Αναζήτηση

03 Ιουλίου 2024

Πού οδηγείται το ΤΥΠΕΤ ; Τι μπορούμε να κάνουμε οι συνταξιούχοι ;

Σε δύο πρόσφατα γεγονότα καταγράφηκαν στοιχεία που βοηθούν να δώσουμε απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα.  Το πρώτο είναι η συνέλευση του ΤΥΠΕΤ που έγινε στις 16/4 και το δεύτερο οι εκλογές του ΤΥΠΕΤ που έγιναν στις 20-24/5.

Στη συνέλευση του ΤΥΠΕΤ παρουσιάστηκε η έκθεση της εξελεγκτικής επιτροπής για τον ισολογισμό του ΤΥΠΕΤ όπου καταγράφεται ότι μετοχές που αποκτήθηκαν με 33,7 εκ. από τα αποθεματικά του ΤΥΠΕΤ σήμερα έχουν αξία μόλις 922,86 χιλ. €. Τα διαθέσιμα του ΤΥΠΕΤ έπεσαν στα 2,9 εκ. €, οι υποχρεώσεις προς προμηθευτές κ.λπ. ανέβηκαν στα 60,14 εκ. Ενώ, το 2023 τα έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές έφτασαν στα 51,61 εκ.  και το έλλειμα καταγράφηκε στα 1,4 εκ. €

Τα παραπάνω αρνητικά αριθμητικά στοιχεία δεν είναι απλά νούμερα,  αποτυπώνουν την εξέλιξη της ποιότητας παροχών και υπηρεσιών του ΤΥΠΕΤ που βιώνουμε όλες και όλοι με το μεγάλο χρόνο αναμονής για επισκέψεις σε αρκετές ειδικότητες στα εξωτερικά ιατρεία, την αδυναμία για έγκαιρες διαγνωστικές εξετάσεις, τη χαμηλή κάλυψη του κόστους ιατρικών επισκέψεων και εξετάσεων και άλλων ιατρικών πράξεων κ.α..

Κρούει ο κώδωνας του κινδύνου για τη βιωσιμότητα του ΤΥΠΕΤ. Χρειάζεται να εντοπίσουμε αιτίες και υπεύθυνους και να παρθούν άμεσα μέτρα για να μην βρεθούμε μπροστά σε καθόλου απρόοπτες καταστάσεις και ξαναζήσουμε όσα αντιμετωπίσαμε με τη διακοπή παροχής του ΛΕΠΕΤΕ.

Αιτίες πολλές και υπεύθυνοι αρκετοί.

Ο τζόγος των αποθεματικών του  ΤΥΠΕΤ στο χρηματιστήριο με ευθύνη των συνδικαλιστών του ΔΣ του ΤΥΠΕΤ που γοητεύτηκαν από τους νόμους της αγοράς. Το γενικότερο περιβάλλον που, με τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κυβερνήσεων και με  τη συναίνεση του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού, πριμοδοτεί και στον τομέα της υγείας την ασύδοτη κερδοφορία των πολυεθνικών του φαρμάκου, την άνοδο τιμών των υπηρεσιών υγείας και των χρεώσεων των ιδιωτικών και δημόσιων νοσοκομείων, ιατρικών πράξεων, επισκέψεων και εργαστηριακών εξετάσεων. Η αποδοχή από το Δ.Σ. του ΤΥΠΕΤ των ιδιωτικοοικονομικών κριτηρίων του οικονομικού κόστους-οφέλους στη λειτουργία ενός ταμείου αλληλεγγύης που αφορά την υγεία μας, αντίληψη που έχει οδηγήσει σε υποβάθμιση των παροχών αντιμετωπίζοντας τις ως κόστος που πρέπει να μειωθεί και φτάνοντας στην εισδοχή χρεώσεων των υλικών, σαν να πρόκειται για ιδιωτική επιχείρηση, όπως πρόσφατα στο οδοντιατρικό. Ενώ έχει ανοίξει την πόρτα στη διοίκηση της Τράπεζας να κάνει κουμάντο στο δικό μας αυτοδιαχειριζόμενο ΤΥΠΕΤ βάζοντας σε εφαρμογή ένα Στρατηγικό Σχέδιο Ανάπτυξης που επέβαλε ως business plan τον Δεκέμβρη του 2020 (με οδηγίες για μείωση κόστους συνταγογραφούμενων φαρμάκων κλπ),  και να καταστρώνει μελέτη με την Price Water House Coopers για την αναδιοργάνωση του ΤΥΠΕΤ, προφανώς στην κατεύθυνση μετατροπής-λειτουργίας του ΤΥΠΕΤ ως ιδιωτικός φορέας υγείας.

Η μείωση του αριθμού των εργαζόμενων στην Εθνική Τράπεζα με εκτέλεση των τραπεζικών εργασιών από πλήθος επισφαλώς εργαζόμενων, η καθήλωση των μισθών και συντάξεων, οι εθελούσιες έξοδοι σε προσωπικό Εθνικής Τράπεζας και ΤΥΠΕΤ, η περικοπή του ΛΕΠΕΤΕ μείωσαν δραστικά τα έσοδα του ΤΥΠΕΤ χαράζοντας μια προδιαγεγραμμένη πορεία για τη χρεωκοπία του, με ευθύνη όλων των τελευταίων διοικήσεων της Τράπεζας επί Καρατζά, Φραγκιαδάκη, Μυλωνά. Είναι ενδεικτικές οι σχετικές αναφορές στην έκθεση της Εξελεγκτικής Επιτροπής ότι α. υπολογίζεται η απώλεια εσόδων στο ΤΥΠΕΤ από τη μείωση των εισφορών, λόγω περικοπής του ΛΕΠΕΤΕ, ότι φτάνει κατ’ έτος τα 5,3 εκ. € και β. ότι η μέση μείωση των ασφαλισμένων στο ΤΥΠΕΤ είναι περίπου 1.000 μέλη το χρόνο.

Προφανώς η εργοδοσία και οι κυβερνήσεις υλοποιούν τους σχεδιασμούς τους για τα συμφέροντά και τις αποταμιεύσεις τους στους φορολογικούς παραδείσους, το δικό μας πρόβλημα είναι ότι στο διάβα τους ποδοπατούν δικαιώματα εργαζόμενων και συνταξιούχων και καταργούν κατακτήσεις όπως είναι το ΤΥΠΕΤ μεθοδεύοντας την υποβάθμιση-απαξίωση του. Παράλληλα, στρώνουν το δρόμο στην ιδιωτική ασφάλιση και για τις πωλήσεις «νέων» τραπεζοασφαλιστικών προϊόντων υγείας στους εργαζομένους και τους συνταξιούχους

Τι μπορούμε να κάνουμε εμείς οι συνταξιούχοι ;

Κατ’ αρχήν να διεκδικήσουμε να έχουμε λόγο για το ΤΥΠΕΤ αφού δίνουμε κανονικά τις εισφορές μας. Στην πρόσφατη συνέλευση, μπορεί να μην κάλεσαν τα ΜΑΤ να μας εμποδίσουν την  είσοδο, όπως έγινε στις 5/6/19, αλλά δεν επέτρεψαν σε εκπρόσωπό μας να μιλήσει ούτε καν για 3’ όσο μπορούσαν να μιλήσουν τα εν ενεργεία μέλη που δεν εκπροσωπούν παρατάξεις. Να σταματήσει ο αντιδημοκρατικός αποκλεισμός των συνταξιούχων από το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι για το ΔΣ του ΤΥΠΕΤ.

Δεύτερον οι εκπρόσωποι μας για το ΤΥΠΕΤ πρέπει να υπερασπίζονται τα συμφέροντα μας. Δεν μπορεί να τοποθετούνται όπως ο πρόεδρος και ο γ.γ. του προηγούμενου εκλεγμένου Δ.Σ. οι οποίοι πρότειναν στην προηγούμενη συνέλευση του ΤΥΠΕΤ το 2023 αύξηση των εισφορών μας στο ΤΥΠΕΤ, χωρίς καν να έχουν ενημερώσει και εξουσιοδοτηθεί για αυτό. Ενώ, «δικαιολόγησαν» την εξαίρεσή μας από το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι με το ότι το ποσό εισφορών εργαζόμενων και τράπεζας στο ΤΥΠΕΤ είναι μεγαλύτερο από το ποσό εισφορών των συνταξιούχων. Στη θητεία του προηγούμενου εκλεγμένου ΔΣ του ΣΣΕΤΕ ο γ. γ. του που εκπροσωπούσε το ΣΣΕΤΕ στο ΤΥΠΕΤ «ενημέρωνε» ότι δεν είχε γνώση από τη συμμετοχή του στις συνεδριάσεις για σοβαρά θέματα όπως η εθελουσία του προσωπικού του ΤΥΠΕΤ,  γιατί αυτά τα αποφάσιζε η διοίκηση της Τράπεζας (!!).   

Δεν μπορεί ένα αυτοδιαχειριζόμενο -αυτοδιοικούμενο Ταμείο να λειτουργεί με αυτό τον αντιδημοκρατικό τρόπο και οι παρατάξεις του ΣΣΕΤΕ να είναι στο νιρβάνα «μη μου τους κύκλους τάραττε» για να καλύπτουν τις πολιτικά συγγενείς τους παρατάξεις της ΔΑΚΕ, της ΠΑΣΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ στους εν ενεργεία.

Τι φάνηκε και στις πρόσφατες εκλογές του ΤΥΠΕΤ;

Ο συνολικός συσχετισμός παραμένει αρνητικός και οι δυνάμεις της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ συνεχίζουν να έχουν τον πλήρη έλεγχο του ΤΥΠΕΤ με ότι αυτό σημαίνει για το καθεστώς αδιαφάνειας και αντιδημοκρατικής λειτουργίας και τον προσανατολισμό σε μια διαχείριση χωρίς διεκδίκηση από την εργοδοσία.

Η μόνη παράταξη που έχει ξεκάθαρη θέση και για τη συμμετοχή των συνταξιούχων στο Δ.Σ. του ΤΥΠΕΤ και για την κατάργηση του αντιδημοκρατικού εκλογικού συστήματος (που ενδεικτικά, απαιτεί για να μπορεί κάποια συλλογικότητα να συμμετέχει να έχει ψηφοδέλτιο 40 εργαζόμενων στο νομό Αττικής) είναι η Πρόταση Προοπτικής. Παράλληλα, θέτει επιτακτικά την ανάγκη για την αύξηση της εργοδοτικής εισφοράς στο ΤΥΠΕΤ και είναι η μόνη παράταξη που αυτή τη φορά μπόρεσε και κατέβασε ψηφοδέλτιο κόντρα και κατάφερε να εκλέξει 2 έδρες και στο Δ.Σ. του ΤΥΠΕΤ.  

Χρειάζεται να  ξεπεράσουμε την απογοήτευση  και την ανημπόρια που οδηγεί σε αδράνεια, αφήνοντας το πεδίο ελεύθερο να λειτουργούν σε βάρος των συμφερόντων της μεγάλης πλειοψηφίας των χαμηλοσυνταξιούχων και χαμηλόμισθων της Εθνικής μια δράκα συνδικαλιστές του τραπεζικού κατεστημένου. Να δυναμώσουμε τον ανεξάρτητο μαχητικό ταξικό συνδικαλισμό.  Να πάρουμε την υπόθεση του αγώνα στα χέρια μας.

Να έχουμε ξεκάθαρο ότι χρειάζεται αγώνας με όλο το εργατικό κίνημα, για να ανατραπεί η πολιτική του συστήματος για περικοπή των δημόσιων δαπανών για την υγεία και υποβάθμιση του δημόσιου συστήματος υγείας, πολιτικές που προωθούνται από την κυβέρνηση της Ν.Δ, όπως και από τις προηγούμενες κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα και με τις επιταγές της ΕΕ για να κερδίζουν κλινικάρχες, ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, η κερδοσκοπική λογική και τα ιδιωτικά μονοπώλια στο φάρμακο, πολιτικές που επηρεάζουν και το ΤΥΠΕΤ.

Να αντισταθούμε στα σχέδια κατάρρευσης του ΤΥΠΕΤ και τις πολιτικές υποβάθμισης της δημόσιας υγείας, των απογευματινών επί πληρωμή χειρουργείων, τη χρησιμοποίηση των δημόσιων νοσοκομείων από ιδιώτες επιχειρηματίες υγείας και της ιδιωτικοποίησης-εμπορευματικοποίησης των υπηρεσιών υγείας.

Να απαιτήσουμε για το ΤΥΠΕΤ από κοινού συνταξιούχοι και εργαζόμενοι.

·     Αύξηση της εργοδοτικής εισφοράς της ΕΤΕ.

·     Άμεση καταβολή των χρεών από την Εθνική Τράπεζα για να αποπληρωθούν οι προμηθευτές. Να καταβληθούν τα ελλείμματα που δημιουργήθηκαν από την περικοπή του ΛΕΠΕΤΕ και τις εθελούσιες. Αύξηση του ποσού που καταβάλλει η ΕΤΕ στα 5 εκ. ετησίως.

·     Αύξηση των εσόδων του ΤΥΠΕΤ που σημαίνει: μαζικές προσλήψεις στην Εθνική μέσω κανονισμού εργασίας και όχι εξυπηρέτηση εργασιών με επισφαλείς εργασιακές σχέσεις μέσω δουλεμπορικών εταιρειών,  ώστε κανείς εργαζόμενος-η στην Εθνική να μην είναι εκτός ΤΥΠΕΤ.

·     Ριζικές αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις για να αυξηθούν οι εισφορές, όχι σε έκτακτες παροχές που δεν έχουν εισφορές. Επαναφορά του ΛΕΠΕΤΕ.

·     Να παρθεί πίσω το Στρατηγικό Σχέδιο – μνημόνιο μεταξύ ΕΤΕ και ΔΣ ΤΥΠΕΤ του Δεκεμβρίου 2020.

·     Όλες οι αγορές μηχανημάτων και οι προμήθειες να γίνονται με δημόσιο διαφανή διαγωνισμό. Αγορά μαγνητικού τομογράφου, για να μην προωθούνται οι ασφαλισμένοι σε ιδιωτικό ασφαλιστικό κέντρο.

·     Μαζικές προσλήψεις προσωπικού με δημόσιες, διαφανείς διαδικασίες, ιδιαίτερα προσλήψεις γιατρών και νοσοκόμων για τη στελέχωση της κλινικής και την αύξηση των ωρών λειτουργίας των εξωτερικών ιατρείων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Παιδιατρικό τμήμα στο Υγείας Μέλαθρον. Περιφερειακά τμήματα του ΤΥΠΕΤ στη Δυτική Ελλάδα, στήριξη της επαρχίας.

·     Διαφάνεια στις αποζημιώσεις.

·     Κατάργηση συμμετοχής 25% για φάρμακα, που φτάνει και σε μεγαλύτερα ποσοστά αφού πλέον και από το ΤΥΠΕΤ υπολογίζεται στην τιμή του πιο φτηνού γενόσημου. Έξω οι ιδιωτικές εταιρείες από το κύκλωμα υγεία – φάρμακο. Όχι κερδοσκοπία με την ασθένεια. Αύξηση της αποζημίωσης επίσκεψης σε ιδιώτες γιατρούς που παραμένει χρόνια κολλημένη στα 15 .

·     Αμεσοδημοκρατική λειτουργία με ανοιχτές συνεδριάσεις του Δ.Σ.

·     Να αγωνιστούμε για πλήρεις, δωρεάν, ίσες ποιοτικές παροχές υγείας, περίθαλψης, πρόνοιας για όλους με προσωπικό που θα είναι μόνιμο σε όλες τις βαθμίδες και δομές παροχής υπηρεσιών υγείας και πρόνοιας.

·  Να δεσμευτούν όλες οι παρατάξεις των συνταξιούχων και των εν ενεργεία ότι το καταστατικό του ΤΥΠΕΤ θα εκδημοκρατιστεί και ως προς το εκλογικό σύστημα και ως προς το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι στους συνταξιούχους.




 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ανακοίνωση-εκτίμηση για τη συνάντηση με το Υπουργείο για το ν. Βρούτση και την επερχόμενη περικοπή του 33%

ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΝΑ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΗ ΠΕΡΙΚΟΠΗ ΤΟΥ 33% ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ Ν. ΒΡΟΥΤΣΗ   Η συνάντηση στις ...