Μπορούμε να κάνουμε το επόμενο βήμα για ισχυροποίηση του ΣΣΕΤΕ
Οι διαδικασίες της γενικής συνέλευσης της Παρασκευής 13/2 περιγράφτηκαν στο σχόλιο που αναρτήσαμε στο blog μας. Ωστόσο, για τα τεκταινόμενα σε αυτήν και διάφορες αναρτήσεις που ακολούθησαν καταθέτουμε ορισμένες εκτιμήσεις.
Α. Για τη συμμετοχή. Μικρή ή αρκετή; Δεν μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι. Δεν προσπερνάμε ότι δεν προσήλθε η πλειοψηφία του δυναμικού του ΣΣΕΤΕ. Οι αιτίες, πέρα από τις αδυναμίες πολλών σδ. της ηλικίας μας, βρίσκονται στην απογοήτευση από τη γενικότερη πολιτική κατάσταση, τις κυβερνήσεις και τις δήθεν αντιπολιτεύσεις και την αποστροφή για τις εξελίξεις στο ΣΣΕΤΕ ειδικά το τελευταίο διάστημα, χωρίς να αποτελούν δικαιολογίες. Θεωρούμε ότι η απόσυρση δεν είναι λύση, όσο και αν οι συσχετισμοί είναι δυσμενείς και ο δρόμος για να αλλάξουν δύσκολος και ναρκοθετημένος με πολλά εμπόδια. Υπάρχουν χιλιάδες συνάδελφοι που ανησυχούν και περιμένουν από το ΣΣΕΤΕ να υπερασπίσει το δίκιο τους, γιατί δεν έχουν άλλες «καβάντζες» και ένα δυναμικό εκατοντάδων συναδέλφων που προσήλθε ακόμα και κάνοντας εκατοντάδες χιλιόμετρα και αυτό είναι σημαντικό και δεν μπορεί να υποτιμηθεί. Είναι ένας λόγος να επιμείνουμε. Η δύναμή μας βρίσκεται στη συλλογικότητα και τον αγώνα. Να μην κάνουμε σημαία μας την ανημπόρια, αλλά τη θέληση να αγωνιστούμε για το δίκιο.
Β. Για τις «ανίερες» συμμαχίες. Όλο το προηγούμενο διάστημα υπήρχαν ομηρικοί καυγάδες στις συνεδριάσεις μεταξύ της ΔΑΚΣ και των παρατάξεων (Ανανεωτική-ΠΑΣΚΕ, Πρωτοβουλία-ΣΥΡΙΖΑ, εναπομείναντος Ενωτικού) που στήριζαν το προεδρείο (εκλεγμένο και διορισμένο) για αβυσσαλέες υποτίθεται διαφορές. Μόνο που ήταν σε ήσσονος σημασίας θέματα που τελικά τα περισσότερα τα ψήφιζαν ομόφωνα, αφήνοντας τα μείζονος εκτός ουσιαστικής ενασχόλησης (κακέκτυπη αντιγραφή των κοινοβουλευτικών κοκορομαχιών). Κατάσταση που οδήγησε σε αδράνεια το ΣΣΕΤΕ, μεθόδευσε διορισμούς για να ξεφορτωθούν «ενοχλητικούς» και τελικά έφερε νέα περίοδο απραξίας. Στις διαδικασίες της συνέλευσης καταγράφηκε ξανά η επί της ουσίας συναίνεσή τους. Δεν κατατέθηκε κάποιος διαφορετικός απολογισμός από την αντιπολίτευση, δεν διαβάστηκε με κοινή ευθύνη του Δ.Σ. η έκθεση της Ε.Ε., δεν δόθηκε ισότιμος χώρος και χρόνος στα εκλεγμένα μέλη του Δ.Σ. όπως στα διορισμένα, παρότι η περίοδος απολογισμού περιλάμβανε και κάποιους μήνες του 2023 που υπήρχε εκλεγμένο Δ.Σ.. Και φτάνουμε στην εκλογή εφορευτικής που αρμονικά κατεβαίνουν μαζί ΔΑΚΣ-ΠΑΣΚΕ-ΣΥΡΙΖΑ-Ενωτικό σε κοινό ψηφοδέλτιο και τελικά μέλος ή μέλη της ΔΑΚΣ στηρίζουν τον υποψήφιο του Ενωτικού για πρόεδρο της. Μήπως οι καυγάδες ήταν σικέ για παραμονή στους θώκους;
Γ. Για την προϋπόθεση συμμετοχής στις εκλογές της εφορευτικής με ψηφοδέλτιο 7 σδ.. Θεωρούμε αντιδημοκρατική την απαίτηση του σδ. Πίγκου (αλήθεια με ποια ερμηνεία νόμου ή καταστατικού και με ποια αρμοδιότητα?) να προστεθούν ονόματα άλλων 5 σδ., όταν πήγαμε να καταθέσουμε το κοινό μας ψηφοδέλτιο των 2 σδ. για την εφορευτική, που είχαμε αποφασίσει από την Αγωνιστική Προοπτική και τους Ανυπότακτους να διαθέσουμε. Όρος που συνοδεύτηκε και με την εντελώς λάθος απαίτηση να διαχωρίζονται σε υποψήφιους για τακτικά και αναπληρωματικά μέλη.
Η μεθόδευση μπορεί να
απέβλεπε στον αποκλεισμό μας τελευταία στιγμή, αλλά την υπερβήκαμε με την
προσθήκη 5 ακόμα ονομάτων σδ. από τις δύο παρατάξεις, που θα αποσύραμε στη
συνέχεια, ώστε να μπορούν να είναι υποψήφιοι, όπως και έγινε και δεν πέρασε ο
αποκλεισμός μας από
την Εφορευτική Επιτροπή. Επείγει ο
εκδημοκρατισμός του καταστατικού και η διασφάλιση ότι δεν θα αφήνονται τέτοιου
είδους περιθώρια για αποκλεισμούς «μικρών» παρατάξεων ή μεμονωμένων σδ.
στις πάσης φύσεως διαδικασίες του ΣΣΕΤΕ.
Δ. Για τα αποτελέσματα των
ψηφοφοριών. Το κοινό ψηφοδέλτιο «Αγωνιστική
Προοπτική-Ανυπότακτοι Συνταξιούχοι-Συνεργαζόμενοι» πήρε 21,4% επί των
εγκύρων, έναντι 71,91% του κοινού ψηφοδελτίου των παρατάξεων του διορισμένου
Δ.Σ. και 6,83% του ψηφοδέλτιου ΑΕΣ Σαρρή-Τζούλη. Είναι ερμηνεύσιμη η μεγάλη διαφορά από το 6% της κοινής μας πρότασης στην
φανερή ψηφοφορία για πρόεδρο, με τη
μυστική για εφορευτική. Έπαιξε ρόλο η απελευθέρωση
από την παρακολούθηση των «κομματαρχών», αλλά και η αποκάλυψη των παρασκηνίων της συναίνεσης των καθεστωτικών
παρατάξεων. Το αποτέλεσμα μαρτυρά ότι
υπάρχουν ελπίδες να μπουν σφήνα οι δυνάμεις που χωρίς συμβιβασμούς και με
σταθερότητα αντιστέκονται στο στημένο σκηνικό του κατεστημένου και να
ανατραπεί το κλίμα που εξυπηρετεί τα σχέδια της εργοδοσίας και της κυβέρνησης
για αδύναμο ΣΣΕΤΕ.
Ευχαριστούμε τους σδ. που στήριξαν το κοινό ψηφοδέλτιο και τους υποψηφίους της Αγωνιστικής Προοπτικής σε αυτό.
Θα επιμείνουμε στην κοινή δράση και παρουσία των αγωνιστικών κινήσεων-παρατάξεων-συναδέλφων και θα συνεχίσουμε να συμβάλλουμε με όλες τις δυνάμεις μας στη συμπόρευση με το αγωνιζόμενο κίνημα όλων των κλάδων και στη δημοκρατική λειτουργία του ΣΣΕΤΕ, όπως κάναμε με τη συμμετοχή μας στις επιτροπές του, στους καταμετρητές της συνέλευσης, στην εφορευτική της συνέλευσης, στην Κ.Ε.Ε. των εκλογών, και να βοηθάμε από όποιο πόστο τη συλλογική μας δράση και τους κοινούς μας αγώνες.
Η Αγωνιστική Προοπτική θα συμμετέχει στις εκλογές για Δ.Σ. & Εξελεγκτική Επιτροπή του ΣΣΕΤΕ και συνέδρους της ΟΣΤΟΕ για να υπερασπίσουμε με συνέπεια τις αρχές και τις θέσεις μας, ώστε να γυρίσει σελίδα η πορεία του ΣΣΕΤΕ σε αγωνιστική κατεύθυνση.
Καλούμε συναδέλφισσες και συναδέλφους που εκτιμούν την προσπάθεια μας να συμμετέχουν στην Αγωνιστική Προοπτική, να πλαισιώσουν τις δράσεις της, το ψηφοδέλτιο της, να την στηρίξουν στις εκλογές.
Συλλογικότητα, συμμετοχή και όχι ανάθεση, αγώνες στα χέρια των ίδιων των συνταξιούχων κόντρα σε Τράπεζα, Ε.Ε. και κυβερνήσεις είναι ο μόνος δρόμος για να υπερασπίσουμε τα δίκαια αιτήματά μας.
Αγωνιστική Προοπτική Συνταξιούχων Εθνικής Τράπεζας
Γραμματεία (τηλ 6973 507 389)
Γιαννακοπούλου Μαρία
Θεοδοσοπούλου (Κατεχάκη) Ράνια
Κοκοράκης Ανδρέας
Μπικάκη Μαρία
Νικολάου Αντώνης
Παυλοπούλου Ιωάννα
Στάικου Άντα
Σταματελάτου Γιωργία
Σταματελάτου Ειρήνη
Στάμου Γιάννης
Σωτηρόπουλος
Δημήτρης
Τσίγκανος Δαμιανός
Ψάνης Παρασκευάς
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.