Αναζήτηση

15 Ιουλίου 2024

Μπροστά στη συνέλευση και τις εκλογές στο ΣΣΕΤΕ-Ανακοίνωση Αγωνιστικής Προοπτικής Συνταξιούχων ΕΤΕ

Να μπορέσουμε με τη συνέλευση και τις εκλογές να ανοίξουμε το δρόμο για ένα ΣΣΕΤΕ που θα υπερασπίζεται τα συμφέροντα των συνταξιούχων

Οριστικοποιήθηκε η εκλογοαπολογιστική συνέλευση του ΣΣΕΤΕ για την Παρασκευή 13/9 στις 10 πμ στο Μέγαρο Μουσικής. Η απόφαση πάρθηκε στη συνεδρίαση του δικαστικά διορισμένου για τη σύγκληση συνέλευσης Δ.Σ., στις 10/7. Οι εκλογές, σύμφωνα με δήλωση μέλους του προεδρείου, θέλουν να γίνουν από τις 14-16/10/2024.

Μια αισιόδοξη οπτική θα μπορούσε να ελπίζει ότι με τις εκλογές θα γίνει αποκατάσταση της δημοκρατικής λειτουργίας του ΣΣΕΤΕ και θα μπορέσουμε επιτέλους να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που ταλανίζουν τους συνταξιούχους της Εθνικής Τράπεζας. Δεν υπάρχει όμως, αν δεν ανατραπούν καταστάσεις, βάση για αυτή την αισιοδοξία από όσους-ες παρακολουθούν τις συνεδριάσεις του Δ.Σ. και τη στάση των παρατάξεων που είχαν την ευθύνη όλο το προηγούμενο διάστημα είτε εκλεγμένων είτε διορισμένων Δ.Σ.. Ακόμα και στο τελευταίο Δ.Σ. περισσότερος χρόνος σπαταλήθηκε σε καταγγελίες, με διακοπές, ανούσιες αντεγκλήσεις, αλληλοκατηγορίες, ώστε για μια ακόμα φορά να υπάρξει παράκαμψη της συζήτησης των σοβαρών προβλημάτων μας με γενικόλογες αναφορές ότι δεν μπορεί να γίνει κάτι γιατί η κυβέρνηση και τράπεζα δεν υποχωρούν.

Για να αισιοδοξούμε βάσιμα χρειάζεται να διαμορφωθούν οι εξής προϋποθέσεις :

-                  Αλλαγή συσχετισμών στο Δ.Σ. ώστε οι κυβερνητικοί, γραφειοκρατικοί, εργοδοτικοί συνδικαλιστές και πρώην τραπεζικά στελέχη να πάψουν να έχουν τον έλεγχο του ΣΣΕΤΕ.

-                  Αλλαγή νοοτροπίας στη λειτουργία του ώστε να αποκτήσει ο ΣΣΕΤΕ διεκδικητικό, μαχητικό προσανατολισμό και δημοκρατική διαφανή λειτουργία χωρίς στεγανά, με μέτωπο απέναντι στους σχεδιασμούς της Τράπεζας και την αντισυνταξιουχική πολιτική των κυβερνήσεων. Να αποτελεί όπλο για την υπεράσπιση των συμφερόντων όλων των συνταξιούχων και ιδιαίτερα των πιο αδύναμων. Να βάλει ψηλά την αλληλεγγύη, κόντρα στο συντεχνιασμό και τον ανταγωνισμό ανάμεσα στους σδ.. Να συνδέσει τη δράση του με τα άλλα αγωνιζόμενα κομμάτια των τραπεζοϋπάλληλων, των συνταξιούχων, της κοινωνίας.

-                  Να πάψει ο ΣΣΕΤΕ να αποτελεί τσιφλίκι της εκάστοτε πλειοψηφίας, δικηγορικό διαμεσολαβητή, διεκπεραιωτικό φορέα, ούτε να ξαναγυρίσει στη μορφή του πολιτιστικού-εκδρομικού συλλόγου. Να σταματήσουν οι δικαστικές προσφυγές διορισμών, τα συνδικαλιστικά τερτίπια και οι καθυστερήσεις που ευνοούν τα σχέδια όσων θέλουν ένα διαλυμένο συνδικαλιστικό κίνημα

-                  Μαζική επανεγγραφή όλων των σδ. που αποστασιοποιήθηκαν και έφυγαν από το ΣΣΕΤΕ γιατί απογοητεύτηκαν, σιχάθηκαν με τη λειτουργία ως εργαλείο για προσωπικές, πολιτικές, κομματικές και άλλες φιλοδοξίες. Ως συνταξιούχοι δεν έχουμε άλλο όπλο για την υπεράσπιση των συμφερόντων μας πέρα από τη συλλογική μας οργάνωση. Να μην αφήσουμε το ΣΣΕΤΕ στα χέρια όσων εξυπηρετούν άμεσα ή έμμεσα τη διάλυση των σωματείων και των συλλόγων για να περνούν ανεμπόδιστα τους σχεδιασμούς εργοδοτών και κυβερνήσεων για περισσότερα κέρδη και εξουσία.

Παράλληλα, είναι σίγουρο ότι έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος όλους αυτούς τους μήνες ειδικά για την κατάργηση της περικοπής του 33% στην παροχή της επικούρησης και για την επαναφορά του ΛΕΠΕΤΕ. Οι στημένες απουσίες από τις συνεδριάσεις του εκλεγμένου Δ.Σ., οι μεθοδεύσεις για εκπαραθύρωση των μη ελεγχόμενων από τις καθεστωτικές παρατάξεις μελών του Δ.Σ., οι τυχοδιωκτισμοί με την προσφυγή στα δικαστήρια για διορισμούς χρεώνονται σε όλα τα μέλη των παρατάξεων, ΕΤΕΑΠτζήδων και μη, που αποδέχονταν τους διορισμούς και τη δικαστική εμπλοκή στις συνδικαλιστικές διαδικασίες. Έτσι, πρακτικά με αυτές τις μεθοδεύσεις θα μένουν περίπου 40 μέρες για να προχωρήσουμε σε κινητοποιήσεις και ενέργειες για την κατάργηση της περικοπής, ενώ τρέχουν και άλλα σοβαρά ζητήματα, όπως η αρπαγή σπιτιών σδ. δανειοληπτών.

Προσπαθήσαμε με τη συλλογή υπογραφών να φέρουμε πιο έγκαιρα τη διεξαγωγή συνέλευσης με διαδικασία και ενεργοποίηση της βάσης των σδ.. Δεν ξέρουμε αν αυτό συνέδραμε και κινητοποίησε μηχανισμούς για την καθυστερημένη δημοσίευση της δικαστικής απόφασης διορισμού του Δ.Σ. με σκοπό τη σύγκληση συνέλευσης. Πάντως, η παραπομπή για τα μέσα Οκτώβρη των εκλογών, που σημαίνει ότι αποτελέσματα και συγκρότηση Δ.Σ. θα έχουμε περίπου από μέσα Νοέμβρη, δημιουργεί μια καλή δικαιολογία του «δεν προκάναμε» για όσους βρίσκουν έτσι και αλλιώς δικαιολογίες για τη στάση της κυβέρνησης σε κάποιους κακούς υπουργούς, για τη στάση της Τράπεζας σε κάποιον αγνώμονα διοικητή και αδυνατούν να κατανοήσουν ή θέλουν να συγκαλύψουν το ότι έτσι λειτουργεί ο καπιταλισμός και οι νόμοι της αγοράς. Μόνο ο μαζικός εκβιασμός του μαχόμενου συνδικαλιστικού και εργατικού κινήματος μπορεί να ανατρέψει τα δρομολογημένα σχέδιά τους.

Διαπιστώνουμε ότι άνοιξε και νέο πεδίο αντιπαράθεσης στο ΣΣΕΤΕ που αποφεύγεται η ευθεία συζήτησή του. Αφορά τη δυνατότητα για ψηφοφορία στη συνέλευση και στις εκλογές είτε με αυτοπρόσωπη παρουσία, είτε με ηλεκτρονική ψήφο και τις ερμηνείες αν το προβλέπει ή όχι το καταστατικό ή ο νόμος Χατζηδάκη για τις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες, ενώ ακούστηκαν και απειλές για προσφυγή σε δικαστήρια αν τηρηθεί ή δεν τηρηθεί ο νόμος ή το καταστατικό.

Προφανώς, η μεγαλύτερη συμμετοχή στις εκλογές του ΣΣΕΤΕ είναι πιο αντιπροσωπευτική για την έκφραση γνώμης για τους εκπροσώπους μας και άρα πιο δημοκρατική και αποτελεί ζητούμενο. Δεν μπορεί να καθορίζουν οι λίγοι το τι θα γίνει με τις ζωές όλων μας. Και αυτό σημαίνει να ξεπεραστεί η αντίληψη της ανάθεσης σε κάποιους να μας λύνουν τα προβλήματα είτε με αποχή είτε μόνο με ψήφο μία στο τόσο. Αλλά, η διευκόλυνση της μαζικής συμμετοχής σε ψηφοφορίες και σε συνελεύσεις δεν μπορεί να γίνει με εξαγορά και οικονομικά δέλεαρ, ούτε με συστήματα ψηφοφοριών ευάλωτα σε έλεγχο των ψηφοφόρων σε ένα κλάδο που έχει παρελθόν από νοθείες και ποδηγέτηση σε εκλογές σωματείων, όπως έχει συμβεί στο ΣΥΕΤΕ και στο ΣΣΕΤΕ. Αναφερόμαστε: α. στην πρωτοφανή ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. όλων των διορισμένων για να δοθούν 20 € αποζημίωση στους Αθηναίους που θα έρθουν στη συνέλευση στο Μέγαρο Μουσικής και β. σε ένα σύστημα ηλεκτρονικών ψηφοφοριών που δεν εξασφαλίζει ότι δεν θα υπάρχουν εκβιασμοί και πιέσεις για να ψηφίσουν άλλοι με τους κωδικούς σδ..

Η Αγωνιστική Προοπτική Συνταξιούχων Εθνικής Τράπεζας καλεί όλους και όλες να επανεγγραφούν στο ΣΣΕΤΕ και να δραστηριοποιηθούν απαιτώντας ένα σύλλογο δημοκρατικό, μαχητικό, διεκδικητικό, όπλο στα χέρια των συνταξιούχων.

Συνεχίζουμε τον αγώνα μας και τις προσπάθειες για κοινή δράση, όπως έχουμε αποδείξει την περίοδο των κινητοποιήσεων για το ΛΕΠΕΤΕ με την στήριξη της Ανοικτής Επιτροπής Αγώνα και του Συντονισμού δράσεων για το ΛΕΠΕΤΕ και το ΤΥΠΕΤ, αλλά και πρόσφατα με τη συμμετοχή και τη στήριξη του Αγωνιστικού Συντονισμού Δράσεων Συνταξιούχων ΕΤΕ.

Όλες και όλοι να συμβάλλουμε για να γυρίσουμε σελίδα στο ΣΣΕΤΕ. Με την ενεργό συμμετοχή μας να δυναμώσουμε τις μαχόμενες δυνάμεις.

Με αγώνες στα χέρια των συνταξιούχων, κόντρα στην ανάθεση και την υποταγή, για σύλλογο ικανό να υπερασπίζεται τα δικαιώματά μας απέναντι στην επίθεση Τράπεζας και κυβερνήσεων.

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΕΤΕ

11/7/2024

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ανακοίνωση-εκτίμηση για τη συνάντηση με το Υπουργείο για το ν. Βρούτση και την επερχόμενη περικοπή του 33%

ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΝΑ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΗ ΠΕΡΙΚΟΠΗ ΤΟΥ 33% ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ Ν. ΒΡΟΥΤΣΗ   Η συνάντηση στις ...