Αναζήτηση

28 Μαΐου 2022

Οι απαντήσεις μας στο Ερωτηματολόγιο από το Βήμα Συνταξιούχων

Παραθέτουμε συγκεντρωμένες τις απαντήσεις που δώσαμε στις ερωτήσεις που έγιναν προς όλες τις παρατάξεις από το Βήμα των Συνταξιούχων της Εθνικής Τράπεζας και δημοσιεύτηκαν τμηματικά από αυτό.  

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ συνταξιούχων ΕΤΕ ΣΕ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΑΠΟ ΤΟ ΒΗΜΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ

 

ΛΕΠΕΤΕ/ΕΤΕΑΕΠ

1) Με δεδομένη τη σημερινή πραγματικότητα, τι περιθώρια συνδικαλιστικών διεκδικήσεων θεωρείτε πως υπάρχουν για το νέο ΔΣ που θα προκύψει μετά τις εκλογές;

Αχ! με αυτά τα περιθώρια και με τη ζοφερή πραγματικότητα. Όχι μόνο τα συμφέροντα και η δύναμη των «από πάνω», αλλά και οι αγώνες όσων είμαστε «οι από κάτω» διαμορφώνουν την πραγματικότητα. Και μπορούν να φέρνουν αποτελέσματα, όταν υπερβαίνουν τα περιθώρια. Τίποτα δεν κατακτήθηκε, χωρίς συγκρούσεις με τα όρια του συστήματος, με τους εργοδότες, τις κυβερνήσεις, τις ντιρεκτίβες της Ε.Ε.. Αλλά και τίποτα δεν μπορούμε να υπερασπίσουμε από την κατεδάφιση των τελευταίων χρόνων, αν δεν ξεπεράσουμε τις αναστολές και την ποδηγέτηση των συμβιβασμένων συνδικαλιστών, αν δεν υπερβούμε την ανάθεση, τη μοιρολατρία και τα τετελεσμένα, αν δεν προχωρήσουμε σε μαχητικούς αγώνες σε επικοινωνία με τα άλλα μαχόμενα και πληττόμενα στρώματα της κοινωνίας.

Άρα, το νέο Δ.Σ. έχει ευθύνη και υποχρέωση να αξιοποιήσει τη δύναμη των χιλιάδων συνταξιούχων της Εθνικής και να οργανώσει την πάλη μας για να διεκδικήσουμε όλα όσα μας ανήκουν, κόντρα στον παρουσιαζόμενο ως μονόδρομο των περικοπών για εργαζόμενους και συνταξιούχους, την ίδια ώρα που τα κέρδη των καπιταλιστών μεγεθύνονται.

Μέσα σε αυτά που μας ανήκουν είναι και η καταβολή του ΛΕΠΕΤΕ. Γιατί η κλοπή των εισφορών μας δεν μπορεί να παραγραφεί. Αποτέλεσε ένα κόλπο grosso, που εξελίχτηκε πάνω στην αδιαφάνεια και τα δούνε και λαβείν με τα οποία δρούσαν οι εργοδοτικοί-κυβερνητικοί συνδικαλιστές σε συνεργασία με τη διοίκηση. Δεν μπορούμε να περιμένουμε άπραγοι να περνούν τα χρόνια, μήπως μας δικαιώσουν τα δικαστήρια. Άσε που έχουμε κάθε λόγο να αμφιβάλλουμε για την αντικειμενικότητα και την ανεξαρτησία τους από την κυρίαρχη πολιτική.

Η επίθεση στον ΛΕΠΕΤΕ απέδειξε ότι δεν είμαστε ούτε μια οικογένεια με την εργοδοσία, ούτε γαλατικό χωριό, όπως πολλοί νόμιζαν πως είχαν κατοχυρώσει. Για αυτό και επιμένουμε να μην χάνουμε το δάσος. Γιατί το πρόβλημα δεν είναι μόνο η κλοπή του ΛΕΠΕΤΕ από την Τράπεζα με τις πλάτες των κυβερνήσεων, αλλά και η επίθεση στις συντάξεις, η ασφυξία του ΤΥΠΕΤ, η ακρίβεια, η άδικη φορολόγηση κ.α.. Και για όλα αυτά και για την υπεράσπιση του ΛΕΠΕΤΕ απαιτείται να διαμορφώσουμε συνθήκες υπεράσπισης του δίκιου μας και με τους δικούς μας αγώνες, αλλά και μαζί με όλα τα μαχόμενα κομμάτια της κοινωνίας για το σύνολο των προβλημάτων που μας απασχολούν. Αν θέλουμε να τα καταφέρουμε κόντρα στα συμφέροντα των οικονομικά ισχυρών και των κυβερνήσεων που τους υπηρετούν, ας ανατρέψουμε τους συσχετισμούς με την ενότητα και τη δύναμη του αγώνα. Με κοινό αγώνα με τους εν ενεργεία, αλλά και τους άλλους συνταξιούχους.

 

2) Κρίνοντας απολογιστικά και εκ του αποτελέσματος, πως χαρακτηρίζετε τη στάση και δράση της παράταξής σας αλλά και των άλλων παρατάξεων; Αν μπορούσατε θα αναπροσαρμόζατε κάτι ;

Η Αγωνιστική Προοπτική είναι νέα κίνηση, δεν αποτελεί ούτε διάσπαση, ούτε μετάλλαξη εργοδοτικο-κυβερνητικών παρατάξεων, δεν ανήκει στο συνδικαλιστικό κατεστημένο. Δημιουργήθηκε το 2017 από συνταξιούχους και πρώην εργαζόμενους στην ΕΤΕ, που πήραν και την πρωτοβουλία για τη συγκρότησή της Ανοιχτής Επιτροπής Αγώνα Εργαζόμενων και Συνταξιούχων ΕΤΕ. Αλλά, μπορούμε να κάνουμε απολογισμό και να κρίνουμε με την εμπειρία που έχουμε από τους αγώνες για το ΛΕΠΕΤΕ, αλλά και από τη δράση μας τα προηγούμενα χρόνια, μιας και δεν «ασχοληθήκαμε με τα κοινά» μόνο μετά το κόψιμο του ΛΕΠΕΤΕ.

Η στάση και η δράση μας καθορίστηκε από μια διαφορετική οπτική από αυτή που κυριαρχεί στο χώρο μας. Η αντίληψη που πρεσβεύσαμε από την πρώτη στιγμή ήταν ότι χρειάζονται μαχητικοί αγώνες από τους ίδιους τους συνταξιούχους και όχι επανάπαυση ότι το Δ.Σ. θα υπερασπίσει τα συμφέροντά μας, ενημέρωση και επικοινωνία με την κοινωνία που και η ίδια πλήττεται αλλά της έχουν περάσει την αντίληψη περί προνομίων, επίγνωση ότι η κόντρα είναι με την τράπεζα που όμως έχει την κάλυψη κυβέρνησης και συστήματος. Δεν βαρυνόμαστε ούτε με στήριξη του προεδρείου της τελευταίας θητείας που έχει την ευθύνη για την πορεία της μειοδοσίας του ΣΣΕΤΕ, ούτε με τις επιλογές των πλειοψηφιών σε προηγούμενες θητείες για την εγκληματική διαχείριση του ΛΕΠΕΤΕ. Από παλιά ως εν ενεργεία είχαμε επισημάνει την καταστροφική αποδοχή της αδιαφάνειας στη διαχείριση του Λογαριασμού επικούρησης, των ταμείων κύριας, αυτασφάλειας, το τζογάρισμα των εισφορών μας στο χρηματιστήριο και τη χρησιμοποίησή τους για τις ανακεφαλαιοποιήσεις της Τράπεζας.

Το συνδικαλιστικό κατεστημένο, ζαλισμένο από το «Μεγάλο σορτάρισμα», γοητευμένο από το ρόλο του στην ελεύθερη αγορά και τις συνδιαλλαγές με τη διοίκηση, δεν ήθελε και δεν μπόρεσε να υπερασπίσει το δικαίωμά μας σε ακέραιο ΛΕΠΕΤΕ για όλες-ους. Αν έκανε κάτι πέρα, από το να οργανώνει τον παραταξιακό και εκλογικό του μηχανισμό, ήταν να ζητά συναντήσεις και να καταναλώνεται σε διαδρόμους των υπουργείων, των κτιρίων της διοίκησης και κάποιων νομικών ενεργειών και να λειτουργεί αποτρεπτικά στους αγώνες.

Η δική μας συμβολή ήταν να υπάρχουν κινητοποιήσεις. Κάναμε προσπάθεια για συλλογικές δράσεις, για συντονισμό των μαχόμενων δυνάμεων, για δημοκρατική λειτουργία του ΣΣΕΤΕ, ενημέρωση και συμμετοχή των συναδέλφων. Για να πάρουμε την υπόθεση του αγώνα στα χέρια μας οι ίδιοι οι συνταξιούχοι και όχι να αφήνεται το Δ.Σ. ανεξέλεγκτο με τη λογική της ανάθεσης. Πρωτοστατήσαμε και συμβάλλαμε να ξεδιπλωθούν δράσεις, όπως συγκεντρώσεις, πορείες, παρεμβάσεις μέσα σε καταστήματα, ενημέρωση της κοινωνίας με μοιράσματα έξω από καταστήματα, σε Μαραθώνιους, Ημιμαραθώνιους στους οποίους ήταν μέγας χορηγός η ΕΤΕ, διαμαρτυρίες και ομιλία σε ΓΣ της ΕΤΕ, αποκλεισμούς-καταλήψεις καταστημάτων, συγκεντρώσεις-πορείες, συγκέντρωση υπογραφών για να δοθούν στοιχεία για τη διαχείριση του λογαριασμού και κατάθεσή τους στο ΣΣΕΤΕ και στη διαχειριστική του ΛΕΠΕΤΕ, παρουσία σε όλες τις εργατικές κινητοποιήσεις. Με τη στήριξη της συνδικαλιστικής παράταξης «Πρόταση Προοπτικής-Ανεξάρτητη Αριστερή Κίνηση Εργαζομένων ΕΤΕ» είχαμε συνεχείς αναρτήσεις αφισών σε κτήρια του Γέρακα, Πειραιώς, κ.α. για το ΛΕΠΕΤΕ. Από κοινού με άλλες συλλογικότητες στηρίξαμε τη δημιουργία και τις δράσεις και συγκεντρώσεις του Συντονισμού Δράσεων για το ΛΕΠΕΤΕ και το ΤΥΠΕΤ. Επιδιώξαμε να έχουμε κοινή στάση και συνεργασίες με τις μαχόμενες δυνάμεις σε συνελεύσεις του ΣΣΕΤΕ για την καταψήφιση του απολογισμού, για κοινή υποστήριξη προέδρου και κοινό ψηφοδέλτιο για δημοκρατική εφορευτική. Πιστεύουμε ότι αυτά συνέβαλαν στο να υπάρχουν αγώνες και πίεση για το πολιτικό κόστος.

Ίσως, με το βάρος που ρίξαμε στις κινηματικές δράσεις και το συντονισμό των μαχόμενων δυνάμεων, υποτιμήσαμε το να οργανωθούμε έγκαιρα ως παράταξη, γιατί δεν είχαμε τα μάτια στραμμένα στις εκλογές.

Παρά ταύτα, συγκροτηθήκαμε εξ αρχής ανοικτά και καταθέσαμε έγκαιρα ένα πλαίσιο θέσεων, παίρνοντας θέση για μια σειρά ζητήματα, ενώ οι άλλες κινήσεις ή συνδυασμοί με πολλούς υποψήφιους, έχουν μεν μεγάλα ψηφοδέλτια, αλλά δεν μας έδωσαν σαφή εικόνα για τις θέσεις τους πέραν από μια συνοπτική για το θέμα του ΛΕΠΕΤΕ.

Και παρότι προτείναμε δημόσια προς τις μαχόμενες δυνάμεις ένα κείμενο δεσμεύσεων προς συνδιαμόρφωση για τα ασφαλιστικά και άλλα ζητήματα, συναντήσαμε άρνηση. Είτε επειδή ούτε οι ίδιες δεν έχουν σαφείς θέσεις για μια σειρά θέματα, είτε επειδή δεν μπορούν να συμφωνήσουν μεταξύ τους, είτε επειδή δεν θέλουν να δεσμευτούν αλλά να ψαρεύουν σε «θολά νερά», είτε επειδή υποτιμούν την αξία ύπαρξης θέσεων και δεσμεύσεων, είτε επειδή δεν επιδιώκουν πραγματική ενότητα σε γερές βάσεις.

 

3) Αναμφισβήτητα, η αρχική αγωνιστική διάθεση της μεγαλύτερης μάζας των συναδέλφων μας σταδιακά έφθινε.

Που το αποδίδετε και ποια η ευθύνη των παρατάξεων του απερχόμενου ΔΣ σε αυτό; Είναι αυτή αντιστρέψιμη και πως;

Ναι έτσι έγινε. Ο αγώνας που χρειαζόταν ήταν μεγάλος και σκληρός, οι συνταξιούχοι είχαμε διαθέσεις, ξεπεράσαμε την απραξία του Δ.Σ., οργανώθηκαν κινητοποιήσεις, αλλά την ίδια ώρα οι παρατάξεις του απερχόμενου Δ.Σ. που στήριζαν το προεδρείο, έβαζαν τρικλοποδιές, αποπροσανατόλιζαν, χανόταν πολύτιμος χρόνος, έσπερναν την μοιρολατρία και την απογοήτευση. Τα μέλη του ήταν εξ αρχής με την πειθάρχηση στις απαιτήσεις της Τράπεζας, την υπακοή στα δημοσιονομικά ελλείμματα, το δήθεν διάλογο με την τράπεζα, τον περιορισμό σε δικαστικές προσφυγές ως μόνης μορφής υπεράσπισης, τη δήθεν υπευθυνότητα της αναζήτησης λύσης συμβιβασμού με τράπεζα και κυβέρνηση. Αυτά τα χρεώνονται όλες οι παρατάξεις που συνέπραξαν στο προεδρείο. Δεν ξεχνάμε ούτε τη σύγχυση που έσπειραν στους συναδέλφους παρατάξεις που μάζευαν υπογραφές με μότο «ό,τι παραπάνω από το μηδέν είναι νίκη», ούτε την επιχείρηση να διασπάσουν το ισχυρό μέχρι τότε μέτωπο υπέρ του ΛΕΠΕΤΕ με στημένα δημοψηφίσματα για το πετσόκομμά του, ούτε το συγχρωτισμό και τις ιδιαίτερες συναντήσεις με κυβερνητικούς παράγοντες, πάντα μακριά από τις αγωνίες και προπαντός τον έλεγχο των συνταξιούχων, που βρίσκονταν καθημερινά στο δρόμο και στις συγκεντρώσεις.

Έτσι, όσες κινητοποιήσεις και να κάναμε, δεν μπορέσαμε να προσπεράσουμε το ότι την εκπροσώπησή μας την είχε το συγκεκριμένο προεδρείο, ούτε μπορέσαμε να το ανατρέψουμε, αφού τα μέλη του γαντζωμένα στις καρέκλες τους δεν λειτούργησαν δημοκρατικά, δεν ίδρωσε το αυτί τους ούτε από τις υπογραφές για συνέλευση, ούτε από την καταψήφιση των πεπραγμένων τους για να προκηρύξουν εκλογές.

Ενώ, κάποιες μαχόμενες δυνάμεις για το ΛΕΠΕΤΕ φάνηκε ότι «κουράστηκαν» με τον καιρό και αποσύρθηκαν από τις κοινές δράσεις και το συντονισμό τους. Άλλες υποχώρησαν στην απογοήτευση και κάποιες αποσύρθηκαν για να ετοιμάσουν κατεβάσματα στις εκλογές με επιλεκτικές συζητήσεις και αποκλεισμούς για συγκρότηση ψηφοδελτίων. Αλλά και πολλοί συνάδελφοι διαγράφηκαν από το ΣΣΕΤΕ και αποσύρθηκαν απογοητευμένοι.

Προφανώς και είναι αντιστρέψιμη αυτή η ητττοπάθεια, αν κυριαρχήσει μια αγωνιστική αντίληψη, ανατραπεί η ιδιώτευση και αυτό είναι υπόθεση όλων μας.


4) Ο δικαστικός αγώνας για το ΛΕΠΕΤΕ είναι πολύχρονος και απροσδιόριστης κατάληξης. Σήμερα, 4,5 χρόνια μετά έχουν προκύψει οι νομοθετικές "λύσεις" Πετρόπουλου και Βρούτση.
Πως τοποθετείστε απέναντί στη καθεμία χωριστά και τι διαφορετικό πιστεύετε πως έπρεπε συνδικαλιστικά να είχε γίνει ώστε να μην είμαστε απλήρωτοι μέχρι τότε;

Το νομοθέτημα Πετρόπουλου, τον Ιούνη του 2019, εμφανίστηκε από την τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και τους εργοδοτικούς και κυβερνητικούς συνδικαλιστές που μετατράπηκαν σε υπέρμαχους του ΕΤΕΑΕΠ, ως δώρο στους συνταξιούχους της Εθνικής "που πεινούν", αλλά στην πραγματικότητα ήταν ένα δώρο στην Τράπεζα, προκειμένου να απαλλαχτεί από τις οικονομικές της υποχρεώσεις και από τις ευθύνες της για τη διαχείριση και κλοπή των εισφορών μας στο ΛΕΠΕΤΕ. Η μείωση στην επικούρηση είναι τεράστια. Το ποσό από το ΕΤΕΑΕΠ αντιστοιχούσε στο 65,63% αυτού που παίρναμε από το ΛΕΠΕΤΕ, αφού ο συντελεστής υπολογισμού από 0,010285 έπεσε στο 0,00675. Ενώ, η τράπεζα θα είχε υποχρέωση να καταβάλλει στο ΕΤΕΑΕΠ ποσό μόνο 40 εκατ. ευρώ έναντι των εισφορών της και μόνο μέχρι το 2023, ενώ μετά το 2024 το ποσό εισφοράς θα καθορίζεται με αναλογιστική μελέτη, με προφανή επίπτωση να αμφισβητείται και το ύψος των παροχών.

Ο νόμος Βρούτση της Ν.Δ., το Μάρτη του 2020, συνέχισε στο δρόμο που άνοιξε ο ΣΥΡΙΖΑ και έδωσε το τελειωτικό κτύπημα. Όπως δήλωσε ο ίδιος ο Βρούτσης με αυτόν «σώζει την Εθνική Τράπεζα…». Ακριβώς γιατί δια νόμου απαλλάσσει την Τράπεζα από ποινικές ευθύνες και την οικονομική υποχρέωση να καλύπτει την καταβολή της παροχής του ΛΕΠΕΤΕ, του λογαριασμού που η ίδια διαχειριζόταν και στον οποίο οι εργαζόμενοι της Εθνικής καταθέταμε τις εισφορές μας του διόλου ευκαταφρόνητου ύψους 12,5%. Εισφορές που χρησιμοποίησε για την χρηματοδότηση της ίδιας της Τράπεζας στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και για άλλους άγνωστους προορισμούς.

Με το νόμο Βρούτση καθιερώθηκε νέος συντελεστής υπολογισμού. Από 0,010285 επί ΛΕΠΕΤΕ, κατέβηκε στο 0,00675 με το ν. Πετρόπουλου και έπεσε στο 0,0045, ώστε πλέον το ποσό από το ΕΤΕΑΕΠ αντιστοιχούσε στο 43,75% αυτού που παίρναμε από το ΛΕΠΕΤΕ για τους συνταξιοδοτηθέντες μέχρι 31.12.2018. Τα ποσά της μείωσης μπαίνουν σε κουτάκι, που ανά πάσα στιγμή και με κάθε αφορμή όπως έκτακτη δημοσιονομική κατάσταση εξαφανίζεται, και σίγουρα μηδενίζεται από 1.1.2025. Ενώ, για τους συνταξιοδοτηθέντες μετά την 1.1.2019 διευκρινίζει ότι ο τρόπος υπολογισμού του ΕΤΕΑΕΠ, που βάσει προηγούμενου νόμου θα τους έδινε μεγαλύτερες παροχές λόγω μεγαλύτερου ύψους εισφορών, δεν ισχύει επιλεκτικά και εκδικητικά για τους συνταξιούχους της Εθνικής, σε αντίθεση με άλλους κλάδους. Αναφέρει ότι η διαφορά με τον τρόπο υπολογισμού για όσους βγάζει μεγαλύτερες συντάξεις σε σχέση με το ύψος τους στις 31.12.2019 μηδενίζεται από 1.1.2025.

Η ταύτιση Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ στο να νομοθετήσουν υπέρ της Τράπεζας δεν αποδεικνύει ότι δεν μπορούσε να γίνει κάτι διαφορετικό, αλλά ότι αυτοί δεν έχουν διαφορετική προσέγγιση για αυτό όπως και για μια σειρά άλλα πολιτικά θέματα. Το θέμα του ΛΕΠΕΤΕ θα έπρεπε να ευαισθητοποιήσει τις …κεραίες του Δ.Σ. όταν θεσπίστηκε ότι οι νεοπροσλαμβανόμενοι από το 2005 δεν θα εντάσσονται στο ΛΕΠΕΤΕ αλλά στο ΕΤΕΑΕΠ, γεγονός που θα είχε αποτέλεσμα, με τα χρόνια, τον μαρασμό του ΛΕΠΕΤΕ. Όμως τότε όλοι καθησύχαζαν για τον «δεμένο» ΛΕΠΕΤΕ, έχοντας «εμπιστοσύνη» ότι η Τράπεζα θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς τους παλαιότερους συνταξιούχους. Η πραγματικότητα απέδειξε ότι εμπιστοσύνη μπορούμε να έχουμε μόνο στους αγώνες μας, που όσο πιο «ηχηροί» και μαζικοί είναι μπορούν να φέρουν αποτελέσματα. Δεν ξεχνάμε ότι η συνεχής παρουσία μας έξω από το Κεντρικό και οι αγώνες μας αποτέλεσαν την θρυαλλίδα για την «απόσυρση» του Φραγκιαδάκη.


5) Τέλος, θεωρείτε πως η ψήφος μας πρέπει να έχει και τιμωρητικό χαρακτήρα για όσους "πούλησαν το ΛΕΠΕΤΕ" απ' τη μια ή "σαμποτάρισαν τη λύση που μας πληρώνει" από την άλλη;

Η ψήφος μας χρειάζεται να δώσει μήνυμα αλλαγής της σημερινής πορείας του ΣΣΕΤΕ για ένα σύλλογο ικανό να υπερασπίζεται τα συμφέροντά μας κόντρα στην τράπεζα που επιδιώκει τον περιορισμό τους και την αφαίμαξη εργαζόμενων και συνταξιούχων για τα κέρδη της και στις κυβερνήσεις που ασκούν αυτή την πολιτική. Να απεξαρτηθεί από κομματικές, τραπεζικές, φιλικές δεσμεύσεις και τα κυβερνητικά αφηγήματα και να έχει κριτήριο το ποιος είναι ο τρόπος να υπερασπίζουμε το δίκιο μας. Η υποταγή ή η μαχητική συλλογική διεκδίκηση; Να μην εξαντληθεί όμως στο καθήκον της μιας μέρας, μιας ψήφου. Χρειαζόμαστε ένα σύλλογο δραστήριο με πυγμή και μαζική συμμετοχή. Ας κρίνουμε, μεγάλοι είμαστε πια και έχουν δει τα μάτια μας πολλά, όχι μόνο με το θυμικό, αλλά με τη λογική, την εμπειρία, τη μνήμη για το παρελθόν και το ρόλο όλων των παρατάξεων και τις ευθύνες τους ως εν ενεργεία και ως συνταξιούχων και ας επιλέξουμε. Θέλουμε να γυρίσουμε σελίδα στο ΣΣΕΤΕ, ώστε να λειτουργεί ως όπλο πάλης για τα συλλογικά μας δικαιώματα ; Ας στηρίξουμε-ψηφίσουμε, λοιπόν, και την Αγωνιστική Προοπτική, που δεν μασά τα λόγια της και δεν μπαίνει σε παιχνίδια και συνδιαλλαγές, ώστε να έχει παρουσία στο νέο ΔΣ.

 


ΕΠΑΝΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

Βρισκόμαστε σε αναμονή της απόφασης του ΣτΕ για τον επανυπολογισμό και την αποκατάσταση της άνισης αντιμετώπισης των "παλαιών" συνταξιούχων σε σχέση με τους "νέους".
1) Θεωρείτε πως υπάρχουν περιθώρια συνδικαλιστικής πίεσης προς τη κυβέρνηση πριν την έκδοση της απόφασης ή είναι προτιμότερο να την αναμένουμε και να κινηθούμε ανάλογα με την απόφαση του δικαστηρίου;

2) Το θέμα αφορά και άλλους κλάδους συνταξιούχων εκτός της ΕΤΕ.
Η όποια διαπραγμάτευση με την κυβέρνηση είναι προτιμότερο να γίνει σε συντονισμό μαζί τους ή μεμονωμένα έχουμε καλύτερες πιθανότητες λόγω οικονομικού κόστους;


Κατ’ αρχήν ο τρόπος επανυπολογισμού 2 ταχυτήτων των συντάξεων, που φέρνει μεγάλες απώλειες για τους παλαιότερους συνταξιούχους είναι άδικος. Αλλά και για τους χαμηλοσυνταξιούχους ορίζει το ύψος της σύνταξης να εξαρτάται από τις εκάστοτε “δυνατότητες” του προϋπολογισμού, αυτό σημαίνει περαιτέρω και διαρκείς μειώσεις.

Χρειάζεται να απαιτήσουμε συλλογικά και μαχητικά την αποκατάσταση των συντάξεων μας, χωρίς εκπτώσεις και περικοπές, χωρίς τη διάσπαση της κύριας σύνταξης σε εθνική και ανταποδοτική. Αντίθετα να απαιτήσουμε: Αυξήσεις των συντάξεων, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο που η σύνταξη εξανεμίζεται στο πρώτο δεκαήμερο εξαιτίας των ανατιμήσεων σε όλα τα είδη λαϊκής κατανάλωσης (ρεύμα, τρόφιμα, υπηρεσίες). Πλήρη σύνταξη όσο το ύψος των αποδοχών κατά την έξοδο μετά από 30 χρόνια δουλειάς, ανεξαρτήτως ηλικίας. Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων. Επαναφορά των ευνοϊκότερων ορίων ηλικίας για συνταξιοδότηση. Επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης. Όχι στα διαφορετικά δικαιώματα, φορείς, τρόπους, συστήματα, συντελεστές υπολογισμού των συντάξεων, ενιαίο σύστημα για όλους. Έξω οι ιδιώτες από τη λειτουργία του ΕΦΚΑ και του ΕΤΕΑΕΠ. Όχι σε κεφαλαιοποιητικά, ανταποδοτικά συστήματα και λειτουργία της ασφάλισης ως προϊόν επενδυτικού τζογαρίσματος που δεν εξασφαλίζει σταθερές παροχές.

Όσον αφορά το 1ο ερώτημα, όπως, αναφέραμε και παραπάνω : Τα περιθώρια πίεσης εξαντλούνται μόνο αν εξαντληθούν οι αγώνες και οι κινητοποιήσεις όλων των συνταξιούχων. Ένα Δ.Σ. μπορεί να υπονομεύσει ή να ευνοήσει αυτούς τους αγώνες όχι όμως να τους «καταργήσει» εφόσον και η πλειονότητα των συνταξιούχων δείχνει στην πράξη ότι είναι αποφασισμένη να κινηθεί σ’ αυτό το δρόμο. Εξάλλου, το ζήτημα του επανυπολογισμού μπορεί να ενώσει όλους τους συνταξιούχους και όχι μόνο της ΕΤΕ, και να διευρύνει αποφασιστικά το μέτωπο ενάντια στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς. Η πίεση προς την κυβέρνηση χρειάζεται να ασκείται χωρίς καμιά αναμονή. Εξάλλου και η λογική λέει ότι αν τα δικαστήρια βγάλουν αρνητική απόφαση η κυβέρνηση θα επικαλείται ότι υπάρχει δικαστική ετυμηγορία και δεν μπορεί να την αμφισβητεί και να νομοθετεί διαφορετικά. Καμία αναμονή δικαστικών αποφάσεων για να ξεδιπλωθούν οι αγώνες μας. Τα πολιτικά δικαστήρια με τις διαχρονικές αποφάσεις τους έχουν αποδειχθεί ότι είναι δεκανίκια του συστήματος και μόνο με εργατικούς αγώνες και κινητοποιήσεις μπορούν να ανατραπούν στην πράξη αντεργατικές νομοθεσίες και άδικες δικαστικές αποφάσεις.

Σχετικά με το 2ο ερώτημα, προφανώς, το θέμα αφορά και άλλους κλάδους και δεν μπορεί η διεκδίκηση (και όχι διαπραγμάτευση) να περιοριστεί μόνο σε κατακερματισμένες δράσεις από κάθε κλάδο χωριστά. Απαιτείται κοινός συντονισμένος αγώνας, ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη δύναμη και πίεση. Μην φαντασιονόμαστε ότι μπορούμε να έχουμε μια ξεχωριστή προνομιακή αντιμετώπιση ως περιούσιος κλάδος και θα ξεγελάσουμε τους κυβερνώντες να δώσουν κάτι μόνο σε μας στα μουλωχτά.

 


ΤΥΠΕΤ

Η κατάσταση στο ΤΥΠΕΤ είναι γνωστή, οι παροχές του σταδιακά περιορίζονται και η οικονομική του βιωσιμότητα εξαρτάται όλο και περισσότερο από την ενίσχυση της τράπεζας με ότι αυτό συνεπάγεται.
Επίσης, οι συνταξιούχοι αν και αριθμητικά περισσότεροι είναι με βάση το καταστατικό του περίπου αποκλεισμένοι από τη λήψη αποφάσεων που άμεσα τους αφορούν και με μία μόλις ψήφο στο ΔΣ του.
Με βάση τα παραπάνω, το νέο ΔΣ του ΣΣΕΤΕ τι δυνατότητες παρέμβασης θεωρείτε πως έχει και σε ποια κατεύθυνση πρέπει να κινηθεί;

Από την πρώτη στιγμή αναδείξαμε το πρόβλημα με την οικονομική ασφυξία του ΤΥΠΕΤ και το περιλαμβάνουμε και στις θέσεις μας. Η Τράπεζα, όπως μεθόδευσε το θέμα με το ΛΕΠΕΤΕ, έτσι το πάει και με το ΤΥΠΕΤ. Μείωση των εσόδων του, ώστε να οδηγηθεί σε κατάρρευση και να υπάρξει στροφή των εργαζόμενων στην ιδιωτική ασφάλιση, ώστε κι η ίδια να κερδίσει από την πώληση τραπεζοασφαλιστικών προϊόντων υγείας. Τα ελλείμματα ολοένα και μεγαλώνουν, το 2020 ήταν 8,3 εκ ευρώ, από 7 εκ το 2019. Τον Σεπτέμβρη του 2021, το Ταμείο χρωστούσε 32 εκ ευρώ στα δημόσια νοσοκομεία! Οι παρατάξεις των εν ενεργεία ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΔΑΣ που είναι συγγενείς με τις παρατάξεις των συνταξιούχων, Ανανεωτική & ΑΕΣ-Τζούλης, ΔΑΚΣ-ΔΑΚΕ, Συνδικαλιστική Πρωτοβουλία, έχουν ευθύνες για αυτή την πορεία. Όπως, είχαν και για το ΛΕΠΕΤΕ. Τζόγαραν τα αποθεματικά του Ταμείου σε μετοχές, με αποτέλεσμα σήμερα η αξία τους να είναι 780.000 ευρώ, όταν στον ισολογισμό αποτυπώνεται η τιμή κτήσης τους 33 εκ ευρώ! Αλλά έχουν ευθύνες και για αυτά που προβάλλουν ως λύση και ήδη προωθούν για το ΤΥΠΕΤ για να λειτουργεί πλέον με πλήρως ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Θεωρούν ως κόστος τις παροχές υγείας, όπως μια ιδιωτική επιχείρηση που νοιάζεται να μειώσει τα έξοδά της σε βάρος των ασθενών. Οι μόνοι που θέτουν αυτά τα θέματα και μας συμπαραστέκονται από τους εν ενεργεία είναι η Πρόταση Προοπτικής.

Το ίδιο ισχύει και για την απαίτηση ισότιμης συμμετοχής των συνταξιούχων. Το παλέψαμε και έμπρακτα, διεκδικώντας παρουσία και συμμετοχή στις συνελεύσεις του ΤΥΠΕΤ. Την πρώτη φορά καταφέραμε να μπούμε και πήραμε το λόγο, τη δεύτερη ήμασταν περισσότεροι, αλλά το Δ.Σ. του ΤΥΠΕΤ έφερε τα ΜΑΤ απέξω και δεν επέτρεψαν παρά μόνο σε λίγους την είσοδο. Στο κείμενο δεσμεύσεων που προτείναμε για συνδιαμόρφωση και στις άλλες μαχόμενες κινήσεις, αλλά αρνήθηκαν να τοποθετηθούν, αναφέρουμε συγκεκριμένα : «Προάσπιση του δικαιώματος και των κατακτήσεων μας στις παροχές υγείας και πρόνοιας. Υπεράσπιση του ΤΥΠΕΤ από την οικονομική ασφυξία μέσω της μεθοδικής μείωσης των εσόδων του με τη μείωση των αποδοχών των συνταξιούχων και του αριθμού των ασφαλισμένων εργαζόμενων της Εθνικής. Απόκρουση της λειτουργίας του με τους νόμους της αγοράς. Λειτουργία του ως πραγματικά αυτοδιαχειριζόμενο ταμείο όλων των ασφαλισμένων του. Ισότιμο λόγο και εκπροσώπηση των συνταξιούχων στο ΤΥΠΕΤ (συνελεύσεις και διοικητικό συμβούλιο). Πλήρης κάλυψη ιατρικών, διαγνωστικών και φαρμακευτικών εξόδων.

 

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΔΣ



1) Πως κρίνετε τη στάση του απερχόμενου ΔΣ κατά τη διάρκεια της θητείας του όσον αφορά στη δημοκρατική λειτουργία του με την ευρεία έννοια της λέξης; Πιστεύετε πως λειτούργησε δημοκρατικά και με διαφάνεια; Η ενημέρωση των συναδέλφων ήταν έγκαιρη και έγκυρη;
Αν όχι, τι πρέπει να γίνει ώστε αυτό να αποκλειστεί στο μέλλον;

Ήταν αντιδημοκρατική, αυταρχική, αδιαφανής και αντικαταστατική ακόμα και με αυτό το αντιδημοκρατικό καταστατικό. Ο σύλλογος λέγαμε τα προηγούμενα χρόνια ότι ήταν εκδρομικός, αλλά έπαιζε από τότε το ρόλο του για να περνούν οι σχεδιασμοί της διοίκησης. Τα δε τελευταία κρίσιμα χρόνια αποκαλύφτηκαν οι συνέπειες. Έγινε φανερό γιατί ήθελαν κλειστές συνεδριάσεις του Δ.Σ., καμιά δυνατότητα παρακολούθησης, γραφεία τσιφλίκι της παράταξης του προέδρου, έλλειψη δυνατότητας χρήσης από κινήσεις, φτάνοντας μέχρι την απαγόρευση εισόδου των συνταξιούχων και την πρόσφατη τοποθέτηση σεκιούριτι. Η αντιδημοκρατική νοοτροπία των καθεστωτικών συνδικαλιστών έχει διαπεράσει όλη τη λειτουργία του ΣΣΕΤΕ. Αντιμετώπιζαν με εχθρότητα κάθε άλλη φωνή και κάθε διαφορετική άποψη. Δεν έδιναν λογαριασμό στους συναδέλφους. Χαρακτηριστικό ότι δεν απάντησαν ποτέ στην απαίτηση για να δώσουν στοιχεία για τη διαχείριση του ΛΕΠΕΤΕ, όπως ζητήσαμε με υπογραφές και αγνόησαν το κείμενο υπογραφών που ζητούσε συνέλευση το Νοέμβρη του 2017 που θα κατέγραψε τη δυναμική του κλάδου και τις διαθέσεις. Αποκορύφωμα ότι καταπάτησαν την ετυμηγορία της συνέλευσης για καταψήφιση των πεπραγμένων τους και δεν προκήρυξαν εκλογές το 2019.


2) Αν και μετά την ΓΣ του Απριλίου 2019 υπήρξε ομόφωνη απόφαση του ΔΣ για άμεση διενέργεια εκλογών αυτές θα γίνουν τώρα με καθυστέρηση τριών ετών.

Αν και πράγματι υπήρξαν αντικειμενικά εμπόδια, θεωρείτε πως αυτά ήταν ανυπέρβλητα ή χρησιμοποιήθηκαν σαν προφάσεις για αλλεπάλληλες αναβολές και από ποιους; Η παράταξή σας έκανε το καλύτερο δυνατό για να γίνουν νωρίτερα;

Προφανώς ήταν προφάσεις και η ομόφωνη απόφαση ήταν ξεκάρφωμα για αυτούς που συμμετείχαν στο προεδρείο. Υπήρχε χρόνος και πριν ξεσπάσει η πανδημία που ήρθε μήνες μετά, αλλά και να γίνει πιο έγκαιρα με τη λήξη των μέτρων, όπως έκανε ακόμα και ο ΣΥΕΤΕ τον Οκτώβρη του 2021. Είναι γνωστό ότι μέσω της Ανοικτής Επιτροπής Αγώνα θέσαμε απαιτητικά, πιεστικά και έγκαιρα την ανάγκη διενέργειας εκλογών.


3) Ποια είναι η θέση σας απέναντι στις «ανοικτές συνεδριάσεις» που καταργήθηκαν με πρόφαση την πανδημία και πως σκέφτεστε να εφαρμοστεί πρακτικά, με φυσική παρουσία, διαδικτυακή μετάδοση ή και τα δύο;

Προφανώς, οι συνεδριάσεις των Δ.Σ. πρέπει να είναι ανοικτές. Εδώ είναι δημόσιες και ανοικτές οι συνεδριάσεις δημοτικών, περιφερειακών συμβουλίων, ακόμα και η βουλή. Επίσης, υπάρχει και ταυτόχρονη διαδικτυακή αναμετάδοση. Αντιδημοκρατικό και αναχρονιστικό είναι να μην γίνεται αυτό τόσα χρόνια. Τα μέλη πρέπει να μπορούν να θέτουν θέματα προς συζήτηση στο Δ.Σ. αλλά και να έχουν δυνατότητα να παρέμβουν.

 
4) Γενικότερα, με ποιο τρόπο αξιοποιώντας τις σύγχρονες τεχνολογικές δυνατότητες μπορεί να βελτιωθεί η επικοινωνία με τα μέλη;

Με πολλούς τρόπους, αναμετάδοση συνεδριάσεων, δυνατότητα υποβολής ηλεκτρονικών προτάσεων, ερωτήσεων και απαντήσεων, λειτουργία φόρουμ. Όρεξη να υπάρχει και δεν είναι θέμα κόστους.


5) Γιατί δεν δόθηκε η δυνατότητα συμμετοχής στη ΓΣ χωρίς φυσική παρουσία τη στιγμή που ο νόμος το επιτρέπει; Χρόνος υπήρξε άφθονος, γιατί υποχρεώθηκαν τα μέλη να επιλέξουν ανάμεσα στην έκθεση στον κίνδυνο που συνεπάγεται η πολύωρη παραμονή σε μια κλειστή αίθουσα ή στη μη συμμετοχή;

Η απάντηση είναι προφανής. Οι κυρίαρχες παρατάξεις δεν θέλουν να διευκολύνουν τη συμμετοχή των μελών και να υπάρχει μαζική συμμετοχή σε δημοκρατικές διαδικασίες, έτσι αν μπορούσαν θα έκαναν και συνελεύσεις μόνοι τους, ή με στημένες καραβιές. Θέλουν τα μέλη να είναι απλώς η εκλογική πελατεία που θα ψηφίζει ότι τους υπαγορεύουν. Για αυτό, παρά το ότι δεν στερούνται προσωπικού, υποδομών και χρημάτων, δεν έχουν φροντίσει χρόνια τώρα να συγκεντρώσουν τα μέιλ των μελών του ΣΣΕΤΕ, γεγονός που δημιουργεί μια σειρά προβλημάτων για τη διαδικτυακή επικοινωνία σε μια σειρά ηλεκτρονικές διαδικασίες.


6) Θεωρείτε πως το υπάρχον καταστατικό είναι επαρκές ή απαιτείται εκσυγχρονισμός του;
Αν ναι, είστε υπέρ του να κινηθούν οι απαραίτητες διαδικασίες στη διάρκεια της θητείας του νέου ΔΣ;

Ούτε λόγος ότι είναι επαρκές, εμείς το χαρακτηρίζουμε και αντιδημοκρατικό. Ενδεικτικό ότι όταν κάποιες-οι από εμάς είχαμε προσπαθήσει να συμμετάσχουμε στις εκλογές το 2011, μας είχαν αποκλείσει επικαλούμενοι το καταστατικό που έχει αμφίσημη ερμηνεία στο αν υπάρχει δικαίωμα να συμμετάσχει κάποιος ανεξάρτητος ή ένας συνδυασμός με λιγότερους από 18 υποψήφιους. Γιατί ;

Προφανώς πρέπει αυτό το Δ.Σ. να κινήσει διαδικασίες για εκδημοκρατισμό του καταστατικού. Εμείς έχουμε ήδη δημοσιοποιήσει τη θέση μας για αυτό : «Δημοκρατική λειτουργία του ΣΣΕΤΕ. Αλλαγή καταστατικού. Όχι, στο σημερινό συγκεντρωτικό αυταρχικό μοντέλο λειτουργίας. Δικαίωμα και δυνατότητα συμμετοχής στις εκλογές και μεμονωμένων συναδέλφων και μικρών παρατάξεων χωρίς αποκλεισμούς. Απλή ανόθευτη αναλογική ως εκλογικό σύστημα. Σύλλογος ανοικτός για όλους. Λόγος και ρόλος στους συναδέλφους για όλα, με ουσιαστικές, αποφασιστικού χαρακτήρα συνελεύσεις ανά νομό και κεντρικά. Επιτροπές αγώνα, γνωμοδοτικές επιτροπές, ομάδες δουλειάς. Ανοικτά δημόσια συμβούλια και με ζωντανή αναμετάδοση. Όχι σε έξοδα παραστάσεων-αμοιβές των συνδικαλιστών. Όχι στις εκλογικές χρηματοδοτήσεις ξεχωριστά σε κάθε παράταξη. Διευκόλυνση της συλλογικής λειτουργίας. Τα γραφεία του ΣΣΕΤΕ ζωντανός χώρος συνάντησης και ενημέρωσης, ώστε να μπορούν όλοι οι συνάδελφοι, οι κινήσεις και οι επιτροπές να τα χρησιμοποιούν.»


7) Στη διάρκεια της θητείας του απερχόμενου ΔΣ ο συντονισμός δράσεων με συγγενείς συνδικαλιστικούς φορείς συνταξιούχων αλλά και τον ΣΥΕΤΕ υπήρξε ελάχιστος ή και ανύπαρκτος.
Τι σκέφτεστε για τη χρησιμότητα τέτοιων συνεργασιών προκειμένου να ασκηθεί πολιτική πίεση στην κυβέρνηση;

Το προεδρείο του ΣΣΕΤΕ και δεν ήθελε και δεν μπόρεσε, γιατί το διακατέχει η συντεχνιακή αντίληψη. Για αυτό ο ΣΣΕΤΕ έμεινε εκτός ΟΣΤΟΕ τα προηγούμενα χρόνια, δεν έδωσε καμιά υποστήριξη στους σδ. της Εμπορικής, της Ιονικής, της Αγροτικής όταν είχαν προβλήματα με την κατάργηση των ταμείων τους, έτσι μείναμε και εμείς απομονωμένοι όταν δεχτήκαμε τη μεγάλη επίθεση. Και βέβαια καμιά επαφή με τις άλλες συνταξιουχικές οργανώσεις. Ακόμα και με τους εν ενεργεία του ΣΥΕΤΕ δεν είχαν κοινό βηματισμό και ας ανήκουν στους ίδιους πολιτικούς χώρους.

Προφανώς, είναι χρήσιμες οι συνεργασίες με άλλους συνδικαλιστικούς φορείς, αλλιώς αδυνατίζει η δράση σου, ξεκόβεις και απομονώνεσαι. Το λαός ενωμένος-ποτέ νικημένος είναι γνωστό. Αλλά, αδιανόητο για τους συνδικαλιστές που δεν εκκινούν από ανιδιοτελή κίνητρα για την ενασχόληση με τα κοινά. Ας κάνουμε ότι μπορούμε το επόμενο διάστημα για να αντιστρέψουμε αυτή την κατάσταση.

 

Οικονομικά θέματα:


1) Ποια έξοδα θεωρείτε υπερβολικά και ποιους τρόπους βλέπετε για εξορθολογισμό τους;

Από τους οικονομικούς απολογισμούς στο «Μεταξύ μας» γίνεται φανερό ότι και στα οικονομικά αποτυπώνεται η γραφειοκρατική αντίληψη της πλειοψηφίας του Δ.Σ. για ένα συνδικαλισμό με παρατάξεις στο ρόλο συγκέντρωσης των συνταξιούχων στους κομματικούς μηχανισμούς για μάντρωμα στους σχεδιασμούς τους. Αντί τα έξοδα να αφορούν κυρίως την οργάνωση των αγώνων, την ενημέρωση, τη στήριξη συλλογικών δράσεων και διαδικασιών με εθελοντική προσφορά, το μεγαλύτερο τμήμα των εξόδων κατευθύνεται για λειτουργία του με επαγγελματικό τρόπο, πρόσφατη και η πρόσληψη σεκιούριτι για γραφεία του στην Αθήνα. Δεν θεωρούμε ούτε ότι τα 5.000 € το μήνα έξοδα παράστασης για τις συνεδριάσεις του Δ.Σ. είναι δικαιολογημένα, ούτε τα 1.000 € το μήνα τηλεφωνικά έξοδα.

Πιστεύουμε ότι ο συνδικαλισμός δεν πρέπει να γίνεται επάγγελμα και οι «παραστάσεις» στα ΔΣ δεν είναι εργασία. Είναι ανάγκη οργάνωσης και αγώνα απέναντι στις επιθέσεις κυβέρνησης και εργοδοσίας και σε αντίθεση μ’ αυτές. Μ’ αυτή την έννοια κανένα μέλος ΔΣ δεν μπορεί να έχει διαφορετικά ή παραπάνω προνόμια από τα υπόλοιπα μέλη του Συλλόγου. Ο συνδικαλισμός δεν μπορεί να αποτελεί πεδίο για την αύξηση εισοδήματος ορισμένων συνδικαλιστών, ούτε για ιδιαίτερα προνόμια και διευκολύνσεις. Η παραμόρφωση αυτής της εικόνας, με ιδιαίτερα προνόμια σε συνδικαλιστές και κυρίως μέλη ΔΣ, είναι που έχει οδηγήσει τους συνταξιούχους-μέλη να αποστρέφονται τον ίδιο τον συνδικαλισμό. Πέρα από τα εισιτήρια των μελών του ΔΣ όλα τα άλλα είναι περιττά. Θεωρούμε ότι υπάρχουν και άλλοι τρόποι να μειωθούν και έξοδα και όπως γράφουμε και στις θέσεις μας, να κοπούν οι εκλογικές ενισχύσεις για τις παρατάξεις και να τυπώνονται τα υλικά τους σε ένα τυπογραφείο στην ίδια ποσότητα και τέλος.

2) Υπάρχει απόλυτη διαφάνεια στην οικονομική διαχείριση; Αν όχι με ποιο τρόπο εκτιμάτε πως αυτή μπορεί να διασφαλιστεί;

Όχι δεν υπάρχει διαφάνεια. Όπως ανέφερε στη συνέλευση και ο σδ. που παρουσίασε την έκθεση της εξελεγκτικής επιτροπής, χωρίς να έχει επαρκή χρόνο, αυτή δεν τυπώθηκε να μοιραστεί με ευθύνη του Δ.Σ. και έτσι δεν έχουμε πλήρη εικόνα και αναλυτική ενημέρωση για τα στοιχεία γύρω από τα έξοδα και τα έσοδα, μαρτυρά ότι αυτό είναι σκόπιμο. Και ότι ανέφερε πως οι οικονομικοί απολογισμοί του ΣΣΕΤΕ είναι «στα όρια της νομιμότητας», νομίζουμε ότι τα λέει όλα και ως προς τη διαχείριση των εισφορών. Ο ΣΣΕΤΕ δεν μπορεί να λειτουργεί ως φέουδο κανενός.

Βρίσκετε χρήσιμο τα μέλη να έχουν γνώση σε τακτική μηνιαία η τρίμηνη βάση των οικονομικών του συλλόγου;

Προφανώς και πρέπει το ΔΣ, σε τακτά χρονικά διαστήματα να δίνει λογαριασμό για το πού αναλώθηκαν οι εισφορές των μελών. Ιδιαίτερα σ’ αυτές τις οικονομικά ασφυκτικές συνθήκες που ζούμε χρειάζεται να δικαιολογείται το κάθε ευρώ που με δυσκολία εισφέρουν οι συνταξιούχοι. Είναι ένα ακόμη μέτρο που οικοδομεί την εμπιστοσύνη σ’ αυτούς που αναλαμβάνουν να εκπροσωπήσουν τους αγώνες και τις αγωνίες μας.


4) Πως τοποθετείστε απέναντι στο θέμα της μείωσης της μηνιαίας εισφοράς των μελών ;

Χρειάζεται η μείωση του ποσού της εισφοράς και η αλληλεγγύη σε συναδέλφους που περνάνε πιο δύσκολα. Το αναφέρουμε και στις θέσεις μας για την ανάγκη μείωσης των συνδρομών όταν ειδικά οι χαμηλοσυνταξιούχοι ζούμε δύσκολα με τις περικοπές στο εισόδημά μας και την ακρίβεια. Το ποσό του 1 εκ. € έσοδα το χρόνο από συνδρομές είναι υπερβολικό και δείχνει ότι μπορεί άμεσα να υπάρξει μείωση. Είναι και θέμα αξιοπιστίας, μιας και δημιουργεί την εύλογη εντύπωση ότι «είναι πολλά τα λεφτά» και όλα γίνονται για το ποιος θα διαχειρίζεται την περιουσία, τις υποδομές και τα έσοδα του ΣΣΕΤΕ.

Με όλα αυτά γίνεται φανερό ότι χρειάζεται να οικοδομήσουμε από την αρχή ένα Σύλλογο ικανό να εκφράζει και να υπερασπίζεται τα δικαιώματα όλων μας απέναντι στην επίθεση κυβερνήσεων και Τράπεζας με αγώνες στα χέρια των συνταξιούχων κόντρα στην ανάθεση και την υποταγή.

Για αυτό σας καλούμε να στηρίξετε και να ψηφίσετε την Αγωνιστική Προοπτική συνταξιούχων της Εθνικής και να είμαστε μαζί και την επόμενη μέρα των εκλογών στην προσπάθεια για να έρθουν μπροστά οι ανάγκες των συνταξιούχων και των εργαζόμενων και όχι των τραπεζών και των κερδών.

 

Περισσότερα στο blog: agonistikipro.blogspot.com e-mail: agonistikipro@gmail.com

fb: Αγωνιστική Προοπτική συνταξιούχων ΕΤΕ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ενημέρωση από το σημερινό έκτακτο Δ.Σ. του ΣΣΕΤΕ

                ΟΠΟΙΟΣ ΔΕ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΖΥΜΩΣΕΙ, ΔΕΚΑ ΜΕΡΕΣ ΚΟΣΚΙΝΙΖΕΙ Η παναττική κινητοποίηση της 21/11 έξω από το Υπουργείο Εργασίας ήταν μικρ...