Αναζήτηση

21 Δεκεμβρίου 2023

Ανακοίνωση του Αγωνιστικού Συντονισμού Δράσεων Συνταξιούχων Εθνικής Τράπεζας για τις "αυξήσεις" στις συντάξεις

 ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΕΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΕΤΕ

 Δεν είναι ούτε 3%,  ούτε πραγματική αύξηση

Πιστώθηκαν οι συντάξεις Ιανουαρίου 2024 και πέσαμε όλοι στα κομπιουτεράκια, να ψάχνουμε να βρούμε την αύξηση. 

Στις κύριες συντάξεις μόνο, γιατί, όπως είναι γνωστό, οι επικουρικές δεν παίρνουν αυξήσεις, μόνο μειώσεις μέχρις εξαφανίσεως, εξαιτίας του νόμου περί μηδενικού ελλείμματος!

Έτσι, τις πενιχρές αυξήσεις τις βλέπουμε μόνο σε ένα μέρος της σύνταξής μας, θαρρείς και το υπόλοιπο δεν έχει καμιά σχέση με την οικονομία και τον πληθωρισμό! Και σαν να μην έφθανε αυτό, οι περισσότερες επικουρικές μας εμφανίζονται να έχουν  μείωση, ως αποτέλεσμα του επιμερισμού της αύξησης της φορολογίας, λόγω αύξησης της σύνταξης. 

Αν φυσικά αφαιρέσουμε φόρους, εισφορά αλληλεγγύης και λοιπές κρατήσεις, το 3% μειώνεται ανάλογα. Η εισφορά αλληλεγγύης είναι 3% για σύνταξη έως τα 1.400€, 6% για τα επόμενα 300€ και 1% για κάθε επόμενα 300 €, για ολόκληρο το ποσό της σύνταξης!!! Όσοι εξαιτίας του 3% αλλάζουμε κλίμακα υπολογισμού της, χάνουμε μέρος της αύξησης, εξαιτίας της αύξησης του ποσοστού κράτησης της Ε.Α.Σ. Τα στοιχεία της ΕΝΥΠΕΚΚ δείχνουν ότι το 2024 οι συνταξιούχοι θα χάσουν σχεδόν μισό δισ. ευρώ από την εισφορά υπέρ ΕΑΣ.  Οι δικές μας επικουρικές μειώθηκαν με το νόμο Πετρόπουλου περίπου 50% και σε ένα χρόνο θα μειωθούν άλλο 33% με τον νόμο Βρούτση, αν φυσικά το επιτρέψουμε.

Το μέγα ζήτημα είναι ο πληθωρισμός, που εξαϋλώνει τη σύνταξή μας. Ειδικότερα ο πληθωρισμός στα τρόφιμα, γιατί εκεί καταναλώνεται το μεγαλύτερο μέρος της σύνταξής μας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat ο πληθωρισμός στα τρόφιμα αυξάνεται έως και 7 φορές πιο γρήγορα από τους μισθούς! Αν συνυπολογίσουμε και τις υπέρογκες αυξήσεις στην ενέργεια, είναι φανερό ότι οι συνθήκες ζωής μας καθημερινά υποβαθμίζονται όλο και περισσότερο. Αυτό πρέπει να σταματήσει!

Πρέπει να διεκδικήσουμε, μαζί και με τους υπόλοιπους συνταξιούχους:

·        Αυξήσεις που να καλύπτουν τουλάχιστον τον πληθωρισμό.

·        Αντίστοιχες αυξήσεις στις επικουρικές συντάξεις. 

·       Να καταργηθεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στην επικουρική σύνταξη.

·       Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης.

·        Κατάργηση κάθε άλλης μνημονικής επιβάρυνσης.

·       Επαναφορά της 13ης και 14ης  σύνταξης.

·       Κούρεμα των δανείων, τουλάχιστον στο ύψος της 13χρονης μείωσης των εισοδημάτων μας (περικοπές     δώρων, επιδόματος ισολογισμού, ΛΕΠΕΤΕ, αυξήσεις πληθωρισμού κ.ά.),

·       Κατάργηση της περικοπής του 33% της επικούρησης από 1/1/2025.

·         Επαναφορά του ΛΕΠΕΤΕ.

Ζητάμε όσα δικαιούμαστε. Και είναι ΔΙΚΑΙΟ, γιατί για όλα αυτά έχουμε πληρώσει τις εισφορές μας. 

Απαραίτητη προϋπόθεση οι άμεσες εκλογές στον ΣΣΕΤΕ, για να αλλάξουμε αυτή την τοξική κατάσταση αδράνειας, συμβιβασμού και διχόνοιας, που έχει δημιουργήσει το διορισμένο προεδρείο.    

21/12/2023

Η Συντονιστική Επιτροπή

                       

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.