Τοποθέτηση Μαρίας Μπικάκη εκ μέρους της Αγωνιστικής Προοπτικής στη συνεδρίαση ημ. 4/9/2024 της διαπαραταξιακής επιτροπής του ΣΣΕΤΕ για τη συνάντηση με το Υπουργείο για την αποτροπή περικοπής του 33%.
Ως Αγωνιστική Προοπτική νομίζουμε ότι είναι θετικό που καλείται διαπαραταξιακή επιτροπή για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα και θα έπρεπε να αντιμετωπίζονται πραγματικά όλα τα σοβαρά ζητήματα με την επιδίωξη πλήρους ενημέρωσης όλων των παρατάξεων, όπως και όλων των σδ. και της συμμετοχής τους στην διεκδίκηση.
Ωστόσο, πρέπει να επισημάνουμε ότι αργήσατε να πάρετε αυτή την απόφαση και να το δείτε με αυτό τον τρόπο και κυριολεκτικά ο χρόνος είναι ελάχιστος για την αποτροπή της περικοπής του 33% από 1/1/2025.
Ένα ακόμα ζήτημα είναι σε σχέση με το
γράμμα που στάλθηκε ως απάντηση στην παράταξη “Συμπαράταξη με την
ελπίδα..”. Δεν ξέρουμε το δικό της γράμμα που είχε προηγηθεί, αλλά
το γράμμα του προέδρου προσομοιάζει σαν να απαιτείται δήλωση νομιμοφροσύνης και
υπακοής σε όποιον συμμετέχει σε αυτή την επιτροπή. Και κατά τη
γνώμη μας αυτό είναι λάθος, αποπνέοντας το αν είναι να πεις και κάτι άλλο μην
έρχεσαι. Και αυτό εξηγεί και κατά τη γνώμη μου την απουσία σήμερα αυτής
της παράταξης.
Το ίδιο ισχύει και για το πνεύμα της επιστολής που στάλθηκε μετά προς όλες τις παρατάξεις για τη συμμετοχή τους σε αυτή την διαπαραταξιακή επιτροπή με υποδείξεις για τη συμπεριφορά μας. Δεν είμαστε νηπιαγωγείο για να εγκαλούμαστε προκαταβολικά, ξέρουμε το λόγο που συγκροτήθηκε αυτή η επιτροπή.
Όμως, όταν συγκαλείται μια επιτροπή με συμμετοχή από ξεχωριστές παρατάξεις, προφανώς υπάρχουν διαφορετικές οπτικές για τα διάφορα ζητήματα και ερχόμαστε εδώ για να συζητήσουμε και προσπαθούμε ει δυνατόν να βρούμε ένα κοινό τόπο. Αλλά ωστόσο και αυτοί που μπορεί να μη συμφωνήσουμε σε κάτι κοινό, έχουμε δικαίωμα να είμαστε παρατηρητές να ελέγχουμε κλπ. Αυτό είναι το νόημα των δημοκρατικών διαδικασιών. Υπάρχουν πλειοψηφίες, αλλά και οι μειοψηφίες έχουν δικαίωμα παρατηρήσεων, ελέγχου και ενημέρωσης.
Για την περικοπή του 33% διάβασα σε φόρουμ την άποψη "να μην πάμε μαξιμαλιστικά, γιατί έτσι θα χάσουμε", δηλαδή να πάμε με μειοδοσία. Αλλά αν γίνει συνάντηση με το υπουργείο, που είναι μία πρώτη επί της ουσίας στο παρά πέντε συνάντηση, δεν μπορούμε να πάμε εκεί εξ αρχής με τη λογική αν αυτοί πουν “αντί 33%, να κοπεί το 30% ή το 20% ή πουν αντί το 2025 αφού είστε συνταξιούχοι και το βιώσιμο μικρό οπότε, ας βάλουμε ότι η περικοπή να ξεκινήσει τελικά το 2030, αφού πεθαίνετε σιγά-σιγά και θα αφορά λίγους ” εμείς να το αποδεχτούμε.
Εμείς πρέπει να είμαστε κατηγορηματικοί και σε αυτό μπορούμε και πρέπει να συμφωνήσουμε ομόφωνα ότι ζητάμε κατάργηση του νόμου Βρούτση στα σημεία των παραγράφων που μας αφορούν και αναφέρουν πολύ συγκεκριμένα : 1. από 1/1/25 παύει να καταβάλλεται η προσωπική διαφορά, 2. το σημείο που λέει ότι οι συντάξεις δεν αναπροσαρμόζονται, 3. το σημείο που αναφέρει τον μειωμένο τύπο υπολογισμού, 4. το σημείο που ορίζει χρονική διάρκεια για την εισφορά της τράπεζας στον ΕΦΚΑ.
Δεν μπορούμε να πάμε εκεί ως υπερασπιστές του ν. Πετρόπουλου όπως υπονοήθηκε νωρίτερα, γιατί ούτε βοηθά, αλλά θυμίζω επίσης ότι άνοιξε το δρόμο της περικοπής και απαλλαγής της τράπεζας. Έγραφε και ότι η τράπεζα καταβάλει 40 εκατομμύρια έναντι των εισφορών της μέχρι το 2023, ενώ μετά το ποσό θα καθοριζόταν με αναλογιστική μελέτη με προφανή επίπτωση να αμφισβητείται και το ύψος των παροχών, ενώ επέφερε και μείωση στο ποσό που λαμβάναμε από το ΛΕΠΕΤΕ.
Εμείς όμως πάμε εκεί για να ζητήσουμε άμεσα και τώρα κατάργηση του ν. Βρούτση ο οποίος περιλαμβάνει και μια ακόμα παγίδα. Είναι ότι συναρτά την υποχρέωση συνεισφοράς της τράπεζας από ποσοστό με βάση τον αριθμό των ενεργεία, ο οποίος βαίνει συνεχώς μειούμενος με τις εθελουσίας και αφού η τράπεζα επεκτείνει το καθεστώς επενοικίασης.
Στο επιχείρημα που ακούστηκε από πλευράς κυβέρνησης για επιβάρυνση του δημόσιου χρέους και σχετικά με το ποιος θα πληρώσει δεν μπορούμε να μπούμε σε συζήτηση για το να είναι άλλος πέρα από την Τράπεζα, ούτε σε συζήτηση για περιορισμό της υποχρέωσης της με αναλογιστικές μελέτες με βάση τον αριθμό των εν ενεργεία. Η Τράπεζα είναι υπεύθυνη, πληρώναμε εισφορές είτε έχει κέρδη, είτε δεν έχει, επιχείρημα είναι ότι τώρα μάλιστα έχει κέρδη, άρα δεν υφίσταται και θέμα μη δυνατότητάς της, και εμείς απαιτούμε να πληρώσει τις υποχρεώσεις της. Είναι ευθύνη της κυβέρνησης και της κάθε εκτελεστικής εξουσίας να επιβάλλει σε αυτόν που δημιούργησε το πρόβλημα να καταβάλλει τις υποχρεώσεις του για να υφίσταται η παροχή.
Πρέπει να συμφωνήσουμε ενιαία και να πούμε ότι δεν πάμε σε αυτή την συνάντηση να αρχίσουμε να παζαρεύουμε και να δεχτούμε παράταση ή μείωση του ποσοστού.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.