Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
Πέρασαν 5 μήνες από τις εκλογές και τη συγκρότηση του Δ.Σ. του ΣΣΕΤΕ με αντιπροσωπευτικό -αναλογικό προεδρείο και τη συμμετοχή όλων των παρατάξεων που είχαν εκλέξει μέλος στο Δ.Σ. Το διάστημα αυτό στιγματίστηκε από τις συνέπειες της στροφής της οικονομίας της χώρας μας -σε ευθυγράμμιση με την Ε.Ε.- σε «οικονομία πολέμου»: περαιτέρω περικοπές κοινωνικών δαπανών -προς όφελος των εξοπλισμών- καλπάζουσα ακρίβεια, συνεχιζόμενη υποβάθμιση εκπαίδευσης-περίθαλψης, στραγγάλισμα της συνδικαλιστικής δράσης, ακόμα και με διώξεις αγωνιστών-συνδικαλιστών. Όσο μας αφορά, βλέπουμε διαρκή μείωση της αγοραστικής αξίας των μειωμένων/καθηλωμένων συντάξεών μας και βιώνουμε την περιφρόνηση για τους απόμαχους της δουλειάς, με τις αλυσιδωτές συνέπειες της φτωχοποίησής μας.
Το μείζον γεγονός της περιόδου ήταν αδιαμφισβήτητα οι συγκλονιστικές κινητοποιήσεις για το έγκλημα των Τεμπών ενάντια στη συγκάλυψη των διαχρονικών κυβερνητικών ευθυνών και τις συνέπειες της πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων. Η μαζικότητα των κινητοποιήσεων όμως μαρτυρά ότι τα Τέμπη ήταν η αφορμή. Η οργή και η αγανάκτηση του κόσμου για τη διαρκή απαξίωση της ζωής του ξεχειλίζει και ψάχνει δρόμους να εκφραστεί.
Στα δικά μας θέματα ωστόσο, δεν υπήρξε καμιά πρόοδος, πέραν της αναστολής για 3 έτη της περικοπής 33% στο ύψος της επικουρικής σύνταξης. Η ανασφάλεια για το μέλλον συνεχίζεται.
Αρκετοί προσδοκούσαν ότι η σύμπνοια των παρατάξεων στη συγκρότηση του Δ.Σ. (όπου μοιράστηκαν οι θέσεις ακόμα και πέραν της πρόβλεψης του καταστατικού) θα σηματοδοτούσε και στροφή στον προσανατολισμό του ΣΣΕΤΕ σε μια πιο αποτελεσματική διεκδικητική δράση. Όμως, η συνέχεια τους διέψευσε: αποδείχτηκε ότι η διαφαινόμενη συναίνεση των παρατάξεων δεν αρκεί, όταν δεν συνοδεύεται από την αναγκαία πολιτική βούληση για σύγκρουση με τράπεζα και κυβέρνηση.
Η λειτουργία του Δ.Σ. χαρακτηρίστηκε από απραξία, επαναλήφθηκε η ανάλωση των συνεδριάσεών του σε δευτερεύοντα και η παράκαμψη ενασχόλησης με τα σημαντικά θέματα ή η παραπομπή τους -όταν τελικά χρειάζεται να παρθούν αποφάσεις- σε καθυστερήσεις για γνωμοδότηση νομικών. Συνεχίστηκαν οι τσακωμοί για το θεαθήναι και η λογική του «εφικτού» στις διεκδικήσεις (στο τι εκτιμούν δλδ. αυτοί οι συνδικαλιστές ότι είναι διατεθειμένη να δώσει η διοίκηση της ΕΤΕ) ενώ απέφυγε να κάνει το ζητούμενο: να συζητήσει και να θέσει στόχους διεκδικήσεων και πρόγραμμα αγωνιστικής δράσης με γνώμονα τα δικαιώματα και τις ανάγκες των συνταξιούχων.
Στο πνεύμα αυτό, συνεχίζεται ο περιορισμός των στόχων στο ελάχιστο (βαφτίζοντάς το «ρεαλισμό») και η αποφυγή πάση θυσία της ενόχλησης της κυβέρνησης με αγωνιστικές μορφές διεκδίκησης, κατά συνέπεια και ο εξοβελισμός των κινητοποιήσεων ως πρακτική που δεν συμβάλλει στο «καλόπιασμα» της κυβέρνησης μήπως και μας ελεήσει με κάποιο ψίχουλο…
Οι αντιλήψεις αυτές εκφράστηκαν χαρακτηριστικά με άρνηση για διεκδίκηση κατάργησης του άρθρου του ν. Βρούτση για τη μείωση του 33%, όπως επίσης και από τις παλινωδίες για την πραγματοποίηση της αποφασισμένης πανελλαδικής κινητοποίησης, που τελικά δεν πραγματοποιήθηκε. Συνεχίζεται η ίδια κουλτούρα που αντιμετωπίζει το συνδικαλισμό όχι ως συλλογικό εργαλείο αγώνα για τα κοινά μας προβλήματα, αλλά ως περίκλειστη υπόθεση ειδικών και τον ΣΣΕΤΕ ως τσιφλίκι των κατεστημένων παρατάξεων.
Οι επιτροπές του ΣΣΕΤΕ, δεν είναι ανοικτές σε όλους τους σδ., παρά μόνο σε εκπροσώπους παρατάξεων και, ενώ θεωρητικά αποτελούν εισηγητικά όργανα για το Δ.Σ., με ευθύνη του προεδρείου υποβαθμίστηκαν. Η επιτροπή για τον ΛΕΠΕΤΕ δεν συγκλήθηκε ποτέ, της περιφερειακής οργάνωσης συνεχώς αναβαλλόταν και οι περισσότερες είτε υπολειτουργούν, είτε δεν συζητούν ουσιαστικά, αλλά και όταν αυτό συμβαίνει δεν λαμβάνονται υπόψη οι εισηγήσεις τους. Χαρακτηριστική περίπτωση οι προτάσεις της Επιτροπής Δανείων για την προστασία των δανειοληπτών, για συνάντηση με το ΣΥΕΤΕ και συμπερίληψή τους στις διεκδικήσεις της επιχειρησιακής σύμβασης. Το πολύ φλέγον αυτό θέμα ούτε καν συζητήθηκε στο ΔΣ χωρίς να δρομολογηθεί καμία ενέργεια μέχρι τώρα, παρότι η τοκογλυφική επιβάρυνση των σδ. που έχουν αναγκαστεί σε ρυθμίσεις των δανείων τους και οι μεθοδεύσεις των servicers για κατασχέσεις και πλειστηριασμούς επιταχύνονται.
Για όλους αυτούς τους λόγους δεν μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι από την πορεία του Δ.Σ. και καταψηφίζουμε τόσο τον διοικητικό, όσο και τον οικονομικό απολογισμό του. Καταψηφίζουμε τον τελευταίο όχι για λόγους ατασθαλιών, αλλά για την λογική που τον διαπνέει και την «πολιτική» του κατεύθυνση όσον αφορά την διαχείριση, που κινήθηκε στην ίδια πεπατημένη. Ενδεικτικά, παρά την περίσσεια εσόδων που θα επέτρεπαν τη μείωση του ύψους των συνδρομών, αυτό δεν έγινε, όσο για τα έξοδα, κατευθύνθηκαν μόνο σε λειτουργικές δαπάνες και όχι σε κινητοποιήσεις και στήριξη των διεκδικήσεων ως όφειλαν. Επίσης, θεωρούμε λάθος να κρίνονται μαζί οι απολογισμοί ενώ έχει αλλάξει μέσα στον χρόνο η σύνθεση του Δ.Σ.. Κάθε Δ.Σ. οφείλει να κρίνεται για τα δικά του πεπραγμένα ξεχωριστά, ασχέτως χρονικής περιόδου και η τρέχουσα πρακτική προκαλεί σύγχυση και απορίες για την σκοπιμότητά της.
Εκτιμούμε ότι αναγκαία συνθήκη για να υπερασπίσουμε τα δικαιώματα και τις ανάγκες των συνταξιούχων της ΕΤΕ είναι να αποκτήσει μαχητικό-διεκδικητικό προσανατολισμό και δημοκρατική λειτουργία ο ΣΣΕΤΕ.
Απαραίτητη είναι η αλλαγή-εκσυγχρονισμός του προ 20ετίας παρωχημένου καταστατικού του ΣΣΕΤΕ, που απαιτεί διαρκώς ερμηνείες και γνωματεύσεις για τη λειτουργία του συλλόγου μας. Η αλλαγή του καταστατικού να υπηρετεί τον εκδημοκρατισμό και την αποκεντρωμένη λειτουργία του ΣΣΕΤΕ με αρμοδιότητες στα νομαρχιακά παραρτήματα, την ενεργή συμμετοχή όλων των μελών του, την κατοχύρωση της διαφάνειας, της λογοδοσίας και της αποτελεσματικότητας στη λειτουργία του, την πρόληψη φαινομένων συγκεντρωτισμού, γραφειοκρατικοποίησης και μετατροπής του ΣΣΕΤΕ σε εργαλείο πελατειακών σχέσεων των ηγεσιών του, την δυνατότητα και των μειοψηφούντων παρατάξεων στην ενημέρωση χωρίς στεγανά, την κατοχύρωση της ανόθευτης απλής αναλογικής χωρίς αποκλεισμούς συμμετοχής συνδυασμών στη δεύτερη κατανομή, ως το μόνο δίκαιο εκλογικό σύστημα για την εκπροσώπηση του, την μείωση της συνδρομής προς το ΣΣΕΤΕ, καθώς είναι γνωστή η οικονομική δυσπραγία των συνταξιούχων, την ίδια στιγμή που ο ΣΣΕΤΕ είναι σχετικά οικονομικά εύρωστος .
Καλούμε όλους τους συναδέλφους και τη συνέλευση να πάρουν θέση για την δρομολόγηση της αλλαγής του καταστατικού σε αυτή την κατεύθυνση.
Επιμένουμε και διεκδικούμε να μπουν μπροστά τα φλέγοντα προβλήματά μας. Απέναντί μας εκτός από την τράπεζα, έχουμε κυβερνήσεις και πολιτικές που υποστηρίζουν τα κέρδη των επιχειρήσεων σε βάρος των συμφερόντων εργαζόμενων και συνταξιούχων, αλλά και την καθεστωτική συνδικαλιστική αντίληψη που βλέπει τον συνδικαλισμό σαν μηχανισμό εξυπηρετήσεων και το ρόλο του σαν «λομπίστα», χαρακτηριστικά της ενσωμάτωσης και του εκφυλισμού των ηγεσιών του.
Για να δρομολογηθούν λύσεις στα προβλήματά μας, απαιτείται να ξεκόψουμε από τις παρωχημένες και κατεστημένες αντιλήψεις και να διεκδικήσουμε αγωνιστικά με μαζικές κινητοποιήσεις όλα όσα δικαιούμαστε χωρίς εκπτώσεις και μοιρολατρία.
Αυξήσεις στις συντάξεις για να μπορούμε να ζούμε αξιοπρεπώς. Επαναφορά 13ης και 14ης σύνταξης. Συντονισμός με τις άλλες συνταξιουχικές οργανώσεις για τις κοινές μας διεκδικήσεις. Αναπλήρωση των μνημονιακών περικοπών. Να δοθούν σε όλους τα αναδρομικά για τις περικοπές των συντάξεων από 11.6.2015 έως 11.5.2016 (συνολικά 11 μηνών) και όχι μόνο σε όσους είχαν προσφύγει δικαστικά, αφού οι κυβερνώντες διαβεβαίωναν ότι δεν χρειάζονται προσφυγές, κάτι που συνιστά κραυγαλέα εξαπάτηση.
ΛΕΠΕΤΕ: Εμείς δεν παραγράφουμε το έγκλημα της κλοπής του ΛΕΠΕΤΕ. Με κάθε τρόπο και μέσο χρειάζεται να επιμείνουμε στην επαναφορά της παροχής, αλλά ο αγώνας αυτός είναι συλλογική υπόθεση και ο ΣΣΕΤΕ οφείλει πριν απ΄ όλα να επαναφέρει ζωηρά το θέμα στην επικαιρότητα και να επανέλθει αγωνιστικά στον αγώνα για την επαναχορήγησή του.
Επικούρηση: Αποφύγαμε προσωρινά την περικοπή κατά 33% από 1/1/25, κάτι που -θυμίζουμε- θεωρούσαν αναπόφευκτο οι θιασώτες του εφικτού και της «νομιμότητας» υποστηρίζοντας ότι «δεν μπορούμε να τα βάλουμε με τους νόμους». Αποδείχτηκε ότι με επιμονή και κινητοποίηση, ακόμα και οι νόμοι αλλάζουν. Δεν μπορέσαμε να ανατρέψουμε συνολικά την αδικία, αλλά πήραμε μια παράταση, κι αυτό γιατί εξ αρχής η ηγεσία του ΣΣΕΤΕ περιορίστηκε σε χαμηλή προσδοκία, εγκλωβισμένη στην -ραγιάδικη και υποταγμένη- λογική της a priori αποδοχής των ορίων που βάζει η κυβέρνηση σε συμπαιγνία με την τράπεζα. Και προφανώς, εδώ όπως και σε όλες τις μάχες, είναι να μην σε πάρει χαμπάρι ο αντίπαλος… Το επόμενο διάστημα να προετοιμαστούμε εντατικά να διεκδικήσουμε τη συνολική κατάργηση των δυσμενών άρθρων του ν. Βρούτση, που εκτός από την περικοπή από 1/1/2028, περιλαμβάνουν την ευνοϊκή αντιμετώπιση της ΕΤΕ και άλλα μεροληπτικά σε βάρος ειδικά των συνταξιούχων της.
Επανυπολογισμός: Να διεκδικήσουμε ορθό συνυπολογισμό με βάση τις αυξημένες εισφορές και για τους παλιούς συνταξιούχους. Να μην αποδεχτούμε καμιά μείωση στις συντάξεις μας από τους τρόπους επανυπολογισμού και τα λάθη του ΕΦΚΑ. Να καταργηθεί η δυσμενής αντιμετώπιση όσων δίναμε επιπλέον εισφορές για κύρια σύνταξη. Η κύρια σύνταξη για όσους συνταξιοδοτηθήκαμε προ του 2016 δεν υπολογίζεται σύμφωνα με τον τύπο του ν. 4387/2016 (Κατρούγκαλου) για το διάστημα προ του 1993, (όταν οι εισφορές μας ήταν πολύ ψηλές, συνεπώς -για λόγους ισοτιμίας απέναντι στο νόμο- κάθε επιπλέον μονάδα εισφορών πάνω από την εισφορά του ΙΚΑ θα έπρεπε να έχει συντελεστή 0,075%.) Αντιθέτως με τον άδικο αυτό τρόπο, οι επιπλέον εισφορές υπολογίζονται μόνο για το διάστημα μετά το 1993.Παρά λοιπόν τις αυξημένες εισφορές που πληρώναμε όλα τα προηγούμενα χρόνια, αυτές «ως δια μαγείας» εξισώθηκαν με εκείνες του ΙΚΑ, που ήταν σαφώς χαμηλότερες. Είναι απαίτησή μας να περιληφθεί στην σύνταξή μας κάθε μονάδα επιπλέον εισφορών που καταβάλαμε τότε. Πρέπει να μπει τέλος στα τεχνάσματα των κυβερνήσεων (ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ), που κατά παράβαση του νόμου, όρισαν ως όριο για εισφορές το 20% (δηλαδή το ποσοστό εισφοράς στο ΙΚΑ που ίσχυσε μετά το 1993).
ΤΥΠΕΤ: Η μεγάλη κατάκτηση για την προστασία της υγείας μας, τη νοσηλεία και την πρόνοια βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα. Η μείωση των εισφορών από την περικοπή του ΛΕΠΕΤΕ, η μείωση των εργαζομένων στην ΕΤΕ και οι καθηλωμένοι μισθοί, η αύξηση στις τιμές των φαρμάκων, οι «επενδύσεις» των αποθεματικών του και η διαχείρισή του με παραταξιακά κριτήρια υποσκάπτουν τη βιωσιμότητα του Ταμείου και συντελούν στην πτώση της ποιότητας των υπηρεσιών του, στο περιβάλλον της γενικότερης κυβερνητικής υποτίμησης του αγαθού της δημόσιας δωρεάν υγείας. Οι παρατάξεις της ΔΑΚΕ και της ΠΑΣΚΕ (και στις 3 εκδοχές τους) επιμένουν να μη θέτουν ζήτημα ισότιμης συμμετοχής των συνταξιούχων στο ΤΥΠΕΤ, με διάφορα διάτρητα προσχήματα (ότι το καταστατικό δεν αλλάζει ή ότι οι εν ενεργεία αντιτίθενται για διάφορους λόγους, όπως ότι οι συνταξιούχοι δίνουμε λιγότερες εισφορές από τους εν ενεργεία!!)
Όμως, αυτοί που δεν θέλουν αλλαγή καταστατικού, και τους συνταξιούχους ισότιμα μέλη, είναι οι δικές τους παρατάξεις στο ΣΥΕΤΕ! Εξακολουθώντας σ΄ αυτήν την λογική και πρακτική, αν συνεχίσουν να μας αντιπροσωπεύουν στο ΤΥΠΕΤ, τίποτε δεν θα αλλάξει στην προδιαγεγραμμένη πορεία του.
Παράλληλα, οι παρεμβάσεις της ΕΤΕ και η ένταξη του ΤΥΠΕΤ στις νόρμες του περιορισμού της ιατροφαρμακευτικής δαπάνης μέσω της «συνεργασίας» του με τον ΕΟΠΥΥ, έχουν ανοίξει το δρόμο όχι μόνο για την υπονόμευση του αυτοδιαχειριζόμενου χαρακτήρα του, αλλά και για την άλωσή του από τις συνέπειες των ιδιωτικοποιήσεων.
ΔΑΝΕΙΑ: Πλήρης προστασία του δικαιώματος στη στέγαση. Καμιά κατάσχεση-πλειστηριασμός-έξωση από κατοικία συνταξιούχων συναδέλφων. Όλα τα δάνεια όλων των συνταξιούχων (ενήμερα και σε ρύθμιση) να παραμείνουν στο ίδιο ύψος σταθερού επιτοκίου που καθορίζει η επιχειρησιακή σύμβαση των εν ενεργεία (τώρα 1,87%), χωρίς διαχωρισμούς. Ισχύς για στεγαστικά, επισκευαστικά, καταναλωτικά, κάρτες. Επαναφορά για τους συνταξιούχους των δανειακών διευκολύνσεων που προβλέπονται για τους εν ενεργεία. Διαγραφή όλων των χρεών όσων έχουν καταβάλει ποσά που αντιστοιχούν στο αρχικό κεφάλαιο. Να κουρευτούν τα δάνειά μας όσο κουρεύτηκαν τα εισοδήματά μας -με ευθύνη πρώτα από όλα της Τράπεζας. Να σταματήσει η μεταφορά δανειακών υποχρεώσεων σε funds, εταιρείες ειδικού σκοπού, servicers κλπ. και να επιστρέψουν όλα τα δάνεια στην ΕΤΕ.
Μπροστά μας έχουμε την απεργία την Τετάρτη 9 Απρίλη, που έρχεται σαν συνέχεια των μεγαλειωδών λαϊκών κινητοποιήσεων της 26 Γενάρη και της 28 Φλεβάρη. Όπως και οι προηγούμενες, η απεργία αυτή δεν αφορά μόνο τους εργαζόμενους, αλλά όλο το λαό! Να στηρίξουμε λοιπόν και να συμμετέχουμε στις απεργιακές διαδηλώσεις και με τα δικά μας ιδιαίτερα αιτήματα και συνθήματα, για να δώσουμε όλοι μαζί ένα ακόμα ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση.
Να γυρίσουμε σελίδα στο ΣΣΕΤΕ με αγώνες στα χέρια των ίδιων των συνταξιούχων,
κόντρα στην παραίτηση, την ανάθεση και την υποταγή, για να μπορούμε να έχουμε σύλλογο ικανό
να υπερασπίζεται τα δικαιώματά μας απέναντι στην επίθεση της Τράπεζας και των κυβερνήσεων.
Οι ζωές μας πάνω από τα κέρδη τους
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.