Αναζήτηση

16 Οκτωβρίου 2024

Αναλυτική ενημέρωση για τη συνάντηση με το Υπουργείο για το ν. Βρούτση με την περικοπή 33% της επικούρησης από 1.1.25

Ενημέρωση για τη συνάντηση ημ. 16/10/24 με το Υπουργείο για την άρση της περικοπής του 33% στην επικούρηση από 1/1/2025, από την Μαρία Μπικάκη που παραβρέθηκε ως εκπρόσωπο της Αγωνιστικής Προοπτικής.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΝΑ ΣΤΟΝ ΚΑΪΑΦΑ

Καταγράφω από τις σημειώσεις μου όσο μπορώ πιο συμπυκνωμένα τι έγινε στις 16/10.

Προηγήθηκε της συνάντησης με το Υπουργείο μια συνάντηση των εκπροσώπων των 8 παρατάξεων και του σδ. Τσαλαβρέτα, παρουσία και άλλων σδ. στα γραφεία του ΣΣΕΤΕ για συνεννόηση σχετικά με την στάση μας. Από πλευράς μας αναφέραμε ότι δεν μπορεί στη συνάντηση να δηλώσουμε στο Υπουργείο ικανοποιημένοι ή ευχαριστημένοι, όπως είχε ακουστεί νωρίτερα, αν εξασφαλίσουμε μόνο μια παράταση 1-3 χρόνων. Πρέπει να ζητήσουμε  νομοθετική ρύθμιση για την πλήρη κατάργηση, ώστε να μην είμαστε σε συνεχή ομηρία Δεν υπάρχει εξουσιοδότηση στην διαπαραταξιακή από σδ. για να δηλώσει ότι μας αρκεί μόνο μια παράταση. Η συνδικαλιστική τακτική που προτείνουμε για ο,τιδήποτε λιγότερο ακουστεί από πλευράς υπουργείου είναι να δηλώσουμε ότι ο αγώνας θα συνεχιστεί. Για το τι θα νομοθετήσει τελικά η κυβέρνηση έχει την ευθύνη και θα κριθεί. Εμείς πρέπει να παραδώσουμε το υπόμνημα που έχει συνταχτεί και χρειάζεται να δηλωθεί ότι υπάρχει και η συμπαράσταση της ΟΣΤΟΕ στη διεκδίκησή μας, που έπρεπε να έχει καλεστεί, και τουλάχιστον να αναφερθεί ότι παραβρίσκονται στην αντιπροσωπεία της διαπαραταξιακής του ΣΣΕΤΕ και μέλη του Δ.Σ. της ΟΣΤΟΕ και με αυτήν την ιδιότητα. 

Έγινε η συνάντηση με την υπουργό Κεραμέως μετά από 20λεπτη αναμονή με την παρουσία του διευθυντή του γραφείου της Υπουργού, Παρασκευόπουλου, και του υφυπουργού, Τσακλόγλου, ενώ συμμετείχε και από πλευράς των σδ. της ΕΘΝΑΧ (που αφορά και αυτούς ο ν. Βρούτση), ένας αντιπρόσωπός τους.

Από πλευράς της διαπαραταξιακής μίλησε αρχικά ο σδ. Τσαλαβρέτας που αναφέρθηκε στη δήλωση Βρούτση ότι σώθηκε η τράπεζα με το νόμο του, σε εταιρική ευθύνη και ανακοίνωσε-όπως είπε χωρίς πριν να το έχει αναφέρει σε άλλον νωρίτερα- ότι του τηλεφώνησαν εκ μέρους του διοικητή της ΕΤΕ και τον ρώτησαν για το περιεχόμενο της συνάντησης με το Υπουργείο και του ζήτησαν να έχουν μαζί του μια συνάντηση η οποία θα γίνει άμεσα (γράφτηκε από το σδ. Ξύδη αργότερα ότι ήταν και ο ίδιος ενημερωμένος και ότι ο εκπρόσωπος της διοίκησης ζήτησε να το αναφέρουν αυτό στη συνάντηση). Στη συνέχεια ανέφερε ότι έχει σταλεί υπόμνημα για να μην γίνει περικοπή από 1.1.2025 που αφορά 16.000 οικογένειες λέγοντας ότι το θέμα είναι τεχνοκρατικό και ότι η δαπάνη είναι για την τράπεζα 21 εκ το χρόνο που θα βαίνει μειούμενη, γιατί θα μειώνεται ο πληθυσμός των συνταξιούχων.  Συμπλήρωσε ο σδ. Πίγκος ότι στην πραγματικότητα το διακύβευμα είναι 21 εκ μείον 5 εκατ. που θα γυρίσουν στο κράτος με την εισφορά αλληλεγγύης και τους φόρους, ενώ πριν η Τράπεζα για το ΛΕΠΕΤΕ έβαζε 120 εκ.. Επίσης ότι η έκθεση του Γενικού Λογιστήριου του Κράτους  αναφέρει ότι ο ΕΦΚΑ για το διάστημα 2020-2024 επιβαρύνεται με 45 εκ. επιπλέον με αντίστοιχη ελάφρυνση της Τράπεζας, ποσό που είναι το κόστος για να παραμείνουμε 2 χρονιές στο υπάρχον καθεστώς. Συνέχισε ο  σ. Κωνσταντέλλος αναφερόμενος στα 1,2 δις. κέρδη της τράπεζας, ότι δίνει bonus σε στελέχη, ότι αποτελεί τααπείνωση των συνταξιούχων, ότι αυτοί που έφυγαν μετά το 2018 παίρνουν μεγαλύτερη κύρια και μεγαλύτερη επικουρική, κ.α.. Ο σδ. Ξύδης είπε ότι με 12,5% εισφορά τώρα παίρνουμε ποσό επικούρησης σαν να δίναμε 6% εισφορά και είμαστε μοναδικό φαινόμενο. Ο σδ. Τζούλης ανέφερε ότι στο κόστος γα τις επικουρήσεις μας, η τράπεζα ξεκίνησε με 40 εκ. και τώρα για 2024 καταβάλει 32 εκ., γιατί τώρα σχετίζεται με τον μειούμενο αριθμό των εν ενεργεία, ενώ έπρεπε να έχει σχέση με τον αριθμό των συνταξιούχων. Ας αναλάβει η Τράπεζα τις ευθύνες της που έχει κερδίσει τουλάχιστον 80 εκ. από τη μεταφορά μας. Ο σδ. Βαγενάς είπε ότι αν γίνει η περικοπή θα αυξηθεί το έλλειμμα για το ΤΥΠΕΤ και επίπτωση με μη εξυπηρέτηση δανείων των σδ. και για την μετοχική σύνθεση της Ε.Ε. με την αποεπένδυση του ΤΧΣ. Όταν προσωπικό άλλων ιδιωτικών τραπεζών πήγε στον ΕΦΚΑ αυτές έδωσαν 700 εκατομμύρια και τώρα γίνεται θέμα για τα 15 εκατ., όταν είχε υπολογιστεί επί Αράπογλου ότι έπρεπε να δώσει δις. Και τώρα ο κ. Μυλωνάς δίνει εκατομμύρια σε διαφημίσεις σε ΜΜΕ, για το μισθό του κλπ Για την ανάγκη επίδειξης ανθρωπισμού από πλευράς Υπουργείου και ότι παρακαλούμε να δοθεί λύση.

Όταν ήρθε η σειρά μας, ζητήσαμε να μιλήσει πρώτα η υπουργός για να πει τι σκέφτονται και μετά ας μιλήσουμε οι υπόλοιποι, λέγοντας ότι είναι γνωστό ότι ήρθαμε για να ζητήσουμε νομοθετική ρύθμιση για να πληρώσει η Τράπεζα τις υποχρεώσεις της και όχι ο κρατικός προϋπολογισμός.

Η υπουργός, λοιπόν, είπε ότι ο ελέφαντας είναι στο δωμάτιο και αυτός είναι η Εθνική Τράπεζα που είναι ο καταλυτικός παίχτης με τι στάση θα κρατήσει, άρα αφού πριν είπατε όλοι ότι αυτή πρέπει να πληρώσει και είπατε ότι υπάρχει και συνάντηση ας γίνει αυτή η συνάντηση και να πείτε στην τράπεζα να πληρώσει. Αυτή δεν έχει εξουσιοδότηση από την ΕΤΕ να μιλά για αυτήν και είναι σε δύσκολη θέση. Έχει ενσυναίσθηση ότι το θέμα είναι σοβαρό. Να πάτε στην ΕΤΕ με αυτά τα επιχειρήματα που λέτε ότι έχει βγάλει τόσα και μετά να έρθετε ξανά. Εγώ δεν μπορώ να νομοθετήσω, αν δεν  υπάρχει έγκριση από το Υπουργείο Οικονομικών, να πάτε να δείτε τον  Χατζηδάκη, γιατί είναι θέμα νομικό δημοσίου ελλείμματος.  Και μετά θα δούμε και τι γίνεται και με την Ε.Ε. και αν επιτρέπεται. Θα μιλήσουμε και με το Υπουργείο εμείς. Ο Τσακλόγλου συμπλήρωσε ότι οι αιτιάσεις όλες απευθύνονται στην Εθνική ότι εκεί έπρεπε να πάτε, ότι το δημόσιο χρέος είναι μεγάλο 350 δισ. και ότι το μισό δις που απαιτήθηκε για την ενίσχυση του δημόσιου ασφαλιστικού για την προηγούμενη ρύθμιση ζήτησαν από την Eurostat να γραφτεί στην πρώτη σελίδα για το χρέος. Το δημόσιο χρέος πρέπει να εξυπηρετηθεί. Η Ε.Ε. ζητά μηδενικό έλλειμμα στις επικουρήσεις και αν δώσουμε κάτι θα μεταφερθεί στον έλληνα φορολογούμενο.

Ο σδ. Τσαλαβρέτας είπε ότι θεωρεί λογικό να υπάρχει συνεννόηση με την τράπεζα για τη νομοθέτηση για το ύψος της εισφοράς της Τράπεζας. Ουσιαστικά όμως είναι δικό σας θέμα να μπει στο παιχνίδι και η Τράπεζα. Να γίνει θετική εισήγηση από εσάς που ζητά  το Υπουργείο Οικονομικών. Ο σδ. Κωνσταντέλλος είπε ότι δεν πιστεύει ότι η Τράπεζα θα έχει θετική αντιμετώπιση και δεν έχουμε τρόπο να την πιέσουμε. Πρέπει το Υπουργείο να δώσει λύση.  Θα ξαναέρθουμε, αλλά θα μιλήσετε εσείς στον κ. Χατζηδάκη ;  Από τον κ. Μυλωνά δεν  περιμένουμε. Οι ευθύνες είναι τώρα της κυβέρνησης. Ο σδ. Πίγκος είπε ότι γινόμαστε μπαλάκι και όπως νομοθετήσατε το 2020 χωρίς να μας λέτε να πάμε στην Τράπεζα εμείς, έτσι και το 2024 να νομοθετήσετε,  χωρίς να μας λέτε να πάμε εμείς στην Τράπεζα, για να νομοθετήσετε. Αν δεν προχωρήσετε, θα αναγκαζόμαστε να είμαστε μετά τις εκλογές μας κάθε μέρα απέξω από το Υπουργείο. Ο σδ. Ξύδης είπε ότι στην επίσκεψη στο Υπουργείο Οικονομικών με το διευθυντή του γραφείου του κ. Πετραλιά και είπαν ότι θέλουν θετική εισήγηση από το δικό σας Υπουργείο. Ενώ από την Τράπεζα είπαν ότι δεν υπάρχει αντικείμενο για τη συνάντηση μαζί μας.

Μπικάκη  Επειδή ρωτήσατε γιατί ήρθαμε εδώ και δεν πάμε στην Τράπεζα, απαντάμε ότι ήρθαμε, γιατί η πολιτεία είναι υπεύθυνη για το θέμα της  ασφάλισης, την προστασία των συνταξιούχων και τους νόμους.  Και εσείς ως κυβέρνηση έχετε την ευθύνη για όποιο νόμο υπερασπίζεται ή το πολιτικό κόστος για όποιο νόμο δεν υπερασπίζεται τα συμφέροντα των εργαζόμενων, των συνταξιούχων και γενικά της πληττόμενης από τα μέτρα των μνημονίων κοινωνικής πλειοψηφίας.  Ζητάμε λοιπόν αυτή την ευθύνη της πολιτείας να πάρει το Υπουργείο σας για μια νομοθετική τροπολογία που να προστατεύσει τους συνταξιούχους και να επιβάλλει στην Τράπεζα (γιατί μας το γυρνάτε και λέτε να πάμε εμείς στην τράπεζα) το δίκιο. Γιατί η Εθνική Τράπεζα ήταν υπεύθυνη για τη διαχείριση του λογαριασμού ΛΕΠΕΤΕ που από εκεί παίρναμε το επικουρικό μας βοήθημα, τον οποίο δεν το διαχειρίστηκε σωστά,  με αποτέλεσμα εμείς να μείνουμε ξεκρέμαστοι και η τράπεζα να επικαλείται ότι δεν μπορεί να καλύψει την  υποχρέωσή της. Αδυναμία που τώρα σε περίοδο που έχει κέρδη δεν μπορεί να συνεχίσει να επικαλείται. Η πολιτεία και η κυβέρνηση έχει την ευθύνη και χρειάζεται τώρα να δούμε το συγκεκριμένο αντικείμενο της συνάντησής μας, είτε γίνει είτε όχι η συνάντηση με την Τράπεζα και όποια έκβαση και να έχει, ήρθαμε γιατί θέλουμε νομοθετική ρύθμιση για να προστατευθούμε από μια άδικη προηγούμενη νομοθετική ρύθμιση. Ο νόμος έτσι και αλλιώς πρέπει να αλλάξει, γιατί ο υπολογισμός που καθορίζει την εισφορά της τράπεζας με βάση τον αριθμό των εν ενεργεία που μειώνεται είναι άστοχος. Εδώ ήρθαμε προσβλέποντας με βάση διαβεβαιώσεις σδ. ότι  θα είχατε κάτι θετικό να μας πείτε, αλλά φεύγουμε με άδεια χέρια. Καταλαβαίνετε το πολιτικό κόστος στους 16.000 συνταξιούχους και όταν μάλιστα έχουμε εκλογές από Δευτέρα;  Είναι θέμα πολιτικής βούλησης, δεν ήρθαμε να ζητιανέψουμε, ούτε να παρακαλάμε.  

Κονταρίνης Φανταζόμαστε στη συνάντηση μαζί της, η Τράπεζα θα απαντήσει αρνητικά. Εσείς μπορείτε νωρίτερα να επικοινωνήσετε μαζί της; Τρουπάκης Όπως έμεινε στην ιστορία ο Βρούτσης ως υπουργός που με νόμο έσωσε την Τράπεζα, έτσι και εσείς να αναλάβετε πρωτοβουλία για να μείνει ότι σώσατε τους συνταξιούχους.

Από τη συνάντηση φάνηκε ότι το ένα Υπουργείο μας στέλνει στο άλλο και τα δυο μαζί δίνουν κάλυψη και στήριξη στην Τράπεζα.

Δεν πάει άλλο. Ο χρόνος τελειώνει. Να δείξουμε τη δύναμή μας και να βγούμε στους δρόμους. Μόνο με μαζικό και μαχητικό αγώνα μπορούμε να φέρουμε αποτελέσματα. Θα ακολουθήσει ανακοίνωση της Αγωνιστικής Προοπτικής

16/10/2024

                                                                                                                                                  Μαρία Μπικάκη

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ανακοίνωση-εκτίμηση για τη συνάντηση με το Υπουργείο για το ν. Βρούτση και την επερχόμενη περικοπή του 33%

ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΝΑ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΗ ΠΕΡΙΚΟΠΗ ΤΟΥ 33% ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ Ν. ΒΡΟΥΤΣΗ   Η συνάντηση στις ...