Αναζήτηση

05 Σεπτεμβρίου 2024

Κοινή δήλωση-ενημέρωση σχετικά με τη συνεδρίαση της διαπαραταξιακής επιτροπής για την αποτροπή της περικοπής του 33%

Ενημέρωση-κοινή δήλωση

Παρακολουθήσαμε τη διαπαραταξιακή επιτροπή που συνεδρίασε σήμερα 4/9/2024 πρώτη φορά για το θέμα της περικοπής της επικούρησης μας κατά 33% από 1η Ιανουαρίου  2025.

Καταθέσαμε τις θέσεις μας όπως παρακάτω και αναφέρουμε σύντομα το πώς τοποθετήθηκαν οι εκπρόσωποι των άλλων παρατάξεων για  αυτές:

α. Απαιτούμε κατάργηση του ν. Βρούτση που προβλέπει τη μείωση της επικούρησης από 1/1/2025 κατά 33% και αυτό πρέπει ενιαία να το παλέψουμε. Αυτό το ζήτημα δεν παζαρεύεται. Δεν μπορούμε να πάμε σε συνάντηση με το υπουργείο δηλώνοντας διαθεσιμότητα αποδοχής είτε του χρόνου μετάθεσης του χρόνου καταβολής της προσωπικής διαφοράς για 1 ή 2 χρόνια ή 3 χρόνια, όπως μπορεί να ακουστεί από πλευράς του υπουργείου, σύμφωνα με τις πληροφορίες που ανέφεραν μέλη του προεδρείου, ούτε μπαίνουμε σε διαπραγματεύσεις για αποδοχή  μείωσης αντί 33% κάποιου μικρότερου ποσοστού πχ 30%, 20% κλπ. Δεν μπορεί η διαπαραταξιακή να συμφωνήσει με το Υπουργείο σε μια τέτοια κατεύθυνση. Κάθε τέτοια πρόταση και δέσμευση του Υπουργείου πρέπει σαφώς να δηλωθεί ότι δεν μας ικανοποιεί και ότι ο αγώνας συνεχίζεται για κατάργηση της περικοπής. Και σε αυτή την κατεύθυνση να έχουμε ομόφωνη στάση της διαπαραταξιακής επιτροπής. Σε αυτή την τακτική δεν συμφώνησαν τα άλλα μέλη της Επιτροπής, δεσμεύτηκαν όμως ότι δεν θα μπουν σε συζήτηση για το θέμα της μείωσης του ύψους του 33%.

β. σε τυχόν επιχειρήματα των εκπροσώπων της κυβέρνησης περί μετακύλησης του οικονομικού κόστους, στον ΕΦΚΑ και το δημόσιο χρέος η απάντηση του ΣΣΕΤΕ χρειάζεται να είναι ότι εμείς πληρώναμε τις εισφορές μας και η Τράπεζα έχει την ευθύνη να πληρώσει τις υποχρεώσεις της, είτε έχει κέρδη, είτε δεν έχει και την περίοδο μάλιστα που έχει τεράστια κέρδη δεν υφίσταται και θέμα μη δυνατότητάς της. Η κυβέρνηση και κάθε εκτελεστική εξουσία έχει ευθύνη να επιβάλλει σε αυτόν που δημιούργησε το πρόβλημα να καταβάλλει τις υποχρεώσεις του για να υφίσταται η παροχή. Δεν μπορούμε να μπούμε σε συζήτηση για το να είναι άλλος πέρα από την Τράπεζα που θα πληρώσει,  ούτε σε συζήτηση για περιορισμό της υποχρέωσης της με αναλογιστικές  μελέτες με βάση τον αριθμό των εν ενεργεία

γ. για τη λειτουργία της διαπαραξιακής επιτροπής θεωρούμε ότι είναι λάθος οι επιστολές που στάλθηκαν από τον πρόεδρο του ΣΣΕΤΕ και ζητούν συμμόρφωση των συμμετεχόντων στην επιτροπή.  Προφανώς έχουμε διαφορετικές οπτικές αφού είμαστε ξεχωριστές παρατάξεις. Αυτό είναι το νόημα των δημοκρατικών διαδικασιών.  Υπάρχουν πλειοψηφίες, αλλά και οι μειοψηφίες έχουν δικαίωμα συμμετοχής, παρατηρήσεων, ελέγχου και ενημέρωσης.

δ. τέλος προτείναμε να καλεστεί συγκέντρωση των σδ. τη μέρα της συνάντησης με το Υπουργείο, αλλά οι άλλες παρατάξεις δήλωσαν ότι από το Υπουργείο ζήτησαν να χαμηλώσουν οι τόνοι και απέρριψαν την πρότασή μας, λέγοντας ότι συγκέντρωση από το ΣΣΕΤΕ μπορεί να γίνει σε επόμενη φάση.  


Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε την επιτροπή και να σας κρατάμε ενήμερους για τις εξελίξεις. 

4/9/2024

Πέτρος Κονταρίνης από Ανυπότακτους Συνταξιούχους-Πρωτοβουλία Συνταξιούχων ΕΤΕ-Συνεργαζόμενοι

Μαρία Μπικάκη από Αγωνιστική Προοπτική Συνταξιούχων ΕΤΕ

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ανακοίνωση-εκτίμηση για τη συνάντηση με το Υπουργείο για το ν. Βρούτση και την επερχόμενη περικοπή του 33%

ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΝΑ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΗ ΠΕΡΙΚΟΠΗ ΤΟΥ 33% ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ Ν. ΒΡΟΥΤΣΗ   Η συνάντηση στις ...