Αναζήτηση

17 Οκτωβρίου 2024

Ανακοίνωση-εκτίμηση για τη συνάντηση με το Υπουργείο για το ν. Βρούτση και την επερχόμενη περικοπή του 33%

ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ

ΝΑ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΗ ΠΕΡΙΚΟΠΗ ΤΟΥ 33%

ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ Ν. ΒΡΟΥΤΣΗ

 

Η συνάντηση στις 16/10 στο Υπουργείο ανέδειξε την κυβερνητική πολιτική για προστασία των τραπεζικών συμφερόντων  και την αναλγησία της απέναντι και στους συνταξιούχους της ΕΤΕ.

Όπως καταγράφεται και στην αναλυτική ενημέρωση της εκπροσώπου μας για την προηγηθείσα συνεννόηση της διαπαραταξικής και για τη συνάντηση στο Υπουργείο προκύπτει ότι :

1. Η προετοιμασία της συνάντησης με την υπουργό ανέδειξε τις οπτικές που κυριαρχούν στην ηγεσία του ΣΣΕΤΕ: α) δώστε κάτι να έχουμε να πούμε και να δικαιολογηθούμε στον κόσμο, έστω αναβολή της περικοπής και εμείς θα βοηθήσουμε να ακουστεί στον κόσμο ότι βοηθήσατε, β) το αίτημα της κατάργησης της διάταξης Βρούτση παρακάμπτεται, αρκεί να πάρουμε κάτι τώρα και αργότερα βλέπουμε... γ) ξεχνιέται η διεκδίκηση κατάργησης της απαγόρευσης των αυξήσεων στην επικούρηση που προβλέπει ο ν. Βρούτση,  δ) ο ΛΕΠΕΤΕ και η συνολική ευθύνη της Τράπεζας μπαίνει ήδη εκτός πλαισίου διεκδίκησης. Μένουμε μόνο στη μη κατάργηση του -33%.  Από πλευράς Αγωνιστικής Προοπτικής βάλαμε ότι κύριο θέμα είναι η συνολική διεκδίκηση της κατάργησης της διάταξης Βρούτση και να μην δηλώσουμε ευχαριστημένοι με ενδεχόμενη αναβολή 1-2 ετών. Αν τη νομοθετήσει η κυβέρνηση, η ανακούφιση είναι προσωρινή και η ομηρία συνεχίζεται. Το αίτημά μας παραμένει η κατάργηση της διάταξης και σε αυτό να επιμείνουμε για να μην αμβλύνεται ο στόχος τόσο στο επίπεδο των εκπροσώπων όσο και  των  μελών του ΣΣΕΤΕ.

2.  Η συνάντηση με την κα Υπουργό εξελίχθηκε σε φιάσκο από πλευράς διαπραγματευτικής τακτικής, τακτικισμών ακόμα και μεταξύ των παρατάξεων και σε παρακάλια να δείξει ευαισθησία και να κάνει κάτι. Η ΟΣΤΟΕ δεν κλήθηκε στη συνάντηση ούτε από την Υπουργό ούτε φυσικά και από το απερχόμενο προεδρείο που δεν απαίτησε την παρουσία της.

3.  Αντί να βάλει ο απελθών Πρόεδρος με αποφασιστικότητα το αίτημα και να ζητήσει την λύση από την κυβέρνηση που έχουν την υποχρέωση να την επιβάλλουν στην Τράπεζα με τα 1,5 δις κέρδη το 2024 τορπίλισε τη συζήτηση δίδοντας σανίδα σωτηρίας/διαφυγής στην Υπουργό. Ενημέρωσε για πρώτη φορά και τους εκπροσώπους των παρατάξεων ότι προχωρά σε συζήτηση για ραντεβού με τον Μυλωνά. Βούτυρο στο ψωμί της Κεραμέως που πήρε την πάσα και παρέπεμψε το πρόβλημα στην Τράπεζα., λέγοντας κάντε τη συνάντηση και μετά ελάτε να μας ενημερώσετε να δούμε τι γίνεται....

4.  Αντί να επικεντρωθεί η συζήτηση στην ανάγκη νομοθετικής ρύθμισης που να επιβάλλει  στην Τράπεζα να καλύψει το ποσό των 21 εκ. ευρώ (που είναι το ετήσιο κόστος για τους 14.500  που παίρνουν σήμερα την προσωπική διαφορά η οποία είναι προς περικοπή) με την υποχρέωσή της για τον ΛΕΠΕΤΕ και την κερδοφορία της, η συζήτηση κατευθύνθηκε έντεχνα από τους κυβερνητικούς του Υπουργείου σε δημοσιονομικά πλαίσια που έβγαζαν εκτός την Τράπεζα. Η Υπουργός μας περέπεμψε στον κ. Χατζηδάκη για το δημοσιονομικό κόστος. Ο Τσακλόγλου μας μίλησε για το δημόσιο χρέος και το μηδενικό έλλειμμα στην επικούρηση.  Και οι βασικοί εκπρόσωποί μας ζητούσαν να δείξει η κυβέρνηση κοινωνική ευαισθησία. Ήταν τόσο απογοητευτική η κατάσταση από τη στάση των εκπροσώπων μας που τα όσα έλεγε ο εκπρόσωπος της ΔΑΚΕ φαίνονταν πιο διεκδικητικά συγκριτικά με τους άλλους!!!

5. Η υπόθεση της συνάντησης προετοιμάστηκε για να καταλήξει σε φιάσκο, παρά τις διαβεβαιώσεις όσων την χειρίστηκαν ότι είχαν δείγματα ότι το Υπουργείο κάτι θα έδινε.  Η στάση των συγκεκριμένων δυνάμεων που «ηγήθηκαν» της όλης προσπάθειας ήταν η χρησιμοποίηση της συνάντησης για να πουν και να δείξουν προεκλογικά κάτι. Ενδεχόμενα περίμεναν αναστολή της περικοπής και ήθελαν να την αξιοποιήσουν ως προεκλογική παροχή, όμως η πραγματικότητα εξελίχθηκε σε εφιάλτη και γι’ αυτούς αλλά και για όλους τους συνταξιούχους.... 

6. Εμείς επιμένουμε ότι απαιτείται η διεκδίκηση της κατάργησης συνολικά του ν. Βρούτση που προβλέπει όχι μόνο τη μείωση κατά 33% της επικούρησης από 1.1.25, αλλά επιπλέον υπολογισμό της με χαμηλό συντελεστή αναπλήρωσης, απαγόρευση στο διηνεκές της αύξησης στο ποσό της επικούρησης,  χαριστική για την τράπεζα υποχρέωση καταβολής συνεχώς μειούμενης εισφοράς.

7. Το αποτέλεσμα δεν θα κριθεί πίσω από τις κλειστές πόρτες των συναντήσεων, αλλά στις μαζικές και μαχητικές κινητοποιήσεις μας που τις προτείνουμε μήνες τώρα, αλλά οι άλλες παρατάξεις εκτός του Αγωνιστικού Συντονισμού Δράσεων, τις αρνούνταν ακόμα και πρόσφατα «επειδή ζήτησε το Υπουργείο να πέσουν οι τόνοι».

8. Ο αγώνας έπρεπε να έχει ξεκινήσει από την πρώτη στιγμή, χρειάζεται να αρχίσει τώρα. Ο χρόνος που απομένει είναι λίγος και απαιτείται να επιταχύνουμε και να αναπληρώσουμε το χαμένο χρόνο με εντατικοποίηση των προσπαθειών.

Ενισχύστε, στηρίξτε, δυναμώστε στις εκλογές την Αγωνιστική Προοπτική για αγωνιστική κατεύθυνση του ΣΣΕΤΕ, δημοκρατική λειτουργία και διαφάνεια στις διαπραγματεύσεις και αποτελεσματικότητα στην ανατροπή των σχεδιασμών των τραπεζών και των κυβερνήσεων που τις υπηρετούν. 

 ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΕΤΕ

blog: agonistikipro.blogspot.com e-mail: agonistikipro@gmail.com

fb: Αγωνιστική Προοπτική συνταξιούχων ΕΤΕ, τηλ. 6973507389

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ανακοίνωση-εκτίμηση για τη συνάντηση με το Υπουργείο για το ν. Βρούτση και την επερχόμενη περικοπή του 33%

ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΝΑ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΗ ΠΕΡΙΚΟΠΗ ΤΟΥ 33% ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ Ν. ΒΡΟΥΤΣΗ   Η συνάντηση στις ...