Αναζήτηση

29 Μαΐου 2023

Ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας Ανασυγκρότησης ΟΣΤΟΕ

Παραθέτουμε παρακάτω το κοινό κείμενο που συμφωνήθηκε και από την Αγωνιστική Προοπτική για την παρουσία και παρέμβαση στο 41ο συνέδριο της ΟΣΤΟΕ που θα γίνει στις 30/5/203. Η Αγωνιστική Προοπτική στηρίζει με τις 2 συνέδρους της το ψηφοδέλτιο της Πρωτοβουλίας Ανασυγκρότησης ΟΣΤΟΕ. 

Πρωτοβουλία Ανασυγκρότησης ΟΣΤΟΕ

Μάιος  2023

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι,  Σύνεδροι του 41ου συνεδρίου της ΟΣΤΟΕ,

Οι σύνεδροι, που συγκροτήσαμε το συνδυασμό «Πρωτοβουλία Ανασυγκρότησης ΟΣΤΟΕ», με τις προσπάθειες και τις παρεμβάσεις μας, από το 36ο ακόμα συνέδριο, τις οποίες και επιτυχώς συνεχίσαμε στο 39ο και καταγράψαμε  στις αποφάσεις του αυτό που σήμερα αποτελεί γεγονός, μετά και  τις αποφάσεις του 40ου πρόσφατου συνέδριου.

Ένα εκλογικό – απολογιστικό 41ο συνέδριο με τη συμμετοχή ΟΛΩΝ των συλλόγων συνταξιούχων μελών της ΟΣΤΟΕ και ειδικά όλων των μεγάλων συστημικών τραπεζών. Η επίτευξη αυτού του μεγάλου στόχου, μας δίνει ιδιαίτερη ικανοποίηση, καθώς η ανασυγκρότηση της ΟΣΤΟΕ, αν χθες αποτελούσε ιδιαίτερη αναγκαιότητα, σήμερα καθίσταται ακόμα πιο πολύ επιβεβλημένη, καθώς είναι κοινή διαπίστωση, πως χωρίς τη μαχητική ενότητα των συνταξιούχων, δεν υπάρχει προοπτική προώθησης της επίλυσης των προβλημάτων τους. Μάλιστα μπορεί κανείς βάσιμα να ισχυριστεί, πως στο συνεχώς και πιο δυσμενές οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον στη χώρα μας και πανευρωπαϊκά, κανείς δεν πρέπει να αποκλείσει νέες επιθέσεις κατά των συντάξεων και των δικαιωμάτων μας από τραπεζίτες και κυβερνήσεις.  

Οι Τραπεζίτες επιθυμούν τη διάλυση κάθε μορφής συλλογικής δράσης, προκειμένου να επιβάλλουν συνθήκες εκφοβισμού, τρομοκρατίας και ετσιθελισμού στους εργαζόμενους και στους συνταξιούχους των τραπεζών. Οι εργοδότες και η πολιτεία θέλουν να αποστούν από υποχρεώσεις και κατακτήσεις του παρελθόντος έναντι των συνταξιούχων του κλάδου μας  ή να εφαρμόσουν  κατά το δοκούν και συμφέρον τις ισχύουσες διατάξεις των Καταστατικών και των Νόμων. Έτσι κατά  τον υπολογισμό των συντάξεων με το νέο σύστημα Εθνικής και Ανταποδοτικής, διαχωρίζουν τους παλιούς από τους νέους συνταξιούχους.  Σκοπός τους να απαλλαγούν από το κόστος καταβολής των συντάξεων με ισότητα και ισονομία για όλους τους συνταξιούχους, με βάση τις επιπλέον εισφορές κύριας ή επικουρικής ασφάλισης που έχουμε καταβάλλει επί σειρά ετών.

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι,  Σύνεδροι του 41ου συνεδρίου της ΟΣΤΟΕ,

Οι συνέπειες στις συντάξεις και στην επικούρηση των συνταξιούχων μας, από την περίοδο της μνημονιακής λεηλασίας της χώρας μας, είναι παρούσες.

Η Εθνική Τράπεζα από τον Δεκέμβρη του 2017 σταμάτησε την καταβολή του επικουρικού λογ/μού (ΛΕΠΕΤΕ) προς τους 17.000 συνταξιούχους της και τον Ιούνιο του 2019 η τότε κυβέρνηση με το ν. Πετρόπουλου περιόρισε το αρχικό ποσόν στο 57%. Η απερχόμενη κυβέρνηση με το Ν. Βρούτση φόρτωσε την οφειλή στο Δημόσιο, απαλλάσσοντας την ΕΤΕ από την υποχρέωση της και παράλληλα όρισε νέα μείωση κατά 33% από 1.1.25 (σύνολο μειώσεων πάνω από 80%). Η Alphabank απαλλάχτηκε από το κόστος πληρωμής των συντάξεων τ.ΕΤΑΤ (συνταξιούχοι μετά το 2006 Εμπορικής και Alpha) και το μετέφερε στο δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα με την ένταξη του ταμείου  στον ΕΦΚΑ με επιπλέον περικοπές 20%. Στην ΤτΕ συνεχίζονται οι μνημονιακές κρατήσεις σε νέους και παλιούς συνταξιούχους. Για 2.500 συνταξιούχους της Αγροτικής Τράπεζας είναι κομμένη η επικουρική σύνταξη. Οι συνταξιούχοι ΤΑΠ-ΙΛΤΑΤ παραμένουν κατ΄ ουσίαν χωρίς επικούρηση. Δεν εφαρμόζεται ορθά ο υπολογισμός κύριων συντάξεων ΕΤΕ, ΑΤΕ, ΕΤΒΑ με πρόσθετο  ποσοστό λόγω αυξημένων εισφορών. Δεν εφαρμόζεται ορθά ο υπολογισμός των επικουρικών συντάξεων, από 1.1.2015, των συνταξιούχων της Εμπορικής με την προσαύξηση λόγω αυξημένων εισφορών επικούρησης.

Οι παράνομες κρατήσεις δεν επεστράφησαν. Ο χρόνος των αναδρομικών, περιορίστηκε στο 11μηνο, επιστρέφοντας ένα μικρό μέρος των αναδρομικών, μόνον στην κύρια σύνταξη, και αυτά με φορολογία που ξεπέρασε και το 50%(!). Ενώ η υπόθεση για τα «αναδρομικά» των επικουρικών, δώρων κ.λ.π., ακόμα και του αντίστοιχου ενδεκάμηνου, παρά και την απόφαση του ΣτΕ, εκκρεμεί…

Η Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων, η γνωστή ΕΑΣ, που επιβλήθηκε στις κύριες συντάξεις με το ν.3845/2010 και αυξήθηκε και επεκτάθηκε και στις επικουρικές με το ν.3986/2011, συνεχίζει ακόμα και σήμερα να μειώνει αισθητά το διαθέσιμο εισόδημα των συνταξιούχων. Τα δώρα και το επίδομα αδείας, για τα οποία έχουμε πληρώσει υψηλότατες ασφαλιστικές εισφορές, έχουν καταργηθεί, όπως και η 13η σύνταξη, που καθιερώθηκε με νόμο και την ψήφο όλων των κομμάτων της Βουλής, για να καταργηθεί αμέσως μετά τις εκλογές του 2019 από τη σημερινή κυβέρνηση… Παράλληλα, η δημιουργία του Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης από 1.1.2022 και η υποχρεωτική σε αυτό ασφάλιση των νεοεισερχόμενων και στις Τράπεζες, δημιουργεί νέα πρόσθετα προβλήματα για τις επικουρικές συντάξεις. 

Και όλα αυτά σε ένα περιβάλλον που η ακρίβεια σε τρόφιμα, ενέργεια και γενικά το κόστος ζωής εξανεμίζει το εισόδημά μας, συρρικνώνονται οι δημόσιες παροχές υγείας και κοινωνικής πρόνοιας. Ενώ, όλοι συνταξιούχοι και οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουμε και την τοκογλυφική πολιτική των τραπεζών, την αρπακτικότητα των fuds με πλειστηριασμούς και εξώσεις, τις συνέπειες των μνημονίων και της διάσωσης των τραπεζών με δεκάδες δις που τα πληρώνει ο λαός με την αύξηση του δημόσιου χρέους και μας δεσμεύουν για πάνω από 90 χρόνια με ιδιωτικοποιήσεις και ξεπουλήματα. Επιλογές που οδηγούν όλο και περισσότεροι συνταξιούχοι να  υποφέρουν και να τα βγάζουμε πέρα όλο και πιο δύσκολα.

Τα παραπάνω και άλλα προβλήματα των συνταξιούχων του κλάδου, παρά τις προσπάθειες των τελευταίων μηνών, μικρές ή μεγάλες της απερχόμενης διοίκησης της ΟΣΤΟΕ και τις συντονισμένες κινητοποιήσεις με πρωτοβουλία του συλλόγου συνταξιούχων της Εμπορικής και τη συμμετοχή του συλλόγου της ΕΤΕ, παραμένουν σε εκκρεμότητα και αναζητούν τον συντονισμό όλων των προσπαθειών μας, από μια μαχητική και ενωμένη ΟΣΤΟΕ των 40.000 περίπου, συνταξιούχων τραπεζοϋπαλλήλων.

 Ο ρόλος και η δυναμική του κινήματός μας και της ΟΣΤΟΕ, σε ένα τραπεζικό τοπίο όπου με μαθηματικούς ρυθμούς μειώνεται το ενεργό προσωπικό και αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των συνταξιούχων τραπεζοϋπαλλήλων,  ενισχύεται σημαντικά. Η ΟΣΤΟΕ «των περήφανων γηρατειών» , η ΟΣΤΟΕ της αξιοπρέπειας των συνταξιούχων, μπορεί με ενότητα και μαχητικότητα, να υπενθυμίσει σε όλους, εργοδότες, κυβερνήσεις και κόμματα, πως μπορεί να επαναλάβει με άλλο τρόπο και σε άλλο χρόνο, τα επιτεύγματα και την συσπείρωση της ΟΤΟΕ των νεανικών μας χρόνων.  Να δώσει ηχηρή και πειστική απάντηση σε όλους αυτούς και στον Κεντρικό Τραπεζίτη, που απειλεί πως θα περάσουν «πάνω από το πτώμα του»(!),  όσοι επιμένουν να διεκδικούν τα νόμιμα και καταστατικά κατοχυρωμένα δικαιώματα των συνταξιούχων! 

 

ΜΕ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΥΜΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ

 

Η ΩΡΑ ΜΙΑΣ ΕΝΩΜΕΝΗΣ ΚΑΙ ΜΑΧΗΤΙΚΗΣ ΟΣΤΟΕ ΕΙΝΑΙ ΤΩΡΑ…

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι,  Σύνεδροι του 41ΟΥ  συνεδρίου της ΟΣΤΟΕ,

Οι σύνεδροι διαφορετικών χώρων, Εμπορικής, ΕΤΕ, ΑΤΕ, που διεκδικούμε  την από κοινού εκπροσώπησή μας στη νέα Διοίκηση με το ψηφοδέλτιο: “Πρωτοβουλία Ανασυγκρότησης ΟΣΤΟΕ”, αγωνιζόμαστε για τον εκδημοκρατισμό και την αναγέννηση μιας μαχητικής  και ενωμένης ΟΣΤΟΕ.

Τα δικαιώματα που κατακτήθηκαν από τους ενωτικούς αγώνες του κλάδου μπορούμε να τα υπερασπιστούμε μόνο ενωμένοι ως συνταξιούχοι του κλάδου, μακριά από κομματικούς και παραταξιακούς διαχωρισμούς ή μικρόψυχους  παραγοντίστικους υπολογισμούς σε αντίθεση με όσους υπερασπίζονται τις αντιασφαλιστικές επιλογές κυβερνήσεων και τραπεζών μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα των συνταξιούχων. Σε αντίθετη περίπτωση και σε επιμονή μιας γραφειοκρατικής λειτουργίας διαχωρισμών του παρελθόντος και παρωχημένες συνδικαλιστικές πρακτικές, η επερχόμενη καταστροφή είναι βεβαία

Τείνουμε το χέρι σε κάθε σύνεδρο, που έχει τις ίδιες ή παραπλήσιες σκέψεις μαζί μας, να αναδείξει με την ψήφο του στο ψηφοδέλτιό μας,  το συνδυασμό μας σε βασικό συντελεστή και δύναμη ενότητας και αγώνα στο αυριανό Δ.Σ. της ΟΣΤΟΕ, με στόχο να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα και την αξιοπρέπειά μας. Θα συνεχίσουμε τη συνεργασία μας με αυτό το στόχο και την επόμενη μέρα του συνέδριου της ΟΣΤΟΕ.

Μόνο έτσι και με σεβασμό των δικαιωμάτων όλων των συλλόγων μελών,  μπορεί να υπάρξει ΟΣΤΟΕ με δημοκρατική λειτουργία, μαχητική και αγωνιστική.

Μόνο με συμμετοχή και ισότιμη συνεργασία ΟΛΩΝ των συλλόγων συνταξιούχων, μπορεί να αναγεννηθεί μια αγωνιστική ΟΣΤΟΕ, την οποία όλοι οι συνταξιούχοι έχουμε ανάγκη.

 Μόνο ενωμένοι μπορούμε να διεκδικήσουμε :

ü την κατάργηση, των πάσης φύσεως παράνομων περικοπών, της παρακράτησης από τις συντάξεις της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ), την επαναφορά των επικουρήσεων που δικαιούμαστε, την περικοπή των δανείων μας όσο περικόπηκαν οι συντάξεις μας, σταθερό επιτόκιο ίδιο για όλα τα δάνεια (εξυπηρετούμενα, σε ρύθμιση, κόκκινα), όσο προέβλεπαν οι συμβάσεις των εν ενεργεία για τη σύναψη δανείων χωρίς αυξήσεις επιτοκίων και μετατροπή τους σε κυμαινόμενα κατά τις ρυθμίσεις,  κανένα σπίτι σδ. σε πλειστηριασμό, καμιά έξωση, να μπει τέρμα στη φοροληστεία των λαϊκών στρωμάτων, την κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων, την προστασία των συντάξεων μας.

ü να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα όλων μας  και τις ιδιαίτερες διεκδικήσεις του κάθε χώρου για την πλήρη ΙΣΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΙΣΟΤΗΤΑ όλων των συνταξιούχων, χωρίς διακρίσεις και κατηγοριοποιήσεις σε νέους και παλιούς. Να συντονίσουμε τους αγώνες μας και με τους άλλους κλάδους συνταξιούχων και εργαζόμενων για να δυναμώσουμε το μέτωπο υπεράσπισης των αναγκών μας.

ü Μόνο μια ισχυρή και μαχητική ΟΣΤΟΕ που θα υπερασπίζεται τα δικαιώματα όλων των μελών της, από της πιο μικρής τράπεζας έως και εκείνα των συνταξιούχων της Εθνικής Τράπεζας, της Εμπορικής Τράπεζας, της ΤτΕ, της Alphabank, της ΑΤΕ, της Ιονικής κ.λ.π., μπορεί  να αποτρέψει την πλήρη συρρίκνωση των συντάξεών μας στην οποία οδηγούμαστε.

 

 

Οι υποψήφιοι του συνδυασμού

Πρωτοβουλία Ανασυγκρότησης της ΟΣΤΟΕ

 

1

ΤΣΙΛΩΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

ΕΜΠΟΡΙΚΗ

2

ΑΝΔΡΕΑΔΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

ΑΓΡΟΤΙΚΗ

3

ΒΑΜΒΑΚΑΣ ΠΕΡΙΚΛΗΣ

ΕΜΠΟΡΙΚΗ

4

ΔΕΡΜΕΝΑΚΗΣ ΠΑΥΛΟΣ

ΕΜΠΟΡΙΚΗ

5

ΕΡΜΙΔΟΥ ΕΥΑΝΘΙΑ

ΕΜΠΟΡΙΚΗ

6

ΖΗΣΙΜΟΠΟΥΛΟΥ ΑΡΤΕΜΙΣΙΑ

ΕΜΠΟΡΙΚΗ

7

ΖΥΓΟΥΡΗ ΜΑΡΙΑ

ΕΜΠΟΡΙΚΗ

8

ΘΕΟΔΟΣΗ ΑΥΓΟΥΛΑ

ΕΜΠΟΡΙΚΗ

9

ΘΕΟΧΑΡΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΕΜΠΟΡΙΚΗ

10

ΚΑΛΠΑΚΤΣΟΓΛΟΥ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ

ΕΜΠΟΡΙΚΗ

11

ΚΑΛΦΟΥΝΤΖΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ

ΕΜΠΟΡΙΚΗ

12

ΚΑΡΑΜΠΑΤΣΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

ΕΜΠΟΡΙΚΗ

13

ΚΑΡΙΤΖΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ

ΕΜΠΟΡΙΚΗ

14

ΚΑΤΣΑΝΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

ΕΘΝΙΚΗ

15

ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ

ΕΜΠΟΡΙΚΗ

16

ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΠΕΤΡΟΣ

ΕΘΝΙΚΗ

17

ΚΟΥΡΗΣ ΘΩΜΑΣ

ΕΜΠΟΡΙΚΗ

18

ΚΥΝΗΓΟΥ ΕΛΕΝΗ

ΕΘΝΙΚΗ

19

ΛΑΖΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ

ΕΜΠΟΡΙΚΗ

20

ΛΑΤΟΥΣΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΕΜΠΟΡΙΚΗ

21

ΛΙΑΠΑΚΗ-ΠΑΠΑΔΑΚΗ ΑΓΛΑΪΑ

ΕΘΝΙΚΗ

22

ΛΙΒΙΕΡΑΤΟΣ ΣΥΜΕΩΝ (ΣΙΜΟΣ)

ΕΘΝΙΚΗ

23

ΛΟΥΠΗ ΧΡΙΣΤΙΑΝΑ

ΕΜΠΟΡΙΚΗ

24

ΜΑΝΙΑΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

ΕΜΠΟΡΙΚΗ

25

ΜΠΑΡΔΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

ΕΜΠΟΡΙΚΗ

26

ΜΠΙΚΑΚΗ ΜΑΡΙΑ

ΕΘΝΙΚΗ

27

ΟΡΦΑΝΟΥΔΑΚΗΣ ΜΙΧΑΗΛ

ΕΜΠΟΡΙΚΗ

28

ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

ΕΜΠΟΡΙΚΗ

29

ΠΑΝΤΟΥΛΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

ΕΜΠΟΡΙΚΗ

30

ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΪΟΣ

ΕΜΠΟΡΙΚΗ

31

ΠΑΠΟΥΤΣΑΚΗΣ ΜΙΧΑΗΛ

ΕΜΠΟΡΙΚΗ

32

ΠΑΤΕΡΑΚΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ

ΕΜΠΟΡΙΚΗ

33

ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ ΙΩΑΝΝΑ

ΕΘΝΙΚΗ

34

ΠΕΤΤΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

ΕΘΝΙΚΗ

35

ΡΗΓΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΕΜΠΟΡΙΚΗ

36

ΣΚΑΜΝΑΚΗ ΑΝΝΑ

ΕΜΠΟΡΙΚΗ

37

ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

ΕΜΠΟΡΙΚΗ

38

ΤΣΕΡΓΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

ΕΜΠΟΡΙΚΗ

39

ΤΣΙΛΙΜΠΑΡΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ

ΕΜΠΟΡΙΚΗ

40

ΤΣΙΡΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ

ΕΜΠΟΡΙΚΗ

41

ΤΣΟΚΑΝΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

ΕΜΠΟΡΙΚΗ

42

ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΟΥ ΑΘΗΝΑ

ΕΜΠΟΡΙΚΗ

43

ΨΑΡΡΟΥ ΖΑΧΑΡΟΥΛΑ

ΕΘΝΙΚΗ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.