Αναζήτηση

30 Σεπτεμβρίου 2024

Πυροτεχνήματα και στάχτη στα μάτια...

Αυτή η περίφημη συνάντηση της διαπαραταξιακής επιτροπής με την κ. Υπουργό σχετικά με την άρση της επικείμενης περικοπής της επικουρικής κατά 33,3% τελικά αγνοείται. Αποδεικνύεται ότι ήταν ένα ακόμη πυροτέχνημα για να εμφανίσει πριν τη Γ.Σ. της 13/9/2024 ότι κάτι κάνει  το διορισμένο Δ.Σ. του ΣΣΕΤΕ. Μάλιστα τάχα είχαν συμφωνήσει να γίνει η συνάντηση πριν τη Γ.Σ. και δεν ήθελαν και καμία κινητοποίηση, γιατί το υπουργείο είχε ζητήσει να πέσουν οι τόνοι  και για αυτό δεν δέχτηκαν την πρότασή μας να καλούσε ο ΣΣΕΤΕ ταυτόχρονη κινητοποίηση.  

Όπως είχαμε επισημάνει στην σχετική μας ανακοίνωση ημ. 8/9/2024 για τη διαπαραταξιακή  «η απόφαση αποτελεί και μια απόπειρα για στάχτη στα μάτια. Να εμφανιστεί «έργο» στη συνέλευση, να συγκαλυφθούν οι ευθύνες της πλειοψηφίας και να διαχυθεί η  ευθύνη σε όλους όσους συμμετείχαν.»

Τώρα πλέον είμαστε σε μια νέα φάση με την προκήρυξη εκλογών.  Ας υποθέσουμε ότι νομιμοποιείται για τέτοιες συναντήσεις μια διαπαραταξιακή επιτροπή  και όλοι συμφωνούν να γίνει αυτή η συνάντηση με το Υπουργείο με εκπροσώπους από όλες τις παρατάξεις...

Που είναι λοιπόν κάποια ενημέρωση προς όλες τις παρατάξεις, κάποια πρόσκληση για προετοιμασία, οτιδήποτε που να δείχνει ότι όντως υπάρχει στον ορίζοντα αυτή η συνάντηση;

Και φτάσαμε στο 2ο πυροτέχνημα. Τη σημερινή επιστολή ημ. 30/9  προς τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΕΤΕ, όπου χωρίς καμία πλέον θεσμική ιδιότητα ο "πρόεδρος" και ο "γενικός γραμματέας" του πρώην διορισμένου Δ.Σ. απευθύνθηκαν για να υπενθυμίσουν ότι εκκρεμεί μία συνάντηση που τους είχαν υποσχεθεί στη Γ.Σ. των μετόχων ημ. 25/7/2024. Εν μέσω προεκλογικής περιόδου και χωρίς καμία κινητοποίηση θυμήθηκαν, τώρα που ΔΕΝ νομιμοποιούνται με καμία ιδιότητα, να στείλουν μια ακόμα  την επιστολή κενή περιεχομένου και βαρύτητας.

Είναι προφανές ότι αποσκοπούν να δημιουργήσουν εντυπώσεις λόγω των εκλογών και μόνο. Ακόμη κι αν υποτεθεί ότι γίνει αποδεκτό το αίτημά τους για συνάντηση, δεν νομιμοποιούνται σε καμία περίπτωση να εκπροσωπήσουν τον ΣΣΕΤΕ, μετά την προκήρυξη εκλογών.

Άλλωστε και η δικαστική απόφαση για τον τελευταίο διορισμό προβλέπει να εξυπηρετούν μόνο τη μισθοδοσία του προσωπικού, πληρωμές προς δημόσιους οργανισμούς κοινής ωφελείας και σύγκληση συνέλευσης για διενέργεια εκλογών.  


27 Σεπτεμβρίου 2024

Για τα δάνεια και την προστασία των δανειοληπτών - Θέσεις της Αγωνιστικής Προοπτικής Συνταξιούχων ΕΤΕ

ΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΩΝ

· Η ασκούμενη οικονομική πολιτική πλήττει βαριά τους δανειολήπτες-φυσικά πρόσωπα, ανάμεσά τους και τους συναδέλφους, ειδικά τα χρόνια μετά την οικονομική κρίση του 2010 και τα μνημόνια που υπέγραψαν οι κυβερνήσεις με την Ε.Ε. και το ΔΝΤ. Δόθηκε μεγαλύτερη ευχέρεια για ασυδοσία των τραπεζών, παρότι τις ανακεφαλαιοποίησαν με χρήματα που φορτώθηκε ο λαός μέσω του δημόσιου χρέους, για ανεξέλεγκτη αύξηση των επιτοκίων και εκχώρηση των δανείων σε εταιρείες αρπακτικά.

Χιλιάδες δάνεια οφειλετών από τα λαϊκά στρώματα είναι σε καθυστέρηση, λόγω αδυναμίας εξυπηρέτησης τους. Κατάργησαν την όποια λειψή προστασία της κατοικίας.  Ενώ, γνωρίζουμε την ίδια ώρα τις διευκολύνσεις σε δάνεια μεγάλων επιχειρήσεων, το κούρεμα χρεών σε μεγιστάνες των ΜΜΕ, τα δανεικά και αγύριστα σε εφοπλιστές, βιομήχανους, μεγαλέμπορους, κόμματα, ημέτερους. Κόκκινα αλλά και ενήμερα δάνεια έχουν εκχωρηθεί σε εγχώριες και εξωχώριες εταιρείες ειδικού σκοπού. Δεκάδες  χιλιάδες είναι οι πλειστηριασμοί και οι εξώσεις που έχουν ήδη γίνει, αλλά και εκατοντάδες χιλιάδες αυτές που δρομολογούνται. Στόχος η συγκέντρωση της ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας για να ανθίσει το νέο πεδίο κερδοφορίας εγχώριου και ξένου κεφαλαίου στο real estate, τις αγοραπωλησίες και μισθώσεις ακινήτων. Νομοθετήσεις όλων των κυβερνήσεων ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ έστρωσαν το έδαφος για την επιχείρηση λεηλασίας και συγκέντρωσης από το κεφάλαιο όχι μόνο της δημόσιας περιουσίας αλλά και της μικρής ιδιοκτησίας (κατοικίας, αγροτικής γης, κλπ).

·        Μεθοδικά έσπρωξαν στο δανεισμό, δέσμευσαν περιουσίες με υποθήκες, οδήγησαν μεγάλο μέρος της κοινωνίας σε φτωχοποίηση και αδυναμία αποπληρωμής δανείων, καθιέρωσαν τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και ποινικοποίησαν τις κινητοποιήσεις παρεμπόδισής τους. Έστησαν εταιρείες φαντάσματα ή ορατές (με διαπλοκές, σαθρές νομιμοποιήσεις και «άγνωστη» δαιδαλώδη μετοχική σύνθεση) για αγορά-διαχείριση των δανείων και εκμετάλλευσης των υποθηκών. Στη συνέχεια πέρασαν τα δάνεια από τις τράπεζες με το σχέδιο Ηρακλής σε γύπες, funds, servicers έναντι σκανδαλωδών αντιτίμων για να εμφανίζουν τις τράπεζες με υγιές χαρτοφυλάκιο στο όνομα της τήρησης των Διεθνών Λογιστικών Προτύπων. Οι δανειολήπτες και ειδικά όσοι έχουν δάνεια σε καθυστέρηση ή ρύθμιση, αλλά ακόμα και ενήμεροι, βρίσκονται πλέον αντιμέτωποι με την ασύδοτη αρπακτικότητα. Ακόμα και όταν εκκρεμούν δικαστικές προσφυγές δανειοληπτών, οι εταιρείες προχωρούν σε πλειστηριασμούς και εξώσεις. Έλλειψη ενημέρωσης, παρενοχλήσεις,  μη απάντηση σε αιτήματα, απαίτηση για καταβολή μεγάλων ποσών σε τραπεζικούς διαμεσολαβητές για εξωδικαστικούς ρυθμίσεις είναι η παγιωμένη τακτική  από τράπεζες, εισπρακτικές, funds, συγκεκριμένα δικηγορικά γραφεία, servicers.

25 Σεπτεμβρίου 2024

Για το ΤΥΠΕΤ, την υγεία, την πρόνοια και πως να τα διαφυλάξουμε-Θέσεις Αγωνιστικής Προοπτικής Συνταξιούχων ΕΤΕ

 ΤΟ ΤΥΠΕΤ, Η ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ, Η ΠΡΟΝΟΙΑ ΚΑΙ ΠΩΣ ΝΑ ΤΑ ΔΙΑΦΥΛΑΞΟΥΜΕ

ΘΕΣΕΙΣ

Η πρόληψη, η θεραπεία, η νοσηλεία, η πρόνοια που έχει αποστολή να προσφέρει το ΤΥΠΕΤ είναι μια πολύτιμη κατάκτηση των «καλών» εποχών του συνδικαλιστικού μας κινήματος.  Το ΤΥΠΕΤ αποδεικνύεται ιδιαίτερα χρήσιμο ειδικά αυτή την περίοδο, που η δημόσια υγεία-πρόνοια είναι στη μέγγενη της υποβάθμισης, των περικοπών της χρηματοδότησης και της ιδιωτικοποίησης.

Το δημόσιο σύστημα υγείας, που χρειάζεται να είναι προσβάσιμο και δωρεάν για όλους, χτυπιέται και υποβαθμίζεται από κυβερνήσεις και Ε.Ε. με το πατρονάρισμα των επιχειρηματιών υγείας. Το ΕΣΥ από πάροχος υπηρεσιών υγείας μετατρέπεται σε αγοραστή, εισάγοντας στο δημόσιο σύστημα και ιδιώτες (γιατρούς, κλινικάρχες, ιδιωτικές κλινικές, ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα κ.λπ.) και αποδυναμώνεται με «αποκλειστικότητα» μόνο στα επείγοντα περιστατικά. Ενώ, οι καθημερινές εφημερίες των νοσοκομείων που εξαγγέλλει η κυβέρνηση, θα περιορίζουν τα  προγραμματισμένα ραντεβού. Η υποστελέχωση των δομών του και η μη αξιοποίηση και αναβάθμιση του εξοπλισμού του οδηγούν σε εντατικοποίηση του προσωπικού, υποβάθμιση των υπηρεσιών και απαξίωση του. Τα ΣΔΙΤ νομοθετούνται πανηγυρικά, νέες επιτροπές παρακολούθησης προβλέπονται και αρκετά ζητήματα αφήνονται στην ευχέρεια του Υπουργού (π.χ. συμμετοχή των ασφαλισμένων κατά το 1/3 στα έξοδα απογευματινών επεμβάσεων στα Δημόσια Νοσοκομεία -κατά το πρότυπο των απογευματινών ιατρείων-). Η εισδοχή των ιδιωτών στην χρήση των νοσοκομείων έναντι αποζημίωσης, οι μεγάλες λίστες αναμονής και ο τεράστιος χρόνος αναμονής για ιατρικές πράξεις σπρώχνουν μεθοδικά τους ασφαλισμένους στις ιδιωτικές επιχειρήσεις του κλάδου. Οι τιμές των φαρμάκων εκτοξεύτηκαν στα ύψη με κυβερνητική απόφαση. Ο τελικός λογαριασμός επιβαρύνει -ως συνήθως- τα γνωστά υποζύγια, τους ασφαλισμένους.

Αν η πανδημία, όπως και τα προβλήματα που συνοδεύουν την ηλικία μας, αποδεικνύουν ότι το πολυτιμότερο για τη ζωή είναι η υγεία, τότε χρειάζεται να κινητοποιηθούμε για να φροντίσουμε το ΤΥΠΕΤ, που η πορεία του τα τελευταία χρόνια είναι καθοδική και ως προς τις υπηρεσίες που παρέχει και ως προς τα οικονομικά του.

Η αντίληψη ότι «δεν πρέπει να επισημαίνονται τα προβλήματα στη λειτουργία του ΤΥΠΕΤ γιατί έτσι υπονομεύεται» είναι λάθος, καλλιεργεί τον εφησυχασμό και δεν συμβάλλει στην αντιμετώπισή τους. Βιώσαμε το που οδήγησε η αδιαφάνεια στην οικονομική διαχείριση του ΛΕΠΕΤΕ και βρεθήκαμε ξαφνικά μπροστά στη διακοπή της παροχής του. Να μην γίνουν λοιπόν τα ίδια, με την λογική ότι είναι υπόθεση που αφορά επαΐοντες και ειδικούς και όχι το σύνολο των μελών του.

Το ΤΥΠΕΤ συγκροτήθηκε ως ένας αυτοδιαχειριζόμενος οργανισμός με καταστατικό και εκλεγμένο Δ.Σ. από τα εν ενεργεία μέλη του. Οι εισφορές των εν ενεργεία (προσωπικού και εργοδότη) και των συνταξιούχων αποτελούν την κύρια πηγή εσόδων του. Η συνεισφορά του εργοδότη ήταν αποτέλεσμα συλλογικών διαπραγματεύσεων και συμβάσεων. Το ΤΥΠΕΤ λειτουργεί με ιατρικό, νοσηλευτικό, τεχνικό και υπαλληλικό προσωπικό και διαθέτει μεγάλη ακίνητη περιουσία (κλινική, ιατρεία, κατασκηνώσεις, θέρετρα, εξοπλισμό, κλπ) και αποθεματικό κεφάλαιο. Όμως, ο αυτοδιαχειριζόμενος χαρακτήρας του είναι «μισός» αφού σύμφωνα με το καταστατικό του πλέον πάνω από τα μισά μέλη του, δηλαδή οι συνταξιούχοι, δεν έχουμε δικαίωμα συμμετοχής στις συνελεύσεις του, δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι.

ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΙΤΙΕΣ

Τα τελευταία χρόνια η οικονομική πορεία του ΤΥΠΕΤ δεν εξασφαλίζει απρόσκοπτη μακροημέρευση.

Στην πρόσφατη γενική συνέλευσή του παρουσιάστηκαν τα οικονομικά στοιχεία. Καταγράφεται ότι μετοχές που αποκτήθηκαν με 33,7 εκ. € από τα αποθεματικά του ΤΥΠΕΤ σήμερα έχουν αξία μόλις 922,86 χιλ. €. Τα διαθέσιμα του ΤΥΠΕΤ έπεσαν στα 2,9 εκ. €, οι υποχρεώσεις προς προμηθευτές κ.λπ. ανέβηκαν στα 60,14 εκ. Ενώ, το 2023 τα έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές έφτασαν στα 51,61 εκ. € και το έλλειμμα καταγράφηκε στα 1,4 εκ. €

Η μείωση των εσόδων του ΤΥΠΕΤ χαράζει μια προδιαγεγραμμένη πορεία για τη χρεοκοπία του. Είναι ενδεικτικές οι σχετικές αναφορές στην έκθεση της Εξελεγκτικής Επιτροπής ότι α. υπολογίζεται η απώλεια εσόδων στο ΤΥΠΕΤ από τη μείωση των εισφορών, λόγω περικοπής του ΛΕΠΕΤΕ, ότι φτάνει κατ’ έτος τα 5,3 εκ. € και β. ότι η μέση μείωση των ασφαλισμένων στο ΤΥΠΕΤ είναι περίπου 1.000 μέλη το χρόνο.

20 Σεπτεμβρίου 2024

Εκτιμήσεις από τη συνέλευση του ΣΣΕΤΕ και το επόμενο βήμα

Μπορούμε να κάνουμε το επόμενο βήμα για ισχυροποίηση του ΣΣΕΤΕ

Οι διαδικασίες της γενικής συνέλευσης της Παρασκευής 13/2 περιγράφτηκαν στο σχόλιο που αναρτήσαμε στο blog μας. Ωστόσο, για τα τεκταινόμενα σε αυτήν και διάφορες αναρτήσεις που ακολούθησαν καταθέτουμε ορισμένες εκτιμήσεις.

Α. Για τη συμμετοχή. Μικρή ή αρκετή; Δεν μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι. Δεν προσπερνάμε ότι δεν προσήλθε η πλειοψηφία του δυναμικού του ΣΣΕΤΕ. Οι αιτίες, πέρα από τις αδυναμίες πολλών σδ. της ηλικίας μας, βρίσκονται στην απογοήτευση από τη γενικότερη πολιτική κατάσταση, τις κυβερνήσεις και τις δήθεν αντιπολιτεύσεις και την αποστροφή για τις εξελίξεις στο ΣΣΕΤΕ ειδικά το τελευταίο διάστημα, χωρίς να αποτελούν δικαιολογίες. Θεωρούμε ότι η απόσυρση δεν είναι λύση, όσο και αν οι συσχετισμοί είναι δυσμενείς και ο δρόμος για να αλλάξουν δύσκολος και ναρκοθετημένος με πολλά εμπόδια. Υπάρχουν χιλιάδες συνάδελφοι που ανησυχούν και περιμένουν από το ΣΣΕΤΕ να υπερασπίσει το δίκιο τους, γιατί δεν έχουν άλλες «καβάντζες» και ένα δυναμικό εκατοντάδων συναδέλφων που προσήλθε ακόμα και κάνοντας εκατοντάδες χιλιόμετρα και αυτό είναι σημαντικό και δεν μπορεί να υποτιμηθεί. Είναι ένας λόγος να επιμείνουμε. Η δύναμή μας βρίσκεται στη συλλογικότητα και τον αγώνα. Να μην κάνουμε σημαία μας την ανημπόρια, αλλά τη θέληση να αγωνιστούμε για το δίκιο.

Β. Για τις «ανίερες» συμμαχίες. Όλο το προηγούμενο διάστημα υπήρχαν ομηρικοί καυγάδες στις συνεδριάσεις μεταξύ της ΔΑΚΣ και των παρατάξεων (Ανανεωτική-ΠΑΣΚΕ, Πρωτοβουλία-ΣΥΡΙΖΑ, εναπομείναντος Ενωτικού) που στήριζαν το προεδρείο (εκλεγμένο και διορισμένο) για αβυσσαλέες υποτίθεται διαφορές. Μόνο που ήταν σε ήσσονος σημασίας θέματα που τελικά τα περισσότερα τα ψήφιζαν ομόφωνα, αφήνοντας τα μείζονος εκτός ουσιαστικής ενασχόλησης (κακέκτυπη αντιγραφή των κοινοβουλευτικών κοκορομαχιών). Κατάσταση που οδήγησε σε αδράνεια το ΣΣΕΤΕ, μεθόδευσε διορισμούς για να ξεφορτωθούν «ενοχλητικούς» και τελικά έφερε νέα περίοδο απραξίας. Στις διαδικασίες της συνέλευσης καταγράφηκε ξανά η επί της ουσίας συναίνεσή τους. Δεν κατατέθηκε κάποιος διαφορετικός απολογισμός από την αντιπολίτευση, δεν διαβάστηκε με κοινή ευθύνη του Δ.Σ. η έκθεση της Ε.Ε., δεν δόθηκε ισότιμος χώρος και χρόνος στα εκλεγμένα μέλη του Δ.Σ. όπως στα διορισμένα, παρότι η περίοδος απολογισμού περιλάμβανε και κάποιους μήνες του 2023 που υπήρχε εκλεγμένο Δ.Σ.. Και φτάνουμε στην εκλογή εφορευτικής που αρμονικά κατεβαίνουν μαζί ΔΑΚΣ-ΠΑΣΚΕ-ΣΥΡΙΖΑ-Ενωτικό σε κοινό ψηφοδέλτιο και τελικά μέλος ή μέλη της ΔΑΚΣ στηρίζουν τον υποψήφιο του Ενωτικού για πρόεδρο της. Μήπως οι καυγάδες ήταν σικέ για παραμονή στους θώκους;


Γ. Για την προϋπόθεση συμμετοχής στις εκλογές της εφορευτικής με ψηφοδέλτιο 7 σδ.. Θεωρούμε αντιδημοκρατική την απαίτηση του σδ. Πίγκου (αλήθεια με ποια ερμηνεία νόμου ή καταστατικού και με ποια αρμοδιότητα?) να προστεθούν ονόματα άλλων 5 σδ., όταν πήγαμε να καταθέσουμε το κοινό μας ψηφοδέλτιο των 2 σδ. για την εφορευτική, που είχαμε αποφασίσει από την Αγωνιστική Προοπτική και τους Ανυπότακτους να διαθέσουμε. Όρος που συνοδεύτηκε και με την εντελώς λάθος απαίτηση να διαχωρίζονται σε υποψήφιους για τακτικά και αναπληρωματικά μέλη.

19 Σεπτεμβρίου 2024

Προσωπικό σχόλιο-απάντηση της Ιωάννας Παυλοπούλου για την παραίτηση από τακτικό μέλος της ΚΕΕ

Την  Παρασκευή 13/9 στο Μέγαρο Μουσικής πραγματοποιήθηκε η Γενική Εκλογοαπολογιστική Συνέλευση του Συλλόγου μας που ολοκληρώθηκε με την εκλογή ΚΕΕ που θα οργανώσει τις εκλογές που ήδη ορίστηκαν για τις 21 22 και 23 Οκτώβρη.

Σαν κεντρικό θέμα της συζήτησης είχε οριστεί η επερχόμενη μείωση κατά 33% του ήδη πετσοκομένου απο τον ν.Πετρόπουλου ΛΕΠΕΤΕ ,απο 1ης/1/25 με την εφαρμογή του ν.Βρούτση.
Μιας μεγάλης διάρκειας Γενική Συνέλευση με παρόντες συναδέλφους απο όλη την Ελλάδα , με μικρή συμμετοχή, ίσως και λόγω των δυσκολιών που αντιμετωπίζουμε σαν Σώμα με προβλήματα Υγείας αλλά και μετακίνησης γενικότερα.
Ωστόσο συνάδελφοι το αποτέλεσμα των εκλογών για την ΚΕΕ έδειξε κάτι μεγάλο και πολύ ελπιδοφόρο.

Εδειξε ξεκάθαρα τις ΔΥΟ τάσεις που υπάρχουν αυτή την στιγμή στον χώρο μας. Η μία, μιλάει για προσαρμογή και χαμηλές προσδοκίες και η άλλη, για μαχητική διεκδίκηση όλων όσων έκαναν τις ζωές μας απο δύσκολες έως αφόρητες πετσοκόβοντας συντάξεις και δικαιώματα απο τα Μνημόνια μέχρι και σήμερα. Κι ο κόσμος μας, απο τα κάτω, όσοι δηλαδή άντεξαν την πολύωρη διαδικασία, έδωσε με την ψήφο του ένα αποτέλεσμα στο οποίο χρειάζεται να σταθούμε στα ποιοτικά χαρακτηριστικά του.

Ψήφισε δίνοντας μεγάλο ποσοστό που σε αναγωγή ψηφισάντων πλησιάζει το 20%, αυτούς που του μίλησαν και είπαν οτι ΔΕΝ απεμπολούμε το δίκιο μας. Ο ΛΕΠΕΤΕ είναι οι εισφορές μας και το 33% είναι νόμος που πάτησε πάνω σε προηγούμενο νόμο. Πως χρειαζόμαστε το ΤΥΠΕΤ όσο και το ΕΣΥ.  Πως οι επιθέσεις που δεχόμαστε δεν συνδέονται αυστηρά ούτε και εξαντλούνται στον ΛΕΠΕΤΕ και την περαιτέρω μείωση αλλά με κεντρικές πολιτικές επιλογές που υποβαθμίζουν τις ζωές μας συνολικότερα, αφού λεφτά υπάρχουν για εξοπλισμούς που μας εμπλέκουν σε πολέμους και ανταγωνισμούς, ενώ δεν υπάρχουν για ΥΓΕΙΑ , ΠΑΙΔΕΙΑ, ΜΙΣΘΟΥΣ και ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ. Μας ψήφισαν συνάδελφοι που παρακολουθούν την πορεία μας απο την εποχή της ΑΝΟΙΧΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΓΩΝΑ και του ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ ΔΡΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΛΕΠΕΤΕ ΚΑΙ ΤΟ ΤΥΠΕΤ, πολύ πριν συγκροτηθούμε σε κίνηση συμμετέχοντας στις προηγούμενες εκλογές του συλλόγου μας.

17 Σεπτεμβρίου 2024

Παρέμβαση της Πρότασης Προοπτικής για τα προβλήματα στο δίκτυο καταστημάτων της ΕΤΕ

Αναδημοσίευση

Παρέμβαση για το δίκτυο - Ανοιχτή επιστολή στη Βοηθό Γενική Δ/ντρια Δικτύου

Ως Πρόταση Προοπτικής, συλλογικότητα εργαζομένων στην Εθνική τράπεζα με χρόνια παρουσίας στα συνδικαλιστικά όργανα του κλάδου και όχι μόνο, εκθέτουμε συχνά στον δημόσιο χώρο τα ζητήματα που μας απασχολούν, και διεκδικούμε λύσεις στα εργασιακά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε.

Γνωρίζουμε ότι λειτουργούμε σε ένα πλαίσιο θεσμικά και πρακτικά επιθετικό προς τον κόσμο της εργασίας και ότι η Εθνική τράπεζα είναι άλλη μία εργασιακή γαλέρα με φανταχτερό περίβλημα. Όση διαφήμιση κι αν ρίχνει για να προβληθεί θετικά στην κοινωνία, στα θεμέλιά της, στους χώρους δουλειάς και ειδικά στην πρώτη γραμμή, το Δίκτυο καταστημάτων της, η πραγματικότητα απέχει πολύ από τον εργασιακό παράδεισο που διαφημίζεται.  

Γι’ αυτό, δεν θα σταματήσουμε να παλεύουμε για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας και για να βελτιωθεί η θέση των εργαζόμενων, σήμερα που όλα όσα περιγράφουμε παρακάτω αποδεικνύουν ότι χρειάζεται έντονη συνδικαλιστική δράση και αγώνας.  

Μέσα σ αυτό το πλαίσιο, κάνουμε μια νέα παρέμβαση, ειδικά για τα θέματα του δικτύου. 

 ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΗ ΒΟΗΘΟ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΔΙΚΤΥΟΥ

 

Κα Ναζίδου 

Σας απευθυνόμαστε για να σας εκθέσουμε τα τεράστια προβλήματα που υπάρχουν πλέον στο Δίκτυο, δεδομένου ότι αφενός δεν συμμετέχουμε στις συναντήσεις με τον ΣΥΕΤΕ, παρότι ήμασταν η 4η παράταξη σε ψήφους στις τελευταίες εκλογές, αφετέρου και οι 4 εκλεγμένοι και συμμετέχοντες στο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου προερχόμαστε από καταστήματα, όπου εργαζόμαστε πολλά χρόνια.  

Ως επικεφαλής του Δικτύου τα τελευταία χρόνια, εργαζόμενη στην τράπεζα από το 1982, σας εκθέτουμε τα παρακάτω δεδομένα με στόχο να σας καλέσουμε στην άμεση ανάληψη των πρωτοβουλιών που σας αντιστοιχούν, για την αλλαγή του σημερινού καθεστώτος, στα εργασιακά και την καθημερινότητα. Είναι δεδομένο ότι ποτέ δεν θα συμβαδίσουν τα συμφέροντά μας και των πελατών με αυτά της τράπεζας και των μετόχων, όπως ευαγγελίζονται κείμενα της Διοίκησης και πρόθυμοι σύμμαχοί της στους κόλπους των εργαζόμενων.

16 Σεπτεμβρίου 2024

Επιστολή του Γραμματέα Νομαρχιακού Παραρτήματος Χανίων προς το ΣΣΕΤΕ

Λάβαμε και αναρτούμε το παρακάτω δημόσιο κείμενο που κατατέθηκε στο ΣΣΕΤΕ  πριν τη Γενική Συνέλευσή του και μέσα σε αυτήν.


ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ 13/9/2024-ΑΡΧΑΙΡΕΣΙΕΣ ΣΣΕΤΕ : ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ-ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Συνάδελφοι εν όψει της Γ.Σ. της 13/9 επιτρέψτε μου αυτή την παρέμβαση -πρόταση:

1- Οι συνάδελφοι της Περιφέρειας ( το 1/3 του συνόλου) βρισκόμαστε έρμαια της ΚΑΚΗΣ-ΤΟΞΙΚΗΣ και ΑΝΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗΣ πληροφόρησης, που μας οδηγεί σε διαδικασίες αδράνειας και απομάκρυνσης από το συνδικαλιστικό ‘’γίγνεσθαι’’. 

Η πληροφόρηση που παρέχεται από την ιστοσελίδα του ΣΣΕΤΕ υπολείπεται επικαιροποιημένα στα γεγονότα και μας οδηγεί σε αναζήτηση στις διάφορες ιστοσελίδες, που απηχούν συνήθως προσωπικές απόψεις και αντιπαραθέσεις, όμως υπάρχουν και αξιόλογες τοποθετήσεις συναδέλφων που μας προσφέρουν χρήσιμη πληροφόρηση.

15 Σεπτεμβρίου 2024

Σχόλιο για τη ΓΣ του ΣΣΕΤΕ

Για μια ακόμη φορά γίναμε θεατές στο ίδιο έργο στη Γ.Σ.του ΣΣΕΤΕ:

- Αντί να ξεκινήσει την προγραμματισμένη ώρα, υπήρξε σχεδόν 2ωρη καθυστέρηση η οποία μάλιστα επιμηκύνθηκε με τη χρονοβόρα διαδικασία για την εκλογή προέδρου.
- Έτσι, γύρω στις 13:00, με 820 περίπου εγγεγραμμένα μέλη, στη ψηφοφορία για την εκλογή προέδρου πήραν μέρος μόλις  547, καθώς κάποια μέλη είχαν ήδη αποχωρήσει μη αντέχοντας την πολύωρη αναμονή.

- Εκλέχθηκε με διαφορά (ποσοστό περίπου 49%) ως πρόεδρος της Γ.Σ. ο συνάδελφος Σαγηνίδης ο οποίος ακολουθώντας προφανώς εντολές των παρατάξεων που τον υποστήριξαν (ΑΕΣ, Συνδ. Πρωτοβουλία, Ανανεωτική) ανακοίνωσε τους χρόνους ομιλίας των επικεφαλής των παρατάξεων, των μελών του (διορισμένου) Δ.Σ. και των απλών μελών του Συλλόγου (που ήταν εξαιρετικά περιορισμένος, 3 λεπτά μόλις).

- Ο 2ος και η 3η στη σειρά στη ψηφοφορία για την εκλογή του προέδρου τελικά δεν πήραν θέση ως βοηθοί του προέδρου της Γ.Σ.
- Πριν την έναρξη των τοποθετήσεων, αρχικά έγινε προσπάθεια να δοθεί ο λόγος στον (διορισμένο) πρόεδρο του Συλλόγου για να αναφέρει τις ενέργειες του προεδρείου σχετικά με το φλέγον θέμα της μείωσης του 33%, όμως κάτω από έντονες αντιδράσεις από την πλειοψηφία των παριστάμενων μελών, τελικά αποφασίστηκε να υπάρξει τοποθέτηση για το θέμα αυτό μέσα στα 15’ λεπτά που ήταν ο χρόνος που του αναλογούσε.
- Υπήρξαν πολλές διαμαρτυρίες για την άνιση κατανομή του χρόνου για τοποθετήσεις των απλών μελών
- Δεν διαβάστηκε η έκθεση της Εξελεγκτικής Επιτροπής, δεν ξέρουμε αν ήταν ομόφωνη η έγκριση του πορίσματος, ούτε έγινε σχετική αναφορά. Ο δε παριστάμενος εκ μέρους της Εξελεγκτικής Επιτροπής, μετά από κάποιες ώρες αναμονής, αποχώρησε… Δε ξεχνάμε οτι σε πρόσφατη συνεδρίαση του (διορισμένου) ΔΣ στο θέμα της Εξελεγκτικής υπήρχαν αντεγκλήσεις…

14 Σεπτεμβρίου 2024

Αποτελέσματα από ψηφοφορίες της ΓΣ ΣΣΕΤΕ

Στις 12:00 είχαν εγγραφεί 820 μέλη.

Τα αποτελέσματα στη ψηφοφορία για την εκλογή προέδρου της ΓΣ 
ψήφισαν: 549

'Ελαβαν:

Σαγηνίδης (στήριξη από Ανανεωτική-Συνδ. Πρωτοβουλία)   257
Καραχρήστος (στήριξη από ΔΑΚΣ)  149     
Δημάκη (στήριξη από Ενωτικό)          86                      
Σουλτανίδου (στήριξη από Αγωνιστική Προοπτική-Ανυπότακτοι)    33
Κάχρης (στήριξη από Συμπαράταξη - ΑΕΣ Σαρρής-Τζούλης)    24

Στις ψηφοφορίες του τέλους υπέγραψαν ότι ψήφισαν 716 μέλη
 
Για Διοικητικό απολογισμό
11 ΑΚΥΡΑ / 38 ΛΕΥΚΑ
358 ΝΑΙ (53%)
304 ΟΧΙ. (47%)
 
Για Οικονομικό απολογισμό
16 ΑΚΥΡΑ / 34 ΛΕΥΚΑ
383 ΝΑΙ (57%)
283 ΟΧΙ. (43%)
 
Για Εφορευτική Επιτροπή
37 άκυρα / λευκά
673 έγκυρα
484 ψήφους Κοινό ψηφοδέλτιο Συνάδελφοι Συνταξιούχοι με στήριξη από ΔΑΚΣ, Ανανεωτική, Συνδ. Πρωτοβουλία έδρες 4 (τακτικοί )
144 ψήφους Κοινό ψηφοδέλτιο από  Αγωνιστική Προοπτική, Ανυπότακτους και συνεργαζόμενους έδρες 2 (1 τακτικός και ένας αναπληρωματικός)
46 ψήφους ΑΕΣ Σαρρή έδρες 1 (αναπληρωματικός)


12 Σεπτεμβρίου 2024

Για τη συνέλευση του ΣΣΕΤΕ τι χρειάζεται να κάνουμε για να υπερασπίσουμε τα δικαιώματά μας

ΝΑ ΓΥΡΙΣΟΥΜΕ ΣΕΛΙΔΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΣΣΕΤΕ ΙΚΑΝΟ ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΕΤΑΙ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ απέναντι στην επίθεση Τράπεζας και κυβερνήσεων

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Από την προηγούμενη συνέλευση του ΣΣΕΤΕ ημ. 26/4/2023 τίποτα δεν έχει αλλάξει και τίποτα δεν είναι όπως παλιά με τις αντισυνταξιουχικές και αντεργατικές πολιτικές που βιώνουμε. Οι συνέπειες τους, όμως, επιδεινώνουν την κατάστασή μας.

 

ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ

·    μείωση της αξίας των συντάξιμων αποδοχών μας που καταποντίζονται από την ακρίβεια και ροκανίζονται για πολλούς σδ. από νέες ρυθμίσεις της κυβέρνησης, όπως η «διόρθωση υπολογισμού» όσων είχαν κάνει εξαγορά συντάξιμων χρόνων ή είχαν διαδοχική ασφάλιση, η αύξηση εισφορών όσων δουλεύουν ως συνταξιούχοι, η περικοπή των συντάξεων χηρείας κ.α.

·    επικείμενη από 1/1/2025 μείωση του ποσού της επικούρησης κατά 33%

·    αρνητική απόφαση του Άρειου Πάγου για την επαναφορά του ΛΕΠΕΤΕ

·    άρνηση του επανυπολογισμού των συντάξεων των προ 13.5.2016 συνταξιοδοτηθέντων με βάση το σύνολο των αποδοχών τους που θα φέρει αύξηση στις συντάξεις.

·    μη επέκταση σε όλους τους συνταξιούχους της απόφασης του Άρειου Πάγου για αναγνώριση καταβολής των δώρων και αδειών που ίσχυσε μόνο για όσους είχαν προσφύγει δικαστικά.

·    αύξηση της τιμής των φαρμάκων, καθώς και της συμμετοχής των ασφαλισμένων στο κόστος τους

·    μείωση των παροχών και υπηρεσιών του ΤΥΠΕΤ που εμφανίζει ελλείμματα.

·    ληστρική αντιμετώπιση των δανειοληπτών που έχουν κόκκινα δάνεια, ρυθμίσεις με εξοντωτικά επιτόκια, πέρασμα των δανείων σε funds, κατασχέσεις και πλειστηριασμούς.

·    ακρίβεια και φοροληστεία που κατατρώει τα εισοδήματα συνταξιούχων και εργαζόμενων, αύξηση στις τιμές των φαρμάκων, υποβάθμιση του δημόσιου συστήματος υγείας, ανυπαρξία δομών κοινωνικής πρόνοιας, εμπορευματοποίηση των κοινωνικών αγαθών.

ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ

11 Σεπτεμβρίου 2024

Πέμπτη 12/9 στις 11 πμ ανοικτή συζήτηση ενόψει συνέλευσης ΣΣΕΤΕ - Πρόσκληση

ΑΝΟΙΚΤΟ ΚΑΛΕΣΜΑ

ΠΕΜΠΤΗ 12/9, στις 11 πμ – ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΕΝΟΨΕΙ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ

ΓΙΑ ΕΝΑ ΣΣΕΤΕ ΙΚΑΝΟ ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΜΑΣ

 

Σας καλούμε για να συζητήσουμε για:

-        τις αλλαγές που θα αντιμετωπίσουμε το επόμενο διάστημα σε συντάξεις, ασφαλιστικό, υγεία κλπ

-        πώς χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε τον διοικητικό και οικονομικό απολογισμό του Δ.Σ. του ΣΣΕΤΕ, τις διαδικασίες της συνέλευσης με την εκλογή προεδρείου και εφορευτικής επιτροπής.

-        πώς μπορούμε να παρέμβουμε στις εκλογές του ΣΣΕΤΕ για να αλλάξει πορεία από τον εκφυλισμό που έχει οδηγηθεί από τις ηγεσίες των κατεστημένων παρατάξεων, ώστε να μπορεί να υπερασπίζεται τα δικαιώματά μας που καταπατούνται από τις πολιτικές κυβερνήσεων και τράπεζας.

Χώρος: αίθουσα της ΟΤΟΕ, Βησσαρίωνος 9 (κάθετος στη Σίνα)

Σύνδεσμος για διαδικτυακή συμμετοχή για τους σδ. της περιφέρειας μέσω zoom https://us02web.zoom.us/j/82155750009?pwd=uK7t2KurBeGqSAtR57FLJryxMCB4wG.1

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΕΤΕ

Ανακοίνωση-εκτίμηση για τη συνάντηση με το Υπουργείο για το ν. Βρούτση και την επερχόμενη περικοπή του 33%

ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΝΑ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΗ ΠΕΡΙΚΟΠΗ ΤΟΥ 33% ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ Ν. ΒΡΟΥΤΣΗ   Η συνάντηση στις ...