Μια τοποθέτηση σχετικά με το θέμα της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας
Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,
Σχετικά με την απαίτηση που διατυπώνεται με φανατισμό από συναδέλφους και μη σε Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης για να εφαρμοστεί ηλεκτρονική ψηφοφορία στις εκλογές του ΣΣΕΤΕ, παίρνουμε θέση, εκφράζουμε τη διαφωνία μας και καταθέτουμε τις εξής πλευρές που μπορεί να μην είναι γενικά γνωστές:
Από το νόμο ν. 4808/2021 προβλέπεται στο άρθρο 87 ότι : « Η ψηφοφορία γίνεται είτε διά φυσικής παρουσίας είτε ηλεκτρονικά εξ αποστάσεως, με διασφάλιση και στις δύο περιπτώσεις της ταυτοπροσωπίας των ψηφοφόρων.…. Tα πρακτικά διαλογής των ψηφοδελτίων και καταμέτρησης των ηλεκτρονικών ψήφων εισάγονται στο ΓΕ.ΜΗ.Σ.Ο.Ε.».
Ακολούθησε κυβερνητική εγκύκλιος στις 10/2/2022 για τη δωρεάν διάθεση προς τις συνδικαλιστικές οργανώσεις του συστήματος «ΖΕΥΣ», που καταλήγει ότι : «Η κήρυξη απεργίας από γενική συνέλευση χωρίς τη δυνατότητα ψηφοφορίας εξ αποστάσεως θα θεωρείται άκυρη», για να μη μένει καμιά αμφιβολία για τις προθέσεις της κυβέρνησης.
Αλλά δεν τους βγαίνουν όλα όπως τα θέλουν στην κυβέρνηση, γιατί το σύστημα ΖΕΥΣ δεν δουλεύει. Τα μέιλ των μελών σωματείων και συλλόγων συνταξιούχων δεν ταυτοποιούνται με ταχύτητα και ακυρώνεται κάθε προσπάθεια όσων επιχείρησαν να μπουν σε αυτή τη διαδικασία. Συνάδελφοι συνταξιούχοι από το Σύλλογο της Εμπορικής ανέφεραν ότι έχουν ξεκινήσει πριν μήνες να κάνουν εισαγωγή στοιχείων χιλιάδων μελών τους και μέχρι την πρόσφατη συνέλευσή τους δεν είχαν ταυτοποιηθεί από το σύστημα ούτε τα μισά.
Με βάση αυτά τα στοιχεία, από όσο γνωρίζουμε, η Εφορευτική Επιτροπή αποφάσισε ομόφωνα αρχικά και με 1 διαφωνία στη συνέχεια να διεξαχθούν οι εκλογές με το γνωστό τρόπο με τη ζωντανή παρουσία.
Ωστόσο, υπάρχουν αρκετά πιο σοβαρά και βασικά ζητήματα :Με την ηλεκτρονική ψηφοφορία εγείρονται θέματα ότι δεν εξασφαλίζεται το αδιάβλητο των εκλογών, η ταυτοπροσωπία των εκλογέων (γνωστοί είναι οι άμεσοι και έμμεσοι εκβιασμοί), η μη παρέμβαση τρίτων (μέσω της βοήθειας στην ηλεκτρονική συμμετοχή), η μεγαλύτερη συμμετοχή (αφού αρκετοί μεγάλοι σε ηλικία σδ. έχουν δυσκολία στη χρήση η/υ), ο αποκλεισμός μαγειρεμάτων στο τελικό αποτέλεσμα (γνωστή η ικανότητα του κλάδου μας σε νοθείες). Και σε κάθε περίπτωση ο συνολικός χρόνος, που θα διαθέσει κάθε συνάδελφος για την ψηφοφορία με κατέβασμα εφαρμογών νωρίτερα, πιστοποιήσεις και ο τρόπος ως μια ιδιωτική πράξη και χωρίς επαφή με συναδέλφους, κανένας δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι θα είναι μικρότερος, πιο φιλικός και πιο συλλογικός, από το να μεταβεί σε ένα εκλογικό κέντρο.Για αυτό, λοιπόν, χρειάζεται μεγαλύτερη εγκράτεια από τους σδ. που διατυπώνουν αβασάνιστα τη γνώμη ότι θα πρέπει να δοθεί δυνατότητα για ηλεκτρονική ψήφο στις συνδικαλιστικές εκλογές. Δεν αναφερόμαστε σε αυτούς που υποστηρίζουν κατ’ επάγγελμα τις κυβερνητικές επιλογές και προτρέπουν να υπάρχει μόνο ηλεκτρονική ψηφοφορία.
Να δούμε, όμως, συνολικά ποιος είναι ο διαβόητος ν. Χατζηδάκη, που δίνει την δυνατότητα για χρήση ηλεκτρονικής ψήφου. Ψηφίστηκε τον Ιούνιο του 2021 και εκφράζει τους χρόνιους πόθους των εργοδοτών τόσο όσον αφορά στα εργασιακά δικαιώματα όσο και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες. Χτύπημα του 8ωρου και των συλλογικών συμβάσεων, εμπόδια στη λειτουργία των σωματείων και την κήρυξη απεργιών, ποινικοποίηση της απεργιακής δράσης, της περιφρούρησης, των καταλήψεων, έλεγχο και εποπτεία από το κράτος των συνδικαλιστικών σωματείων και εικόνα όλων των συνδικαλισμένων μελών μέσω της υποχρεωτικής εγγραφής στο ΓΕΜΗΣΟΕ. Διευκόλυνση των απολύσεων, γενίκευση της επισφαλούς και ελαστικής εργασίας, διευκόλυνση της συνεχούς διαθεσιμότητας των εργαζόμενων για παροχή υπηρεσιών στον εργοδότη, επεκτάσεις του ωράριου, καταστρατήγηση του 5θήμερου, μείωση της αμοιβής για υπερωριακή απασχόληση, και μια σειρά άλλες διατάξεις που φιλοδοξούν να κηρύξουν το «τέλος της ταξικής πάλης», όπως φιλοδοξούσε τη δεκαετία του ’70 ο νόμος 330 του Λάσκαρη.
Η επίθεση κυβέρνησης με το νέο αντιδημοκρατικό έκτρωμα βρέθηκε αντιμέτωπη με το εργατικό κίνημα από την πρώτη στιγμή. Μέσα σε λίγες εβδομάδες οι εργαζόμενοι μαζικοποίησαν πανεργατικές απεργίες. Χιλιάδες εργαζόμενοι απέργησαν ξανά και ξανά, νεκρώνοντας τους χώρους δουλειάς και κατέβηκαν μαζικά με τα πανό τους στις απεργιακές συγκεντρώσεις τις μεγαλύτερες πανελλαδικά την τελευταία επταετία. Η κυβέρνηση μπορεί να ψήφισε τελικά το αντεργατικό νομοσχέδιο Χατζηδάκη που καταργεί το 8ωρο και απαγορεύει τις απεργίες, αλλά δεν έχει μπορέσει να το νομιμοποιήσει στη συνείδηση εκατοντάδων χιλιάδων εργαζόμενων που συγκρούονται μαζί της. Οι πανεργατικές απεργίες έδειξαν ότι η κυβέρνηση είναι γελασμένη αν νομίζει ότι θα γίνει πράξη. Ο νόμος έχει καταδικαστεί, δεν εφαρμόζεται στην πράξη από δεκάδες εργατικά σωματεία και ομοσπονδίες και ο αγώνας για την κατάργησή του είναι επίκαιρος.
Στις 6/4 στη γενική συνέλευση των προέδρων των ΕΛΜΕ αποφασίστηκε ότι ο κλάδος δεν πρόκειται να εφαρμόσει τον επαίσχυντο νόμο Χατζηδάκη και την εγγραφή των σωματείων στο ΓΕΜΗΣΟΕ και τις ηλεκτρονικές κάλπες. Επικύρωσε τις έως τώρα εκφρασμένες θέσεις του ΔΣ της ΟΛΜΕ και τις εκλογές των πρωτοβάθμιων ΕΛΜΕ που είχαν ήδη γίνει χωρίς την εφαρμογή του νόμου 4808. Αποφάσισε οι επερχόμενες αρχαιρεσίες τόσο για την εκλογή νέων ΔΣ των ΕΛΜΕ όσο και για την εκλογή αντιπροσώπων για το επερχόμενο 20ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας, να διεξαχθούν σύμφωνα με τα όσα ορίζονται από το Καταστατικό της ΟΛΜΕ. Ενώ, ήδη σωματεία και οι Ομοσπονδίες Υγειονομικών και Εργαζόμενων στους Δήμους προχωρούν στις διαδικασίες τους χωρίς να εφαρμόζουν το νόμο Χατζηδάκη για ηλεκτρονικές ψηφοφορίες.
Επίσης, η απεργία των διανομέων στην efood οργανώθηκε, ξεσήκωσε τη συμπαράσταση όλης της τάξης και τελικά νίκησε, οδηγώντας την εργοδοσία σε υποχώρηση κατακτώντας συμβάσεις αορίστου χρόνου. Αλλά και οι λιμενεργάτες της Cosco που συνεχίζουν ακόμη και σήμερα την μάχη τους για καλύτερες συνθήκες εργασίας, το πρώτο βήμα που έκαναν ήταν εκλογές δια ζώσης και όχι ηλεκτρονικές, μαζικοποίησαν το σωματείο τους και ανάγκασαν την εταιρία να το αναγνωρίσει ως αντιπροσωπευτικό. Αυτοί οι αγώνες έγιναν χωρίς τις προβλέψεις του νόμου Χατζηδάκη.
Την ίδια ώρα εμείς οι συνταξιούχοι της Εθνικής έχουμε να αντιμετωπίσουμε δυο διαδοχικούς νόμους που πετσοκόβουν το εισόδημά μας. Το να βρισκόμαστε, να συζητάμε, να αντιπαρατιθέμεθα και να αποφασίζουμε δια ζώσης ήταν και είναι η μόνη ζωντανή διαδικασία ικανή να εμπνεύσει όλους μας και μια τόσο σοβαρή απόφαση που αφορά στον τρόπο ψηφοφορίας ΔΕΝ μπορεί να ληφθεί από καμιά εφορευτική επιτροπή.
9/5/2022
ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ συνταξιούχων ΕΤΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.