Καταρχήν, η έναρξη της διαδικασίας καθυστέρησε περίπου 2 ώρες, γεγονός από μόνο του διαλυτικό. Στη συνέχεια και μετά τους καθιερωμένους χαιρετισμούς εκπροσώπων του ΣΥΕΤΕ, της ΟΤΟΕ και του ΤΥΠΕΤ, έγινε -δια ανατάσεως της χειρός και χωρίς καταμέτρηση- εκλογή προέδρου της συνέλευσης, με επικρατούσα την πρόταση του σδ. Πίγκου για το σδ. Αντώνη Κουτσουρό, πρόταση που στηρίχτηκε από την παράταξη του σδ. Ξύδη και άλλες. Αρχικά, δεν ορίστηκαν καν οι 2 γραμματείς, όπως ορίζει το καταστατικό, αλλά μετά από παρέμβασή μας, ο πρόεδρος δέχθηκε την παρουσία δύο γραμματέων από τους οποίους προσήλθε μόνο ο ένας. Ο πρόεδρος παρά ταύτα χειρίστηκε μόνος του τη διαδικασία, έχοντας πλάι του το σδ. Πίγκο και το σδ. Κωνσταντέλο.
Στη συνέχεια, ο πρόεδρος της συνέλευσης αποφάσισε αυθαίρετα, χωρίς να το θέσει προς ψήφιση στο σώμα, το χρόνο ομιλιών (!) Μετά την παρουσίαση των απολογισμών από τον πρόεδρο του διορισμένου Δ.Σ. και τον πρόεδρο του εκλεγμένου Δ.Σ. διαδοχικά και την έκθεση της Εξελεγκτικής Επιτροπής, δόθηκαν από 10’ λεπτά στους επικεφαλής των παρατάξεων του Δ.Σ., 5’ λεπτά στα μέλη του Δ.Σ. και στην επικεφαλής της Αγωνιστικής Προοπτικής, και 3’ μόνο λεπτά στα μέλη της συνέλευσης. Έτσι, συρρικνώθηκε στο ελάχιστο ο χρόνος που έπρεπε να δοθεί στα μέλη της συνέλευσης για τοποθετήσεις, σε μια διαδικασία που υποτίθεται είναι το ανώτερο όργανο του συλλόγου μας !
Ένα σημαντικό ζήτημα, που είχε ανοίξει πριν την Γ.Σ. με ζωηρό διάλογο έως και αντεγκλήσεις, ήταν σχετικά με τον τρόπο της ψηφοφορίας, με την πλειοψηφία του Δ.Σ.(με ψήφους 10-5) να προτείνει φανερή ψηφοφορία σε αντίθεση με τα μέχρι πριν ειωθότα, έχοντας τη γνωμάτευση-ερμηνεία Στρίμπερη ότι αυτό δεν απαγορεύεται από το καταστατικό, αν το αποφασίσει η συνέλευση. Έτσι, μετά τις ομιλίες των επικεφαλής ακολούθησε ψηφοφορία με ανάταση της χειρός για να αποφασίσει το σώμα αν δέχεται η ψήφιση του διοικητικού και του οικονομικού απολογισμού να γίνει φανερή (με ανάταση της χειρός) ή με κάλπες, όπως γινόταν μέχρι σήμερα. Χωρίς καταμέτρηση εκτιμήθηκε ότι υπερίσχυσε η πρόταση για φανερή ψηφοφορία. Φαίνεται ότι πολλοί σφ. πείστηκαν από το επιχείρημα περί ταχύτητας της διαδικασίας, αδιαφορώντας για την ουσία του ζητήματος και την αξία για ευνόητους λόγους της μυστικής ψηφοφορίας. Στη συνέχεια, αφού μίλησαν μόνο 18 σδ. από τα μέλη του ΣΣΕΤΕ, τέθηκαν για έγκριση με ανάταση της χειρός ο διοικητικός και ο οικονομικός απολογισμός.
Υπέρ και των δύο απολογισμών τάχθηκαν οι παρατάξεις Ανανεωτική, Ενωτικό και Συνδικαλιστική Πρωτοβουλία που είχαν στηρίξει και την προσφυγή για διορισμένο Δ.Σ.. Η ΔΑΚΣ -για τους δικούς της λόγους- καταψήφισε, παρά την συμμετοχή της στο διορισμένο Δ.Σ. και την προεδρία της στο αιρετό.
Η καταμέτρηση έδωσε έγκριση του διοικητικού απολογισμού με 384 ψήφους υπέρ, 218 κατά, 4 λευκά σε σύνολο 606 ψηφισάντων (63% υπέρ, 36% κατά) και έγκριση του οικονομικού απολογισμού με 348 υπέρ, 233 κατά, 7 λευκά σε σύνολο 588 ψηφισάντων (60% υπέρ, 39,50 κατά). Μετά από όλη αυτή την (παλαιο)συνδικαλιστική κλωτσοπατινάδα, η γεμάτη αίθουσα άδειασε! Οι περισσότεροι σδ. αποχώρησαν, άλλοι λόγω κούρασης, άλλοι γιατί τελείωσε η «αποστολή» τους και όσοι δε ήταν από την περιφέρεια έκαναν ουρές για να καταθέσουν τα χαρτιά τους για την κάλυψη των εξόδων τους. Όσοι-ες σδ. απομείναμε, συνεχίσαμε τη διαδικασία.
Εγκρίθηκαν 5 αποφάσεις-ψηφίσματα:
1. για τον ΛΕΠΕΤΕ, 2. για πρόκληση δημοψηφίσματος, για την συμμετοχή μας ως ισότιμα μέλη στο ΤΥΠΕΤ, 3. για να σταματήσουν οι διώξεις των
εκπαιδευτικών που αντιστέκονται στα σχέδια της κυβέρνησης με την
αξιολόγηση, 4. για να δρομολογηθούν διαδικασίες για τον εκσυγχρονισμό-εκδημοκρατισμό του καταστατικού του ΣΣΕΤΕ. 5. Για τη στήριξη των νομαρχιακών παραρτημάτων, τα φλέγοντα δικά μας και γενικότερα προβλήματα και τις κινητοποιήσεις για αυτά.
Επισημαίνουμε τα εξής για τη συνέλευση:
1. Δυστυχώς κυριάρχησε η αντίληψη ότι η συνέλευση είναι μια φαστ τρακ διαδικασία, όπου δεν χρειάζεται να κατατίθενται προβληματισμοί, να γίνεται πολιτική συζήτηση, να υπάρχουν διαφωνίες, να βγαίνουν συμπεράσματα και -μέσα σε κλίμα δημιουργικό και με οικονομία χρόνου- να καταλήγει σε συγκεκριμένες αποφάσεις και δεσμεύσεις. Αυτή η αντίληψη καλλιεργείται από τις κυρίαρχες παρατάξεις, επιβάλλεται με συνδικαλιστικά κόλπα των προέδρων των συνελεύσεων και από διάφορους σδ. που -με στυλ αγανακτισμένου- φωνάζουν, διακόπτουν και τραμπουκίζουν. Έτσι, για μια ακόμα φορά επαναλήφθηκε το φαινόμενο να αντιμετωπίζεται η συνέλευση απο μερίδα συναδέλφων μόνο ως ευκαιρία για να ξαναβρεθούν παλιοί γνώριμοι και χωρίς ουσιαστική παρακολούθηση να ψηφίζουν τυπικά με βάση τις κομματικές υποδείξεις.
2. Δεν είναι δημοκρατικό να δίνεται μόνο 3’ χρόνος στους σδ. για να μιλήσουν. Επίσης, εκδηλώνονται -με ανησυχητική συχνότητα- αντιδημοκρατικές ενέργειες, όπου κάποιοι λίγοι σδ. όταν ασκείται κριτική στην κυβέρνηση αποδοκιμάζουν, φωνάζουν και απαιτούν να σταματήσουν οι ομιλητές, προκαλώντας οχλαγωγία, με την ανοχή του προεδρείου!! Είναι τραμπούκικη ενέργεια μέλος της συνέλευσης να έρθει μπροστά στο βήμα όταν μιλούσε η επικεφαλής της παράταξης μας, να φωνάζει ότι «πολιτικολογεί», να μην αφήνει να ακουστεί και να απαιτεί να σταματήσει. Είναι φτηνό αντιδημοκρατικό κόλπο στα 4 λεπτά χρόνου της ομιλίας της, ο πρόεδρος να υποδαυλίζει αυτό το κλίμα πιέζοντάς την να τελειώνει σιγοντάροντας έτσι την οχλαγωγία, διακόπτοντάς την συνεχώς.
3. Είναι -τουλάχιστον- παράδοξη η εφαρμογή του καταστατικού που προβλέπει να κρίνονται τα ημερολογιακά έτη και όχι ξεχωριστά οι θητείες των Δ.Σ., ως να ήταν μια ενιαία περίοδος, θέτοντας σε κρίση το 10μηνο του διορισμένου μαζί με το 2μηνο του αιρετού Δ.Σ..
Επιμένουμε και μετά από αυτή την συνέλευση, ότι η παραίτηση από τη συλλογική οργάνωση και η επιλογή της αποχώρησης από το σύλλογο, όση αποστροφή και να προκαλεί η κατάσταση στο ΣΣΕΤΕ, είναι ένας ατομικός δρόμος που δεν οδηγεί στην αξιοποίηση της δύναμης που δίνει ο συλλογικός αγώνας. Δεν βοηθά η εκχώρηση της εκπροσώπησης των συμφερόντων μας στις κατεστημένες παρατάξεις και η ανάθεση του συνδικαλισμού στους «ειδικούς», όσο δύσκολη και ψυχοφθόρα ενίοτε και να είναι η ενασχόληση με τα κοινά, όταν το πάνω χέρι το έχουν στο σύλλογο μας πρώην εργοδοτικοί και τέως και νυν κυβερνητικοί συνδικαλιστές.
Μπορούμε να γυρίσουμε σελίδα στο ΣΣΕΤΕ, αν όλοι και όλες μαζί δώσουμε τη μάχη της επαναδραστηριοποίησης για τη στροφή στον αγωνιστικό διεκδικητικό συνδικαλισμό, χωρίς τις διαπλοκές των ρουσφετιών και των πελατειακών σχέσεων.
Αισιοδοξία και δύναμη μας δίνει η έγκριση των 5 ψηφισμάτων από τη συνέλευση, που δημοσιεύουμε στις σχετικές αναρτήσεις.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.