να συντομεύσει η διαδικασία. 

Η συνεδρίαση του Δ.Σ. για τη συγκρότηση του σε σώμα συμφωνήθηκε να γίνει την Πέμπτη 7/11.

Σημειώνουμε ότι το πρακτικό της ανακήρυξης των μελών του Δ.Σ. δεν είχε τότε ακόμα υπογραφεί από τους δικαστικούς και κατατεθεί στο Πρωτοδικείο, για να προχωρήσει άμεσα η συγκρότηση, ενώ εκκρεμούσε επανακαταμέτρηση σταυροδοσίας της ΔΑΚΕ, γιατί 2 μέλη της είχαν υποβάλλει ένσταση. Από το σδ. Σαρρή ειπώθηκε να μη γίνει αναμετάδοση της πρώτης συνεδρίασης για τη συγκρότηση, γιατί η εικόνα του Δ.Σ. δεν θα βοηθήσει την ενότητα. Από μέλος της ΔΑΚΕ που παρακολουθούσε προτάθηκε να μην γίνεται ζωντανή αναμετάδοση των συνεδριάσεων του Δ.Σ. μέχρι να λήξει το θέμα του -33% για να μην μαθαίνουν από το Υπουργείο τι λέγεται και για να μην γίνονται κουτσομπολιά στο fb.  

Για το -33% είπαν θα συζητηθεί στη συνεδρίαση του ΔΣ την Πέμπτη αμέσως μετά τη συγκρότηση. 

Στη διαπαραταξιακή ακούστηκαν διάφορες απόψεις και προτάσεις, όπως:  να σταλούν επιστολές στα κόμματα και στη βουλή, να κλειστούν προβολή σε τηλεοπτικό κανάλι, συνεντεύξεις και παρουσιάσεις, να αξιοποιηθούν σδ. που έχουν ασχοληθεί με το θέμα με επεξεργασίες, συντονισμός με ΟΣΤΟΕ. Επίσης, ότι κυρίως υπεύθυνο είναι το Υπουργείο Οικονομικών, οπότε να γίνει πρώτα με αυτό η συνάντηση, αλλά και η επισήμανση ότι το Υπουργείο Οικονομικών ζητά θετική εισήγηση από το Υπουργείο Εργασίας, ακόμα διατυπώθηκε ότι αν περάσει ο προϋπολογισμός το θέμα είναι λήξαν, διαφωνίες επ’ αυτών των τελευταίων, επιχειρήματα και στοιχεία για την ευθύνη της Τράπεζας και την δυνατότητα που έχει να καλύψει το κόστος με τα κέρδη που εμφανίζει, τα ποσά που διαθέτει για αποζημιώσεις στελεχών, μερίσματα κ.α., καθώς και τις ευνοϊκές ρυθμίσεις της Τράπεζας για αναβαλλόμενους φόρους.  

Όσον αφορά τον προγραμματισμό κινητοποιήσεων η μόνη αναφορά έγινε από την Αγωνιστική Προοπτική και τη Συνεργασία Ανασυγκρότησης-Ανυπότακτοι.

Από πλευράς Αγωνιστικής Προοπτικής μιλήσαμε για

«Ανάγκη να λάβουμε υπόψη την εμπειρία με αποτίμηση της προηγούμενης συνάντησης με το Υπουργείο όταν υπήρξε η γνωστή άστοχη ανακοίνωση, χωρίς προηγούμενη ενημέρωση και συνεννόηση με άλλα μέλη της διαπαραταξιακής, ότι επίκειται άμεσα συνάντηση με την Τράπεζα, αναφορά που χρησιμοποιήθηκε ως άλλοθι από το Υπουργείο για να αποφύγει την ευθύνη του για απάντηση στο θέμα της νομοθετικής ρύθμισης. 

Να λάβουμε υπόψη ότι η στρατηγική της κυβέρνησης είναι η ευνοϊκή μεταχείριση και εξυπηρέτηση των τραπεζών και των μεγαλοεπενδυτών και ξεδιπλώνει την τακτική της παρουσιάζοντας το αίτημα μας να έρχεται σε αντίθεση με άλλους ασφαλισμένους, με τη βιωσιμότητα του ΕΦΚΑ και να αποτελεί κόστος για τα δημόσια οικονομικά και όλα αυτά για να συγκαλύψει την πολιτική της.  

Άρα, εμείς οφείλουμε να  αποκρούσουμε αυτή την τακτική ξεκαθαρίζοντας ότι δεν ζητάμε να δοθεί δημόσιο χρήμα, αλλά απαιτούμε να πληρώσει η Τράπεζα και προτάσσουμε την απαίτηση να υπάρξει από την κυβέρνηση νομοθετική ρύθμιση που να υποχρεώνει την τράπεζα για την καταβολή του ποσού. Να αποδομήσουμε το ότι η ένταξή μας βρίσκεται σε αντίθεση με τη βιωσιμότητα του ΕΦΚΑ. 

Να είμαστε αιχμηροί στο ότι και αυτή την περίοδο η κυβέρνηση ευνοεί την Τράπεζα, όπως έγινε και με τους προηγούμενους νόμους. Δεν έχει νόημα να κάνουμε, όπως την προηγούμενη φορά, «υποδείξεις» στην κυβέρνηση για να πείσει την τράπεζα. Ούτε να πάμε με παρακάλια και ως ζητιάνοι, αλλά με την αυτοπεποίθηση που μας δίνει η δίκαιη απαίτησή μας να νομοθετήσει η κυβέρνηση υποχρεώνοντας την Τράπεζα.»

Όσο για την αντίθεση σχετικά με το ποιο υπουργείο το Οικονομικών ή το Εργασίας είναι το καθοριστικό για την κατάθεση της νομοθετικής ρύθμισης και το αν θα λήξει το θέμα με την ψήφιση του προϋπολογισμού αναφέραμε ότι: «όπως και σε άλλες αιτιολογικές εκθέσεις για νομοσχέδια, είθισται να αναφέρεται αν η ρύθμιση προκαλεί το τάδε κόστος ή δεν προκαλεί κόστος στον προϋπολογισμό, στη δική μας περίπτωση δεν προκαλείται κόστος στα δημόσια οικονομικά και έτσι απεμπλέκεται η νομοθετική ρύθμιση  από την επιβάρυνση του δημοσίου. Επομένως, το θέμα μας δεν συσχετίζεται ούτε με την ψήφιση του προϋπολογισμού

Υποστηρίξαμε, επίσης, ότι «δεν μας αντιστοιχεί να πάμε με υποχωρητικότητα και ότι δεν μπορούμε να αρκούμαστε σε ψίχουλα με μια παράταση. Πόσο, μάλλον να ακούγεται, όπως έγινε σε προηγούμενη διαπαραταξιακή,  ότι σε «αν δοθεί παράταση να πούμε ότι θα υποστηρίξουμε κινηματικά την κυβέρνηση»(!!). Ακόμα και στην περίπτωση που πετύχουμε κάτι, αυτό δεν μπορεί να έχει τη δική μας συναίνεση και τη συμφωνία μας, αντίθετα εμείς οφείλουμε και πρέπει να συνεχίσουμε τον αγώνα για την τελεσίδικη κατάργηση της περικοπής.

Συμφωνούμε να αξιοποιηθούν και σδ. που έχουν γνώση και εμπειρία. Είμαστε απόλυτα αντίθετοι με την επίδοση επιστολής του ΣΣΕΤΕ στο κόμμα των Σπαρτιατών που αποτελεί διάδοχο της καταδικασμένης ως εγκληματικής οργάνωσης, Χ.Α., και ο ΣΣΕΤΕ πρέπει να το λάβει ως πολιτική απόφαση.

Τέλος, η παράταξή μας θέτει από καιρό και διαρκώς την ανάγκη κινητοποιήσεων χωρίς μέχρι σήμερα ανταπόκριση. Τώρα, ο χρόνος που απομένει είναι ελάχιστος και πρέπει  άμεσα να υπάρξουν εξαγγελίες-καλέσματα κινητοποιήσεων. Θα μπορούσε την Πέμπτη στο Δ.Σ. να παρθεί απόφαση για να υπάρξει σε μια βδομάδα παναττική συγκέντρωση και σε 10-12 μέρες πανελλαδική. 

Η μορφή των κινητοποιήσεων να μην αποπνέει διεκπεραίωση και επετειακότητα, αλλά να είναι πιο δυναμική πχ πορεία στο Μαξίμου, παραμονή, καταλήψεις, όπως οι συμβολικές που κάνουν οι υγειονομικοί στο Υπουργείο, ή σε καταστήματα τραπεζών όπως την περίοδο των μεγάλων κινητοποιήσεων. Κινητοποιήσεις που να αποπνέουν αποφασιστικότητα, ένταση και διάρκεια.   

Επίσης, να πάψει η φοβικότητα και η διστακτικότητα για κάλεσμα σε κινητοποιήσεις και να μην θεωρούνται το έσχατο μέσο, αφού προηγηθούν άλλες ενέργειες, αλλά να γίνει κατανοητό ότι όλες οι μορφές αγώνα πρέπει να γίνονται παράλληλα και να αλληλοσυμπληρώνονται. Να σταματήσει να ακούγεται «να μην κάνουμε κινητοποιήσεις αν πρώτα δεν κάνουμε τις συναντήσεις».

Στη σύσκεψη αυτή δεν καταλήχτηκε κινητοποίηση, αλλά στο τέλος ακούστηκε από τον σδ. Κωνσταντέλλο ως πρώτο σε σταυρούς της πρώτης σε  ψήφους παράταξης,  για επαφή με ΟΣΤΟΕ, για συναντήσεις με το Υπουργείο Εργασίας, μετά με το Οικονομικών, με Πρωθυπουργό, Βουλή, όλα τα κόμματα, συνεντεύξεις σε ΜΜΕ και αν δεν δουν ανταπόκριση από την κυβέρνηση και αν δεν θα τους δεχτεί, τότε θα οργανώσουν κινητοποίηση μέχρι το Μαξίμου και όχι από τώρα. Επίσης, ότι έχει μαζέψει οικονομικά στοιχεία για το αίτημα μας και ότι προτίθεται να κάνει και προσωπικές ενέργειες, όπως, και να προετοιμαστούν ενέργειες με όλους  μαζί σαν ΣΣΣΕΤΕ.

5/11/2025

Μαρία Μπικάκη και Άντα Στάικου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ενημέρωση από το σημερινό έκτακτο Δ.Σ. του ΣΣΕΤΕ

                ΟΠΟΙΟΣ ΔΕ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΖΥΜΩΣΕΙ, ΔΕΚΑ ΜΕΡΕΣ ΚΟΣΚΙΝΙΖΕΙ Η παναττική κινητοποίηση της 21/11 έξω από το Υπουργείο Εργασίας ήταν μικρ...