Αναζήτηση

09 Σεπτεμβρίου 2024

Η μείωση του 33%, ο ρόλος της διαπαραταξιακής επιτροπής και η συμμετοχή μας σε αυτήν

Είναι γνωστή η νομοθέτηση του ν. Βρούτση από το Μάρτη του 2020. Περιλάμβανε το διαφορετικό τρόπο υπολογισμού της επικουρικής σύνταξης για τους συνταξιοδοτηθέντες  μέχρι 31/12/2020 που επιφέρει πρόσθετη μείωση κατά 33% στην ήδη επιβληθείσα από το ν. Πετρόπουλου μείωση κατά 34% από το ποσό που αντιστοιχούσε στην παροχή από το ΛΕΠΕΤΕ. Ο ν. Βρούτση ορίζει το ποσό αυτής της «προσωπικής διαφοράς» να σταματήσει να καταβάλλεται από 1/1/2025, οι επικουρικές συντάξεις των συνταξιούχων της ΕΤΕ δεν θα αναπροσαρμόζονται αυξητικά και ότι η υποχρέωση της Τράπεζας εξαντλείται στην καταβολή στο δημόσιο σύστημα επικουρικής ασφάλισης ποσού 12% επί των ονομαστικών αποδοχών του αριθμού των εργαζομένων σε αυτήν από το 2018 έως το 2032, ενώ διαφοροποιεί τον τρόπο υπολογισμού για τους συνταξιοδοτηθέντες πριν και μετά τις 31/12/2018.

Ο ΣΣΕΤΕ όλο αυτό το διάστημα των 53 μηνών καταναλώθηκε κυρίως σε παραταξιακούς καυγάδες για άλλα θέματα και το μόνο που έκανε για την ακύρωση της ρύθμισης ήταν κάποιες επιστολές στο Υπουργείο, συναντήσεις με κόμματα, γράμματα σε ΜΜΕ και μια συγκέντρωση. Η επίκληση στα γνωστά προβλήματα λειτουργίας του ΣΣΕΤΕ και η προσφυγή για διορισμό ήταν μια δικαιολογία για τις τρεις παρατάξεις που στήριζαν τα προεδρεία του εκλεγμένου και του διορισμένου Δ.Σ. και άφηνε περιθώριο και στην κυβερνητική παράταξη να παρουσιάζεται ότι τρέχει το θέμα με τις επαφές της. Ενώ, καμιά πλευρά δεν μπόρεσε να εξασφαλίσει κάποια δέσμευση ή αποτέλεσμα.

Ωστόσο, 3 μήνες πριν την εφαρμογή της περικοπής και λίγες μέρες πριν τη συνέλευση και τις εκλογές του ΣΣΕΤΕ ομόφωνα οι παρατάξεις του διορισμένου Δ.Σ. (προεδρείου και αντιπολίτευσης) παίρνουν την απόφαση για να «προετοιμάσει» συνάντηση με το Υπουργείο μια διαπαραταξιακή επιτροπή με έναν εκπρόσωπο από όλες τις παρατάξεις που  συμμετείχαν στις προηγούμενες εκλογές του ΣΣΕΤΕ. Προφανώς η συλλογική εκπροσώπηση όλων σε μια επιτροπή αποτελεί μια δημοκρατική διαδικασία και βοηθά στην ενημέρωσή τους όπως και όλων των σδ.  

Δεν μας διαφεύγει, όμως, ότι αυτή η απόφαση αποτελεί και μια απόπειρα για στάχτη στα μάτια. Να εμφανιστεί «έργο» στη συνέλευση, να συγκαλυφθούν οι ευθύνες της πλειοψηφίας και να διαχυθεί η  ευθύνη σε όλους όσους συμμετείχαν. Είναι σαφές ότι εκπνέει ο χρόνος μέχρι 1/1/2025 και δεν μπορεί να περάσει άπρακτο το επόμενο διάστημα μέχρι τη συγκρότηση του νέου Δ.Σ., επειδή με συγκεκριμένες ευθύνες μπλόκαρε η λειτουργία του ΣΣΕΤΕ.

Η συμμετοχή μας στη διαπαραταξιακή επιτροπή γίνεται με επίγνωση ότι ο  ρόλος της είναι να μεταφέρει στο  Υπουργείο την καθολική μας απαίτηση για κατάργηση του ν. Βρούτση. Δεν έχει αρμοδιότητα να παίξει ρόλο «διαπραγματευτή» σε συνάντηση με το Υπουργείο για τίποτα λιγότερο, πέρα και έξω από τη θέληση των σδ.. Θέληση που μπορεί να εκφραστεί με απόφαση της γενικής συνέλευσης και θα δεσμεύει και το επόμενο εκλεγμένο Δ.Σ.,  αφού οι συνελεύσεις αποτελούν το ανώτερο όργανο του ΣΣΕΤΕ.

 Ήδη, επιστολές και λεχθέντα στην πρώτη συνεδρίαση αυτής της επιτροπής στις 4/9/24 (η τοποθέτησή μας εδώ και η ενημέρωση για τη συνεδρίαση εδώ) δείχνουν ότι υπάρχει μια καταληγμένη τακτική από μεριάς των άλλων παρατάξεων για «διαπραγματεύσεις» με το Υπουργείο, που ενώ λέει ότι δεν έχει εξουσιοδότηση από το Δ.Σ. να διαπραγματευθεί συζήτηση για τη μείωση του ποσοστού του 33%, θεωρεί ότι μπορεί να γίνει αποδεκτή μια παράταση της ημερομηνίας από 1/1/2025 για ένα, δύο ή τρία χρόνια. Και θεωρεί άκαμπτη στάση το να εκτιμήσουμε ότι μια τέτοια αντιμετώπιση από το υπουργείο δεν μας καλύπτει, δεν μας ικανοποιεί και ότι χρειάζεται να δηλώσουμε ότι ο αγώνας συνεχίζεται, αν δηλώσουν από πλευράς Υπουργείου ότι θα κάνουν απλώς μια αναβολή της εφαρμογής της περικοπής. Δεν γνωρίζουμε να υπάρχει εξουσιοδότηση από συνέλευση ή Δ.Σ. τουλάχιστον σε δημόσια συνεδρίαση, για να αρκεστούν «εκπρόσωποι» του ΣΣΕΤΕ σε μια χρονική παράταση επιβολής της περικοπής. Ο ένας χρόνος ή τα 2-3 χρόνια σημαίνει το μαρτύριο της σταγόνας και κάθε χρόνο να έχουμε την απειλή του πέλεκυ της περικοπής. Η μόνη λύση που κατηγορηματικά θεωρούμε ότι μπορεί να μας ικανοποιήσει είναι η οριστική και πλήρης κατάργηση των άρθρων του ν. Βρούτση και τίποτα λιγότερο.

Το να επανέρχεται κάθε λίγο και λιγάκι η τακτική του «να αρκεστούμε σε όσα ψίχουλα εκτιμούν κάποιες συνδικαλιστικές ηγεσίες ότι η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να δώσει» έχουμε πικρή πείρα που μας έχει οδηγήσει στον αγώνα για το ΛΕΠΕΤΕ.

Ξέρουμε ότι πολλοί δεν θέλουν τη συμμετοχή μας στην διαπαραταξιακή επιτροπή και αυτό εμφανίζεται με διάφορα προσχήματα.

Ως Αγωνιστική Προοπτική αποφασίσαμε να συμμετέχουμε στην διαπαραταξιακή επιτροπή για να καταθέσουμε τις θέσεις μας και την τακτική που προτείνουμε, να είμαστε το μάτι και το αυτί των σδ.. Δεν συναινούμε σε παζάρια και διαπραγματεύσεις κεκλεισμένων των θυρών. Θα συνεχίσουμε να συμμετέχουμε με επίγνωση των επιδιώξεων και της κυβέρνησης, της τράπεζας, αλλά και του καθεστωτικού συνδικαλισμού, να καταθέτουμε τις θέσεις μας και να ενημερώνουμε δημόσια για τις θέσεις μας, τις διαφωνίες μας, το τι διακυβεύεται στις συνεδριάσεις και στην επιδιωκόμενη συνάντηση με το Υπουργείο. Δεν έχουμε να απολογηθούμε σε κάποιον για τη συμμετοχή μας ως μειοψηφία στην επιτροπή, δεν δίνουμε κανένα άλλοθι σε διορισμούς και διορισμένους, εξάλλου είναι γνωστή η στάση μας για τους διορισμούς και η πρόσφατη παρέμβασή μας και στη συνέλευση του ΤΥΠΕΤ.

Φαίνεται ότι ενόχλησε αρκετές και αρκετούς η δημοσιοποίηση της τοποθέτησής μας κατά στην πρώτη συνεδρίαση της διαπαραταξιακής επιτροπής, αλλά να ξέρουν ότι όπως κρίνεται η τοποθέτησή μας, κρίνονται και τα ανυπόστατα σχόλια για αυτήν πχ περί μαντάρας, διχασμού, φαγωμάρας και οι απειλές, που δεν μας φοβίζουν, του τύπου «αν τορπιλίσετε(!!) την προσπάθεια να αρχίσετε το τρέξιμο γιατί θα σας κυνηγάμε».

Απευθυνόμαστε σε σδ-ισσες που έχουν κριτήριο να εκτιμούν ότι απέναντι τους είναι η κυβέρνηση και  η τράπεζα και όσες και όσοι υπηρετούν τα σχέδια τους. Ξέρουν ότι οι διεκδικήσεις και ο συνδικαλισμός δεν στηρίζονται στην φίμωση των διαφορετικών απόψεων, στην τέχνη επαϊόντων της μυστικότητας και των χειρισμών, σε παζάρια με τα υπουργεία και την τράπεζα.  Θυμούνται ποιες δυνάμεις είχαν την ευθύνη της πορείας του ΣΣΕΤΕ τα τελευταία χρόνια και ποιες συνέβαλαν στους αγώνες που ξεδιπλώθηκαν.

Θα υπερασπίζουμε τις δημοκρατικές διαδικασίες στη λειτουργία του συνδικαλισμού και το δικαίωμα όλων να εκφέρουν τις θέσεις τους «χωρίς φόβο και πάθος». Θεωρούμε ότι θα βοηθήσει να δημοσιοποιούνται τα πρακτικά των συνεδριάσεων και των διαλόγων και να ενημερώνονται όλοι οι σδ.. Να κρίνουν, να αποφασίζουν και να επιλέγουν. Ενημερώνουμε ότι μετά την πρώτη συνεδρίαση της 4/9/2024 δεν έχουμε άλλη ειδοποίηση για συνεδρίαση ή για προγραμματισμό συνάντησης με το Υπουργείο. 

 ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΕΤΕ 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ανακοίνωση-εκτίμηση για τη συνάντηση με το Υπουργείο για το ν. Βρούτση και την επερχόμενη περικοπή του 33%

ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΝΑ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΗ ΠΕΡΙΚΟΠΗ ΤΟΥ 33% ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ Ν. ΒΡΟΥΤΣΗ   Η συνάντηση στις ...