Αναζήτηση

07 Οκτωβρίου 2024

Ενημέρωση από τη συνεδρίαση της διαπαραταξιακής Επιτροπής για το 33% με θέμα κινητοποιήσεις

Η δεύτερη συνεδρίαση της διαπαραταξιακής επιτροπής ημ. 7/10/2024 ξεκίνησε με χαοτικές και συνεχείς αντεγκλήσεις για το αν υπάρχει ή όχι απόφαση της ΟΣΤΟΕ για κινητοποίηση, αν αυτή είναι γραπτή ή όχι, αν θέλουν απόφαση ομόφωνη ή όχι από το ΣΣΕΤΕ, αν δικαιούται η ΟΣΤΟΕ ή όχι να θέλει ομοφωνία στην ημερομηνία που θα αποφασιστεί από το ΣΣΕΤΕ για να στηρίξει την κινητοποίηση, αν έχει αρμοδιότητα η διαπαραταξιακή ή το Δ.Σ. να ορίσει τη μέρα και να καλέσει σε κινητοποίηση, ή το Δ.Σ. θα υιοθετήσει μετά την ομόφωνη απόφαση της διαπαραταξιακής κλπ.  Δεν πήραμε μέρος σε αυτές τις αντιπαραθέσεις για τα διαδικαστικά, που δημιουργούσαν κωλυσιεργία στο να συζητηθεί το θέμα της κινητοποίησης και κατανάλωσαν τα 15’ από τα 45’ της συνεδρίασης.

Ζητήσαμε το λόγο και δηλώσαμε την παρακάτω θέση της Αγωνιστικής Προοπτικής για το θέμα των κινητοποιήσεων σχετικά με τις 2 ημερομηνίες που είχαν ακουστεί (10/10 σε διαδικασία της ΟΣΤΟΕ και 30/10 από τη ΔΑΚΕ) :

"Είμαστε σε μια ιδιαίτερη συνθήκη, μένουν πολύ λίγες μέρες για το τέλος του χρόνου. Είναι επείγον να γίνουν ενέργειες όλων των μορφών για την κατάργηση της περικοπής του 33% στην επικούρηση από 1/1/25. Δεν περισσεύουν οι μέρες και δεν πρέπει να μπει σε αντιπαράθεση το αν θα κάνουμε στις 10/10 ή στις 30/10 κινητοποίηση. Κανονικά έπρεπε να είμαστε κάθε μέρα στα κάγκελα. Μπορούμε να πούμε ότι κλιμακώνουμε, να πάμε για κινητοποίηση και πριν τις εκλογές και αμέσως μετά και στις 30/10. Προτείνουμε να καταλήξουμε σήμερα ομόφωνα και για τις δύο ημερομηνίες. Πρέπει να είμαστε κάθε μέρα στους δρόμους, μπορεί να ξεκινήσουμε λίγοι, αλλά στη συνέχεια θα γίνουμε πολλοί. Δεν μπορεί να λέγεται ότι δεν μας ενδιαφέρει τώρα τίποτα άλλο, παρά να μαζεύουμε τα κουκιά η κάθε παράταξη. Είναι σωστό να είναι ομόφωνα, αλλά αν δεν βγει δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να γίνει κάλεσμα από το ΣΣΕΤΕ, ούτε ότι στερεί το δικαίωμα από σδ. ή κάποια παράταξη να καλέσει όσους ενδιαφέρονται σε συγκέντρωση από κάτω από το Υπουργείο όταν γίνεται η συνάντηση. Είναι καλό να είμαστε όσο το δυνατόν περισσότεροι; Είναι.  Αλλά να μην βάλουμε προβλέψεις ότι θα είμαστε λίγοι και άλλα προσχήματα όπως ότι δεν έχουμε καλή προετοιμασία κλπ. για να μην καλέσουμε σε κινητοποίηση. Οι σδ. ανησυχούν. Θα πετύχουμε προετοιμασία αν κλιμακώσουμε, έτσι έγινε και με τις κινητοποιήσεις για το ΛΕΠΕΤΕ. Στην αρχή οι πρώτες συγκεντρώσεις δεν είχαν κόσμο, αλλά στη συνέχεια βγήκαν χιλιάδες στο δρόμο. Να μην πάμε αντιπαραθετικά. Κάνουμε έκκληση σε απόφαση και για προεκλογική  και για μετεκλογική κινητοποίηση. Να πάρουμε υπόψη ότι μετά τις εκλογές δεν ξέρουμε πόσο θα διαρκέσει η διαδικασία για συγκρότηση του Δ.Σ.. Βοηθά που εμπλέκεται και η ΟΣΤΟΕ και μπορεί να δημιουργηθεί δυναμική που θα πιέσει την κυβέρνηση.  Να αποφασίσουμε χωρίς αντιπαραθέσεις ομόφωνα καλύτερα, ή και μη ομόφωνα και για πριν και για μετά."

Στις τοποθετήσεις τους διαφώνησαν καθαρά για κινητοποίηση πριν τις εκλογές οι παρατάξεις ΔΑΚ-Σ, Ενωτικού, Σαρρή, Συμπαράταξη για την Ελπίδα, λέγοντας η πρώτη, η τρίτη και η τέταρτη ότι έχουν προεκλογικά τρεξίματα, υποχρεώσεις, περιοδείες κλπ. και η δεύτερη χωρίς κάποια δικαιολογία. Μιλούσαν μόνο για μετά τις εκλογές, ενώ η 4η έλεγε και ότι δεν υπάρχει αρμοδιότητα αυτής της Επιτροπής για μετά τις εκλογές γιατί θα υπάρξει τότε άλλο Δ.Σ. υπεύθυνο.  

Προτείναμε στη δευτερομιλία μας να παρθεί απόφαση για τις 16/10 όπως είχε ακουστεί νωρίτερα ως κατάλληλη ημερομηνία (χωρίς έξοδα για μεταφορά από την περιφέρεια) και από τώρα για τις 30/10. Είπαμε ότι βοηθά να στηρίξουν το 16/10 και οι άλλες παρατάξεις που αρνούνταν, για να μη φανεί ότι υπάρχουν παρατάξεις που δεν θέλουν την κινητοποίηση, γιατί δεν θέλουν να πιέσουν την κυβέρνηση επειδή την στηρίζουν και επικαλούνται ως υπεκφυγή και τις εκλογές.

Ο σδ. Ξύδης από την Συνδικαλιστική Πρωτοβουλία πρότεινε να πάμε «ανάποδα»,  να μην μπει σε ψηφοφορία η πρόταση μας για να ενιαίο κάλεσμα 2 κινητοποιήσεις, αλλά να ψηφιστεί χωριστά πρώτα το 30/10 που δηλώνουν όλοι ότι το θέλουν. Έτσι, «διευκόλυνε» την επικράτηση της πρότασης της ΔΑΚΕ για κινητοποίηση μόνο μετά τις εκλογές, με τη συνδρομή του  σδ. Τσαλαβρέτα. Ο οποίος, μετά από αναφορά του σδ. Πίγκου ότι στηρίζεται ομόφωνα η κινητοποίηση για 30/10, εξώθησε σε ένα νέο γύρο χαοτικών αντεγκλήσεων για το περιεχόμενο της απόφασης της ΟΣΤΟΕ και τις αρμοδιότητες της και τις αρμοδιότητες του υπάρχοντος ΔΣ του ΣΣΕΤΕ,  δεν έβαλε την πρότασή μας σε ψηφοφορία, αποχώρησε και διακόπηκε η  συνεδρίαση, ώστε να μη γίνει  ψηφοφορία για το 16/10.

Τα συμπεράσματα δικά σας.

                                                                                                                   Μαρία Μπικάκη

                                                                                                 εκπρόσωπος της Αγωνιστικής Προοπτικής συνταξιούχων ΕΤΕ                                                                          ,                                                                                                                                       

                                                                                                       στη διαπαραταξιακή για το 33%

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ανακοίνωση-εκτίμηση για τη συνάντηση με το Υπουργείο για το ν. Βρούτση και την επερχόμενη περικοπή του 33%

ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΝΑ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΗ ΠΕΡΙΚΟΠΗ ΤΟΥ 33% ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ Ν. ΒΡΟΥΤΣΗ   Η συνάντηση στις ...