Αναζήτηση

17 Οκτωβρίου 2024

Ανακοίνωση-εκτίμηση για τη συνάντηση με το Υπουργείο για το ν. Βρούτση και την επερχόμενη περικοπή του 33%

ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ

ΝΑ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΗ ΠΕΡΙΚΟΠΗ ΤΟΥ 33%

ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ Ν. ΒΡΟΥΤΣΗ

 

Η συνάντηση στις 16/10 στο Υπουργείο ανέδειξε την κυβερνητική πολιτική για προστασία των τραπεζικών συμφερόντων  και την αναλγησία της απέναντι και στους συνταξιούχους της ΕΤΕ.

Όπως καταγράφεται και στην αναλυτική ενημέρωση της εκπροσώπου μας για την προηγηθείσα συνεννόηση της διαπαραταξικής και για τη συνάντηση στο Υπουργείο προκύπτει ότι :

1. Η προετοιμασία της συνάντησης με την υπουργό ανέδειξε τις οπτικές που κυριαρχούν στην ηγεσία του ΣΣΕΤΕ: α) δώστε κάτι να έχουμε να πούμε και να δικαιολογηθούμε στον κόσμο, έστω αναβολή της περικοπής και εμείς θα βοηθήσουμε να ακουστεί στον κόσμο ότι βοηθήσατε, β) το αίτημα της κατάργησης της διάταξης Βρούτση παρακάμπτεται, αρκεί να πάρουμε κάτι τώρα και αργότερα βλέπουμε... γ) ξεχνιέται η διεκδίκηση κατάργησης της απαγόρευσης των αυξήσεων στην επικούρηση που προβλέπει ο ν. Βρούτση,  δ) ο ΛΕΠΕΤΕ και η συνολική ευθύνη της Τράπεζας μπαίνει ήδη εκτός πλαισίου διεκδίκησης. Μένουμε μόνο στη μη κατάργηση του -33%.  Από πλευράς Αγωνιστικής Προοπτικής βάλαμε ότι κύριο θέμα είναι η συνολική διεκδίκηση της κατάργησης της διάταξης Βρούτση και να μην δηλώσουμε ευχαριστημένοι με ενδεχόμενη αναβολή 1-2 ετών. Αν τη νομοθετήσει η κυβέρνηση, η ανακούφιση είναι προσωρινή και η ομηρία συνεχίζεται. Το αίτημά μας παραμένει η κατάργηση της διάταξης και σε αυτό να επιμείνουμε για να μην αμβλύνεται ο στόχος τόσο στο επίπεδο των εκπροσώπων όσο και  των  μελών του ΣΣΕΤΕ.

2.  Η συνάντηση με την κα Υπουργό εξελίχθηκε σε φιάσκο από πλευράς διαπραγματευτικής τακτικής, τακτικισμών ακόμα και μεταξύ των παρατάξεων και σε παρακάλια να δείξει ευαισθησία και να κάνει κάτι. Η ΟΣΤΟΕ δεν κλήθηκε στη συνάντηση ούτε από την Υπουργό ούτε φυσικά και από το απερχόμενο προεδρείο που δεν απαίτησε την παρουσία της.

16 Οκτωβρίου 2024

Αναλυτική ενημέρωση για τη συνάντηση με το Υπουργείο για το ν. Βρούτση με την περικοπή 33% της επικούρησης από 1.1.25

Ενημέρωση για τη συνάντηση ημ. 16/10/24 με το Υπουργείο για την άρση της περικοπής του 33% στην επικούρηση από 1/1/2025, από την Μαρία Μπικάκη που παραβρέθηκε ως εκπρόσωπο της Αγωνιστικής Προοπτικής.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΝΑ ΣΤΟΝ ΚΑΪΑΦΑ

Καταγράφω από τις σημειώσεις μου όσο μπορώ πιο συμπυκνωμένα τι έγινε στις 16/10.

Προηγήθηκε της συνάντησης με το Υπουργείο μια συνάντηση των εκπροσώπων των 8 παρατάξεων και του σδ. Τσαλαβρέτα, παρουσία και άλλων σδ. στα γραφεία του ΣΣΕΤΕ για συνεννόηση σχετικά με την στάση μας. Από πλευράς μας αναφέραμε ότι δεν μπορεί στη συνάντηση να δηλώσουμε στο Υπουργείο ικανοποιημένοι ή ευχαριστημένοι, όπως είχε ακουστεί νωρίτερα, αν εξασφαλίσουμε μόνο μια παράταση 1-3 χρόνων. Πρέπει να ζητήσουμε  νομοθετική ρύθμιση για την πλήρη κατάργηση, ώστε να μην είμαστε σε συνεχή ομηρία Δεν υπάρχει εξουσιοδότηση στην διαπαραταξιακή από σδ. για να δηλώσει ότι μας αρκεί μόνο μια παράταση. Η συνδικαλιστική τακτική που προτείνουμε για ο,τιδήποτε λιγότερο ακουστεί από πλευράς υπουργείου είναι να δηλώσουμε ότι ο αγώνας θα συνεχιστεί. Για το τι θα νομοθετήσει τελικά η κυβέρνηση έχει την ευθύνη και θα κριθεί. Εμείς πρέπει να παραδώσουμε το υπόμνημα που έχει συνταχτεί και χρειάζεται να δηλωθεί ότι υπάρχει και η συμπαράσταση της ΟΣΤΟΕ στη διεκδίκησή μας, που έπρεπε να έχει καλεστεί, και τουλάχιστον να αναφερθεί ότι παραβρίσκονται στην αντιπροσωπεία της διαπαραταξιακής του ΣΣΕΤΕ και μέλη του Δ.Σ. της ΟΣΤΟΕ και με αυτήν την ιδιότητα. 

Έγινε η συνάντηση με την υπουργό Κεραμέως μετά από 20λεπτη αναμονή με την παρουσία του διευθυντή του γραφείου της Υπουργού, Παρασκευόπουλου, και του υφυπουργού, Τσακλόγλου, ενώ συμμετείχε και από πλευράς των σδ. της ΕΘΝΑΧ (που αφορά και αυτούς ο ν. Βρούτση), ένας αντιπρόσωπός τους.

15 Οκτωβρίου 2024

Αύριο Τετάρτη 16/10 στις 5 μμ η συνάντηση με την Υπουργό για την άρση της περικοπής του 33% στην επικούρηση - Να είμαστε εκεί

Πληροφορηθήκαμε ότι αύριο Τετάρτη στο Υπουργείο Σταδίου 29 θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση με την Υπουργό Κεραμέως της διαπαραταξιακής επιτροπής του ΣΣΕΤΕ για την άρση της περικοπής του 33% στην επικούρηση που επιβάλει ο ν. Βρούτση.

Ανεξάρτητα αν υπάρχουν προεκλογικές σκοπιμότητες από το Υπουργείο για την επιλογή της μέρας για συνάντηση, αυτό που χρειάζεται να έχουμε επίγνωση είναι ότι οι διεκδικήσεις μας δεν γίνεται να περιμένουν. Τον τόνο χρειάζεται να δώσουμε οι σδ. και να απαιτήσουμε καμιά περικοπή, καμιά παράταση της ομηρίας.

Η μαζική παρουσία των σδ. έξω από το Υπουργείο, θα αποτυπώσει την αγωνία μας, τη θέλησή μας και το πολιτικό κόστος που θα έχει η κυβέρνηση για κάθε ενδεχόμενη αρνητική στάση του Υπουργείου στο αίτημα για άρση της περικοπής του 33% από 1/1/2025.   

Να είμαστε όλες και όλοι εκεί.  

Παρακάτω το μέιλ που λάβαμε πριν λίγο

14 Οκτωβρίου 2024

Στηρίζουμε την κινητοποίηση των υγειονομικών για δημόσια

 Η Αγωνιστική Προοπτική Συνταξιούχων ΕΤΕ  στηρίζει τον αγώνα των Υγειονομικών που αύριο Πέμπτη 17 Οκτώβρη, απεργούν και διαδηλώνουν ξεκινώντας από την πλ.Μαβίλη μέχρι το Υπουργείο Υγείας, για να σώσουμε το ΕΣΥ. 

Χρειαζόμαστε το Εθνικό Σύστημα Υγείας όσο και το ΤΥΠΕΤ. 

Οι αναλυτικές θέσεις μας για το ΤΥΠΕΤ, την υγεία, την πρόνοια  στην ανάρτησή μας εδώ.

Καλούμε τους συναδέλφους να τους συναντήσουμε στο Σύνταγμα στις 9:30πμ για να βαδίσουμε με το πανό μας μαζί τους μέχρι το Υπουργείο Υγείας.
Η ΥΓΕΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑ - ΟΙ ΑΝΑΓΚΕΣ ΜΑΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥΣ

13 Οκτωβρίου 2024

Πρόσκληση σε ανοικτή ζωντανή και διαδικτυακή συζήτηση Παρασκευή 18/10/2024, 11 πμ

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Σας καλούμε μπροστά στις εκλογές του ΣΣΕΤΕ σε ανοικτή συζήτηση για τις θέσεις της Αγωνιστικής Προοπτικής.

Όλες και όλοι προβληματιζόμαστε αν μπορεί να αλλάξει η κατάσταση και να έχουμε ένα σύλλογο 
ικανό να υπερασπίζεται τα δίκια μας.
Ποια θα είναι η επόμενη μέρα για τις συντάξεις μας, το 
ΤΥΠΕΤ, τη δυνατότητα να ανταποκριθούμε στις οικονομικές μας υποχρεώσεις, τι θα γίνει με τον ΛΕΠΕΤΕ.
Αν έχουμε τη δύναμη και πώς θα τα καταφέρουμε να ανατρέψουμε τις δρομολογημένες 
από την κυβέρνηση δυσμενείς αλλαγές σε συντάξεις, υγεία, πρόνοια, τιμές των κοινωνικών αγαθών.

Η συζήτηση για αυτά τα ζητήματα δεν έχει απλώσει και ειδικά με τους σδ. της περιφέρειας. Το περιοδικό "Μεταξύ μας" του συλλόγου με τις θέσεις των παρατάξεων δεν έχει φτάσει ακόμα στους σδ., 
σε πολλές πόλεις της περιφέρειας δεν πήγαμε προεκλογικές περιοδείες, αλλά και στην Αττική, εκτός από τη συνέλευση που έγινε με fast track διαδικασία, δεν έχει δοθεί δυνατότητα να ανοίξει ένας ουσιαστικός διάλογος.

Προτείνουμε λοιπόν σε όσες και όσους θέλουν να ανταλλάξουμε απόψεις και προβληματισμούς 
να βρεθούμε την
Παρασκευή 18/10/2024 στις 11 πμ στο χώρο της ΟΤΟΕ, Βησσαρίωνος 9 (κάθετος στη Σίνα ανάμεσα σε Πανεπιστημίου και Ακαδημίας).

Διαδικτυακά στη διεύθυνση:
Σας περιμένουμε !!!

12 Οκτωβρίου 2024

Πρόγραμμα περιοδείας Αγωνιστικής Προοπτικής συνταξιούχων ΕΤΕ στην Κρήτη

Την Τρίτη 15/10/2024 τα μέλη και υποψήφιοι της Αγωνιστικής Προοπτικής συνταξιούχων ΕΤΕ 
              
  • Δαμιανός Τσίγκανος
  • Γιώργος Τσαουσάκος - συνεργαζόμενος
  • Θώμη Δέντσορα  
θα είναι στα Χανιά, στις 11:00 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο (Μάρκου Μπότσαρη 52).

Επίσης, 
μαζί και με τη σδ. υποψήφια της Αγ. Προοπτικής
 
Ρένα Τσαγκαράκη
 
θα συζητήσουμε  την Τρίτη 15/10 στις στις 5:30 μ.μ. στο Ηράκλειο  στη Λέσχη Συνταξιούχων ΕΤΕ του Νομαρχιακού Παραρτήματος Ηρακλείου (Α. Παπανδρέου 15  -πρώην Ακαδημίας-, 3ος όροφος). 
 

Με χαρά θα ανταμώσουμε με τις συναδέλφισσες και τους συναδέλφους και θα παρουσιάσουμε τις θέσεις μας για όλα τα ζητήματα που μας απασχολούν.

09 Οκτωβρίου 2024

Η διακήρυξη της Αγωνιστικής Προοπτικής Συνταξιούχων για τις εκλογές του ΣΣΕΤΕ στις 21-23/10/2024 σε αρχείο word


 ΝΑ ΓΥΡΙΣΟΥΜΕ ΣΕΛΙΔΑ

ΓΙΑ ΕΝΑ ΣΣΕΤΕ ΙΚΑΝΟ ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΕΤΑΙ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ

απέναντι στην επίθεση Τράπεζας και κυβερνήσεων

με αγώνες στα χέρια των συνταξιούχων, κόντρα στην ανάθεση και την υποταγή

 

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Βρισκόμαστε στη δίνη καταιγιστικών εξελίξεων με απρόβλεπτη κατάληξη. Η επίθεση από την πολιτική και οικονομική εξουσία σε δικαιώματα, κατακτήσεις, κόστος διαβίωσης, ποιότητα ζωής εντείνεται και συνοδεύεται από πολέμους διαρκείας και επικίνδυνης έκβασης που εξαπλώνονται με την ανάμιξη της χώρας μας. Καταρρέουν οι αφηγήσεις που πρόβαλε το συνδικαλιστικό κατεστημένο ότι εμείς της Εθνικής μπορεί να τη γλυτώσουμε ή ότι θα πάμε καλά, όταν η τράπεζα ευημερεί.

ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ

Οι υποσχέσεις για καλύτερες μέρες από τα καθεστωτικά κόμματα, Ν.Δ. ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ακροδεξιά, αποδείχτηκαν κάλπικες. Αντίθετα, όλες οι κυβερνήσεις πιστές στις ντιρεκτίβες της Ε.Ε. και τους «νόμους της αγοράς» πριμοδότησαν την κερδοφορία των επιχειρήσεων, παρέδωσαν δημόσια περιουσία και αγαθά σε «επενδυτές», λεηλάτησαν και λεηλατούν την κατοικία των φτωχών λαϊκών στρωμάτων προς όφελος των “servicers”. Νομοθέτησαν και νομοθετούν για την κατακρήμνιση των εργασιακών δικαιωμάτων, την ένταση της εκμετάλλευσης, τον εξανεμισμό των συντάξεων, τον περιορισμό των ελευθεριών. Η κυβέρνηση της Ν.Δ, συνεχίζει τη διάλυση του ασφαλιστικού συστήματος, προχωρά την ιδιωτικοποίηση παιδείας και υγείας, την περιβαλλοντική καταστροφή, την αύξηση στρατιωτικών σε βάρος των κοινωνικών δαπανών. Συρρικνώνει δημοκρατικές ελευθερίες και καλλιεργεί τη διχόνοια μέσα στο λαό με το ρατσισμό, τον εθνικισμό, την μαύρη προπαγάνδα, στρώνοντας το έδαφος στην ακροδεξιά και την άνοδο του φασισμού. Αφήνει τον λαό απροστάτευτο σε πλημμύρες και πυρκαγιές να αναμένει αποζημιώσεις που …σκοντάφτουν σε λεπτομέρειες.

Επικαλούνται ότι δεν υπάρχουν εναλλακτικές. Μας λένε ότι η ακρίβεια, οι πόλεμοι, τα χρηματιστήρια ενέργειας και τροφίμων είναι ευρωπαϊκή πραγματικότητα και ότι πρέπει να αποδεχτούμε την ασυδοσία των επιχειρήσεων ως «φυσιολογική». Θέλουν να σπείρουν την απογοήτευση και να σπρώξουν σε απόσυρση και ιδιώτευση, όπου καθένας μόνος του θα παλεύει για την ατομική του επιβίωση.

Aπαντάμε ότι οι αγώνες, η συλλογικότητα και η αλληλεγγύη είναι ο μόνος δρόμος για να προστατευτούμε και να καλυτερεύσουμε τις ζωές μας, και όχι η ενσωμάτωση, ο ανταγωνισμός, η ανθρωποφαγία, η αντίληψη να σώσουμε το τομάρι μας.

08 Οκτωβρίου 2024

Αφισάκι Αγωνιστικής Προοπτικής για τα προβλήματα

Εκλογές Συλλόγου Συνταξιούχων ΕΤΕ: Δευτέρα 21/10 σε όλη τη χώρα, Τρίτη 22/10 σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και Τετάρτη 23/10 σε Αθήνα.  

Δυναμώνουμε, πλαισιώνουμε, στηρίζουμε, ψηφίζουμε Αγωνιστική Προοπτική Συνταξιούχων ΕΤΕ


 

07 Οκτωβρίου 2024

Ενημέρωση από τη συνεδρίαση της διαπαραταξιακής Επιτροπής για το 33% με θέμα κινητοποιήσεις

Η δεύτερη συνεδρίαση της διαπαραταξιακής επιτροπής ημ. 7/10/2024 ξεκίνησε με χαοτικές και συνεχείς αντεγκλήσεις για το αν υπάρχει ή όχι απόφαση της ΟΣΤΟΕ για κινητοποίηση, αν αυτή είναι γραπτή ή όχι, αν θέλουν απόφαση ομόφωνη ή όχι από το ΣΣΕΤΕ, αν δικαιούται η ΟΣΤΟΕ ή όχι να θέλει ομοφωνία στην ημερομηνία που θα αποφασιστεί από το ΣΣΕΤΕ για να στηρίξει την κινητοποίηση, αν έχει αρμοδιότητα η διαπαραταξιακή ή το Δ.Σ. να ορίσει τη μέρα και να καλέσει σε κινητοποίηση, ή το Δ.Σ. θα υιοθετήσει μετά την ομόφωνη απόφαση της διαπαραταξιακής κλπ.  Δεν πήραμε μέρος σε αυτές τις αντιπαραθέσεις για τα διαδικαστικά, που δημιουργούσαν κωλυσιεργία στο να συζητηθεί το θέμα της κινητοποίησης και κατανάλωσαν τα 15’ από τα 45’ της συνεδρίασης.

Ζητήσαμε το λόγο και δηλώσαμε την παρακάτω θέση της Αγωνιστικής Προοπτικής για το θέμα των κινητοποιήσεων σχετικά με τις 2 ημερομηνίες που είχαν ακουστεί (10/10 σε διαδικασία της ΟΣΤΟΕ και 30/10 από τη ΔΑΚΕ) :

"Είμαστε σε μια ιδιαίτερη συνθήκη, μένουν πολύ λίγες μέρες για το τέλος του χρόνου. Είναι επείγον να γίνουν ενέργειες όλων των μορφών για την κατάργηση της περικοπής του 33% στην επικούρηση από 1/1/25. Δεν περισσεύουν οι μέρες και δεν πρέπει να μπει σε αντιπαράθεση το αν θα κάνουμε στις 10/10 ή στις 30/10 κινητοποίηση. Κανονικά έπρεπε να είμαστε κάθε μέρα στα κάγκελα. Μπορούμε να πούμε ότι κλιμακώνουμε, να πάμε για κινητοποίηση και πριν τις εκλογές και αμέσως μετά και στις 30/10. Προτείνουμε να καταλήξουμε σήμερα ομόφωνα και για τις δύο ημερομηνίες. Πρέπει να είμαστε κάθε μέρα στους δρόμους, μπορεί να ξεκινήσουμε λίγοι, αλλά στη συνέχεια θα γίνουμε πολλοί. Δεν μπορεί να λέγεται ότι δεν μας ενδιαφέρει τώρα τίποτα άλλο, παρά να μαζεύουμε τα κουκιά η κάθε παράταξη. Είναι σωστό να είναι ομόφωνα, αλλά αν δεν βγει δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να γίνει κάλεσμα από το ΣΣΕΤΕ, ούτε ότι στερεί το δικαίωμα από σδ. ή κάποια παράταξη να καλέσει όσους ενδιαφέρονται σε συγκέντρωση από κάτω από το Υπουργείο όταν γίνεται η συνάντηση. Είναι καλό να είμαστε όσο το δυνατόν περισσότεροι; Είναι.  Αλλά να μην βάλουμε προβλέψεις ότι θα είμαστε λίγοι και άλλα προσχήματα όπως ότι δεν έχουμε καλή προετοιμασία κλπ. για να μην καλέσουμε σε κινητοποίηση. Οι σδ. ανησυχούν. Θα πετύχουμε προετοιμασία αν κλιμακώσουμε, έτσι έγινε και με τις κινητοποιήσεις για το ΛΕΠΕΤΕ. Στην αρχή οι πρώτες συγκεντρώσεις δεν είχαν κόσμο, αλλά στη συνέχεια βγήκαν χιλιάδες στο δρόμο. Να μην πάμε αντιπαραθετικά. Κάνουμε έκκληση σε απόφαση και για προεκλογική  και για μετεκλογική κινητοποίηση. Να πάρουμε υπόψη ότι μετά τις εκλογές δεν ξέρουμε πόσο θα διαρκέσει η διαδικασία για συγκρότηση του Δ.Σ.. Βοηθά που εμπλέκεται και η ΟΣΤΟΕ και μπορεί να δημιουργηθεί δυναμική που θα πιέσει την κυβέρνηση.  Να αποφασίσουμε χωρίς αντιπαραθέσεις ομόφωνα καλύτερα, ή και μη ομόφωνα και για πριν και για μετά."

06 Οκτωβρίου 2024

Η σύνθεση του ψηφοδελτίου της Αγωνιστικής Προοπτικής με αριθμούς

Στο ψηφοδέλτιο της Αγωνιστικής Προοπτικής Συνταξιούχων ΕΤΕ υπάρχει η παρακάτω σύνθεση:

66% είναι γυναίκες

90% είναι χαμηλοσυνταξιούχες- οι (καθαρά κύριας και επικουρικής κάτω των 1.400 €)

100% δεν είναι πρώην στελέχη της  τράπεζας (σε ανώτερα διευθυντικά πόστα) που συνέδραμαν τις επιλογές της διοίκησης

100% δεν ήταν επαγγελματίες συνδικαλιστές (με μόνιμες αποσπάσεις ως ενεργεία σε συνδικαλιστικούς φορείς)

100% είναι χωρίς διαπλοκές με κυβερνήσεις και καθεστωτικά κόμματα (αποσπάσεις ως εν ενεργεία ή συνταξιούχοι σε υπουργικά και άλλα γραφεία και οργανισμούς)

100% δεν χρημάτισαν σε προεδρεία του ΣΥΕΤΕ, του ΣΣΕΤΕ, του ΤΥΠΕΤ, της ΟΤΟΕ που διαχειρίστηκαν με συναίνεση τις καταστροφικές για τα δικαιώματά μας πολιτικές κυβερνήσεων και τραπεζών ή υπέγραψαν ταμειακές διευκολύνσεις στον ΛΕΠΕΤΕ κλπ

ΟΛΕΣ & ΟΛΟΙ συμμετέχουμε στο ψηφοδέλτιο συμφωνώντας σε θέσεις και αρχές που έχουμε δημοσιοποιήσει και μας δεσμεύουν για να συμβάλλουμε στην αλλαγή πορείας του ΣΣΕΤΕ. Να αποκτήσει αγωνιστική, δημοκρατική κατεύθυνση ώστε να μπορέσει να αντιπαρατεθεί στην αφαίρεση κατακτήσεων, να υπερασπίσει τα δικαιώματά μας, να διεκδικήσει την κάλυψη των αναγκών μας, κόντρα στα σχέδια κυβερνήσεων και τράπεζας και τις διαλυτικές τακτικές του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού.

Πάρτε θέση. Για να υπάρχει ενημέρωση, διαφάνεια, στροφή στο ΣΣΕΤΕ, για να υπάρχει σφήνα στους σχεδιασμούς τους, στηρίξτε- Πλαισιώστε – Ψηφίστε Αγωνιστική Προοπτική Συνταξιούχων ΕΤΕ

ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ


Για Δ.Σ. Αθήνας

05 Οκτωβρίου 2024

Για τη σύσκεψη της διαπαραταξιακής με θέμα ορισμό μέρας κινητοποίησης για το 33% και τις σχετικές αντιδράσεις

Λάβαμε στις 4/10 επιστολή του πρ. προέδρου του Δ.Σ. του ΣΣΕΤΕ (σε φωτο δίπλα) για να παραβρεθούμε σε συνεδρίαση της διαπαραταξιακής επιτροπής που συγκροτήθηκε για την προετοιμασία της συνάντησης με το Υπουργείο για την κατάργηση της περικοπής του 33% που προβλέπει ο ν. Βρούτση στην επικούρησή μας. Αντικείμενο της συνεδρίασης θα είναι ο ορισμός ημερομηνίας για κινητοποίηση στο Υπουργείο Εργασίας, που ζήτησε η ΟΣΤΟΕ να καθοριστεί από το ΣΣΕΤΕ και να να πραγματοποιηθεί κατά τη συνάντηση της ΟΣΤΟΕ με την Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Θα παραβρεθούμε στη συνεδρίαση και θα σας ενημερώσουμε. 

Έχουμε τοποθετηθεί για τη διαπαραταξιακή επιτροπή και το ρόλο της με ανακοινώσεις, παρεμβάσεις και σχόλια μας εδώ, εδώεδώ, εδώ και εδώ. Στις εκτιμήσεις μας αυτές παραμένουμε. 

Σχετικά με την τωρινή επιστολή, ωστόσο και σχετικά με τα όσα γράφονται σε διάφορες αναρτήσεις θέλουμε να επισημάνουμε :

α. Ο χρόνος που παραμένει για την άρση της περικοπής είναι λιγότερος από 2 μήνες και δεν μπορεί να υπάρξει καμιά περαιτέρω αναμονή για τη διεκδίκησή της, στο όνομα του ότι η επόμενη περίοδος είναι προεκλογική, εκλογική και διαδικασιών συγκρότησης του νέου Δ.Σ. του ΣΣΕΤΕ, όσο και να υπάρχουν σοβαρότατες ευθύνες στα Δ.Σ. του προηγούμενου διαστήματος που περί άλλων τύρβαζαν για το πρόβλημα. Άλλωστε μετά τη λήξη αυτών των διαδικασιών, θα απομένουν λίγες μόνο μέρες και δεν δικαιολογείται καμιά αδράνεια το προηγούμενο διάστημα. 

β. Η ΟΣΤΟΕ φαίνεται ότι έχει διάθεση να συμβάλλει στην προώθηση του προβλήματος και στην αντιμετώπισή του  με διαφορετική οπτική, ζητώντας από το ΣΣΕΤΕ να καθορίσει και μέρα κινητοποίησης, όταν οι παρατάξεις του διορισμένου Δ.Σ. (και όχι μόνο) στην πρώτη και μοναδική συνεδρίαση του αρνήθηκαν την πρότασή μας για ταυτόχρονη κινητοποίηση τη μέρα της συνάντησης, σε συμμόρφωση με την απαίτηση "για να πέσουν οι τόνοι" του Υπουργείου όπως μας είπαν. Η κατάθεση στις 3/10 υπομνήματος της ΟΣΤΟΕ  στον Διευθυντή της κ. Υπουργού με θέματα τη μη περικοπή της Επικουρικής μας Σύνταξης, καθώς και για θέματα που αφορούν το σύνολο των συνταξιούχων  των Τραπεζών, ανακινεί το ζήτημα και αυτό είναι θετικό. Είναι αναγκαία και μονόδρομος η αναθεώρηση της στάσης των παρατάξεων που αρνούνται τις κινητοποιήσεις. 

04 Οκτωβρίου 2024

Για τη σύνθεση του ψηφοδελτίου μας

 


Το ψηφοδέλτιο της Αγωνιστικής Προοπτικής για τις εκλογές του ΣΣΕΤΕ 21-23/10

 

Για Δ.Σ. Αθήνας

 

1.           Γιαννακοπούλου Μαρία του  Παναγιώτη

2.           Θεοδοσοπούλου (Κατεχάκη) Ουρανία του Δημητρίου

3.           Κασίμης Νικόλαος του Μιχαήλ

4.           Κομνηνού Φωτεινή του Βασιλείου

5.           Κουμεντέρη Νικολέττα του Σπυρογιάννη

6.           Μάντη Ελένη του Νικολάου

7.           Μπάβας Ιωάννης του Χρήστου

8.           Μπικάκη Μαρία του Εμμανουήλ

9.           Νικολάου Αντώνιος του Νικολάου

10.        Παυλοπούλου Ιωάννα του Αντωνίου

11.        Σπυροπούλου Βικτωρία του Μιχαήλ

12.        Στάϊκου Αντιόπη (Άντα) του Γεωργίου

13.        Σταματελάτου Γεωργία του Σπυρίδωνος

14.        Σταματελάτου Ειρήνη του Σπυρίδωνος

15.        Σωτηρόπουλος Δημήτριος Παύλος του Δημητρίου

16.        Τσαγκαράκη Ειρήνη του Ιωάννη

17.        Τσίγκανος Δαμιανός του Θεοδώρου

18.        Τσιρακάκη Αθηνά του Εμμανουήλ

 

Για Δ.Σ. Περιφέρειας

 

1.           Αθανασίου Ανδρονίκη του Χριστόδουλου, Ιωάννινα

2.           Δέντσορα Θωμαϊς του Ιωάννη, Χανιά

3.           Κόφκελη Μαρία του Δημητρίου Ορεστιάδα

4.           Παπαδόπουλος Βασίλειος του Γεωργίου  Καλαμάτα συνεργαζόμενος

5.           Τερτίπη Σοφία του Γρηγορίου, Σέρρες

6.           Τσαουσάκος  Γεώργιος του Ιωάννη Χανιά συνεργαζόμενος   

7.           Χαψάλης Χρήστος του Δημητρίου Ορεστιάδα

8.           Ψάνης Παρασκευάς του Εμμανουήλ, Λέσβος

 

 

Για Εξελεγκτική Επιτροπή

 

1.           Κοκοράκης Ανδρέας του Γεωργίου

2.           Κουκά Μαρία του του Πυθαγόρα

3.           Σταματελάτου Σοφία του Σπυρίδωνος

02 Οκτωβρίου 2024

Θέσεις της Αγωνιστικής Προοπτικής για τον ΛΕΠΕΤΕ

 ΛΕΠΕΤΕ: Δεν παραγράφουμε το δικαίωμα. Να πληρώσει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της η ΕΤΕ

Τα επτά χρόνια, μετά την απόφαση της διοίκησης Φραγκιαδάκη για την διακοπή της παροχής από τον Λογαριασμό Επικούρησης Προσωπικού ΕΤΕ, οι συνταξιούχοι συνάδελφοι έχουμε υποστεί βίαιη και σημαντική μείωση του εισοδήματός μας. Επιπλέον, από 1/1/2025 επίκειται περαιτέρω μείωση κατά 33,3%, της επικουρικής που απέμεινε, με την περικοπή της «προσωπικής διαφοράς», εφόσον δεν υπάρξει κάποια νομοθετική τροπολογία.

Ο ΛΕΠΕΤΕ αποτελούσε έναν κοινό έντοκο καταθετικό λογαριασμό συγκέντρωσης περιουσίας, χωρίς νομική προσωπικότητα και δεν ήταν Ασφαλιστικός Φορέας (όπως άλλωστε το ίδιο το Υπουργείο είχε βεβαιώσει το 2014).

Συστήθηκε από τα Ταμεία Αλληλοβοήθειας του Προσωπικού της Τράπεζας και την ευθύνη της διαχείρισής του είχε η Τράπεζα. Η Διαχειριστική Επιτροπή του ήταν 9μελής, (πρόεδρος ο Διοικητής της ΕΤΕ, 2 ακόμα εκπρόσωποι από τη Διοίκηση της Τράπεζας, 3 από Συλλόγους των εν ενεργεία, 2 από ΤΥΠΕΤ και 1 από ΣΣΕΤΕ).

Ο ρόλος της Διαχειριστικής Επιτροπής δεν ήταν αποφασιστικός, με την έννοια ότι η Διοίκηση της ΕΤΕ και προσωπικά ο Διοικητής, αποφάσιζαν για όλα.

Οι εκπρόσωποι εργαζόμενων και συνταξιούχων στη Διαχειριστική Επιτροπή δεν εκλέγονταν ως μέλη της Δ.Ε., δεν απολογούνταν στα συλλογικά όργανα (ΣΥΕΤΕ, ΣΣΕΤΕ, ΤΥΠΕΤ) και δεν ενημέρωναν για την πορεία του ΛΕΠΕΤΕ. Και προφανώς έχουν ευθύνες για την έλλειψη ενημέρωσης των εργαζόμενων και συνταξιούχων της ΕΤΕ και για τις υπογραφές τους σε έγγραφα που χρησιμοποίησε η τράπεζα στη συνέχεια.

01 Οκτωβρίου 2024

Για το ασφαλιστικό, τις συντάξεις μας, τις διεκδικήσεις μας - Θέσεις της Αγωνιστικής Προοπτικής

ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ, ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ, Ο ΛΕΠΕΤΕ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ ΜΑΣ

Το δικαίωμα στην ασφάλιση, την υγεία, την πρόνοια είναι αναφαίρετα κοινωνικά δικαιώματα, που πρέπει να παρέχονται δωρεάν σε οποιεσδήποτε συνθήκες.

Ό,τι έχει κατακτηθεί τα προηγούμενα χρόνια για το ασφαλιστικό από τον κλάδο μας και σε όλες τις χώρες υπήρξε καρπός διεκδικήσεων των εργαζόμενων και αποτέλεσμα αγώνων και θυσιών όπως έγινε και με τους μισθούς, το χρόνο εργασίας με την κατάκτηση του 8ώρου την περίοδο του Σικάγου, μέχρι την κατοχύρωση του πενθήμερου στις Τράπεζες, τις συλλογικές συμβάσεις, το δικαίωμα στο συνδικαλισμό. Επιβλήθηκαν είτε από τη δυναμική του εργατικού κινήματος,  είτε ως παροχή κάτω από την πίεση του σοσιαλιστικού υποδείγματος.

Το ασφαλιστικό σύστημα αποτέλεσε κομμάτι του εργατικού μισθού, που έφερε σημαντική βελτίωση στη ζωή και στις συνθήκες δουλειάς όλων των γενεών εργαζόμενων.

Εξ αρχής τα ασφαλιστικά ταμεία και οι συγκεντρωμένες εισφορές των εργαζόμενων μπήκαν στο στόχαστρο. Δωρεές προς το κράτος, όπως για 2 αεροπλάνα στην πολεμική αεροπορία του Μεταξά από εισφορές υπαλλήλων της Εθνικής Τράπεζας, επιδοτήσεις του κεφαλαίου από τα αποθεματικά  (αναγκαστικός νόμος 1611/1950), άτοκη εκμετάλλευσή τους που ήταν υποχρεωτικά κατατεθειμένα στην Τράπεζα Ελλάδος, μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων των ταμείων έναντι ευτελούς αντιτίμου, όπως οικόπεδο του Ταμείου Αρωγής εκπαιδευτικών και υπαλλήλων Υπουργείου Παιδείας στην Πρεσβεία των ΗΠΑ, κοκ.   

ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ Η ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΠΟΔΟΜΗΣΗ

Ανακοίνωση-εκτίμηση για τη συνάντηση με το Υπουργείο για το ν. Βρούτση και την επερχόμενη περικοπή του 33%

ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΝΑ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΗ ΠΕΡΙΚΟΠΗ ΤΟΥ 33% ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ Ν. ΒΡΟΥΤΣΗ   Η συνάντηση στις ...