Αναζήτηση

03 Σεπτεμβρίου 2024

Για το Δ.Σ. του ΣΣΕΤΕ και μπροστά στη Γενική Συνέλευση

Παρακολουθώντας  κάποιος -με κόπο είναι αλήθεια- το Δ.Σ. του ΣΣΕΤΕ της 28/8 δεν μπορούσε να αποφύγει τη σκέψη ότι αυτή η κατάσταση δεν έχει γιατρειά. Απόλυτα συνεπείς με το σκηνικό που δυο χρόνια τώρα διαμορφώνουν και βλέπουμε να πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο, είδαμε για άλλη μια φορά τα μέλη του ΔΣ να αναλώνονται σε πολύωρες ανούσιες κόντρες και κοκορομαχίες, να ανταλλάσσουν χιλιοειπωμένες κατηγορίες για το «τις πταίει» , να ροκανίζουν το χρόνο και την υπομονή των μελών χωρίς ντροπή και τελικά, να καταλήγουν να ψηφίζουν μαζί (!) για τα θέματα που νωρίτερα τσακωνόταν. Και να προσπερνούν χωρίς  ουσιαστική συζήτηση και αποφάσεις τα φλέγοντα ζητήματα που μας απασχολούν (περικοπή 33%, επανυπολογισμός, ΤΥΠΕΤ, δάνεια, κ.α.) και εξαντλητική αντιπαράθεση για τα διαδικαστικά και για το εάν θα πρέπει να έχουν ή να μην έχουν γραφεία και με τι ύψος ενοικίου τα νομαρχιακά παραρτήματα του ΣΣΕΤΕ, αν δικαιούνται οι υπάλληλοι του ΣΣΕΤΕ τα προβλεπόμενα από συλλογικές συμβάσεις κλπ.

Οι παρατάξεις που στηρίζουν το προεδρείο του διορισμένου Δ.Σ., παρότι επικαλούνται την τήρηση του καταστατικού, αφήνουν τον διοικητικό απολογισμό στο …. «διαβάστηκε», ενώ κανονικά έπρεπε να τεθεί προς ψηφοφορία στο Δ.Σ. πριν παρουσιαστεί στη συνέλευση.  Έναν  απολογισμό που -Αύγουστο μήνα-  δεν μπήκαν στον κόπο να αναρτήσουν ηλεκτρονικά, ούτε καν τον μοίρασαν ως γραπτό κείμενο στα μέλη του Δ.Σ..  Έναν απολογισμό που έμοιαζε σαν απολογισμός όχι ενός Δ.Σ. αλλά παρατάξεων, όσο δε για τον οικονομικό απολογισμό (που, επίσης, απλώς διαβάστηκε και δεν κοινοποιήθηκε γραπτά), αυτός είναι  τουλάχιστον προβληματικός  και με μια μαύρη τρύπα οκταμήνου, αλλά… δεν βαριέσαι! Τέτοιος σεβασμός στα μέλη και τις διαδικασίες!  Ενώ, με πρόσχημα την αποφυγή καθυστερήσεων στη συνέλευση, ομόφωνα συμφωνούν να μην γίνει ψηφοφορία για εφορευτική επιτροπή. Πάλι καλά που είπαν ότι θα συμμετέχει εκπρόσωπος από κάθε παράταξη (και ελπίζουμε να εννοούν ότι και από όποιο συνδυασμό καταθέσει ψηφοδέλτιο και ότι δεν θα επαναληφθούν αποκλεισμοί και προπηλακισμοί που συνέβησαν στις προηγούμενες εκλογές). 

Και όλα αυτά ενώ ακούγαμε παιδαριώδη επιχειρήματα περί του καταστατικού, στο κουρέλιασμα του οποίου τελικά ομοφώνησαν όλοι όσοι αλληλοκατηγορούνταν προηγουμένως. Και μετά διαβάζουμε στα διάφορα forum ύβρεις και περιφρονητικά σχόλια κατά των λίγων που απέμειναν να διεκδικούν μια άλλη, υγιή συνδικαλιστικά, λειτουργία για το ΣΣΕΤΕ.

Πολύ φοβόμαστε ότι κατοχυρώνεται ένα αντιδημοκρατικό μοντέλο συγκεντρωτικής λειτουργίας,  που το όποιο προεδρείο αντικαθιστά το Δ.Σ., που περιορίζονται οι ψηφοφορίες και τη θέση τους παίρνουν οι συμφωνίες κάτω από το τραπέζι, που οι διαδικασίες γίνονται αδιαφανείς και περίκλειστες, που η πρόσβαση στην ενημέρωση θεωρείται παραβίαση προσωπικών δεδομένων.  Τι πιο απλό και δημοκρατικό από το να υπάρχουν δημόσια αναρτημένες οι συνεδριάσεις των Δ.Σ. όπως γίνεται με τις συνεδριάσεις από το κοινοβούλιο μέχρι τα δημοτικά συμβούλια ;

Για το ξεκάρφωμα βέβαια φέρνουν –κυριολεκτικά στο παρά πέντε- στο πρόβλημα της επικείμενης περικοπής του 33% με την πρόταση (που κατέληξαν εκ των υστέρων της συνεδρίασης !!) για σύσταση διαπαραταξιακής επιτροπής, ενώ ένα χρόνο τώρα αδρανούσαν ή έκαναν σπασμωδικές και άστοχες κινήσεις, ενώ επίκειται η Γ.Σ. σε ένα δεκαήμερο! Μα, ποιος περιμένουν να τους πάρει στα σοβαρά;

Είναι διαπιστωμένο ότι αυτή η κατάσταση προκαλεί αποστροφή, απογοήτευση και έχει οδηγήσει σε αποστράτευση, ακόμα και σε διαγραφή πολλά μέλη με ήθος, αρχές και γνώση, στερώντας το ΣΣΕΤΕ από την συμμετοχή και την συμβολή άξιων συναδέλφων. Όπως σε κάθε ανάλογη περίπτωση όμως, είναι ακριβώς αυτό που επιδιώκουν όσοι στέκονται απέναντί μας, τραπεζίτες, κυβερνήσεις και οι πληρωμένοι υπηρέτες τους –φανεροί και κρυφοί- στο συνδικαλιστικό κίνημα.

Δεν είναι λύση να παρατήσουμε τον αγώνα μας, δεν είναι λύση η ιδιώτευση, δεν είναι λύση να ξαναπέσουμε στην παγίδα της πελατειακής σχέσης, στην αυταπάτη της ξαναζεσταμένης υπόσχεσης από επαγγελματίες «συνδικαλιστές» και των νομικών «μονόδρομων».

Το υποστηρίζαμε από την αρχή των αγώνων μας για το ΛΕΠΕΤΕ και έπειτα για το ΤΥΠΕΤ, τις περικοπές, το σερί από άδικους νόμους και το λέμε ξανά: το θέμα μας είναι πολιτικό, συνδέεται με τον πυρήνα του πως κυβερνάται η χώρα και αποδεικνύεται πέραν πάσης αμφιβολίας από το πώς αντιμετώπισαν και αντιμετωπίζουν όλες ανεξαιρέτως οι κυβερνήσεις το λαό, τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους.

Είναι λοιπόν ανάγκη να αφήσουμε στην άκρη την κούραση και την απογοήτευση και να δώσουμε ξανά τη μάχη για τα δίκια και τα δικαιώματά μας.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους να συμμετέχουν στην ερχόμενη Γ.Σ., να τοποθετηθούν με την ψήφο τους, να διεκδικήσουμε ουσιαστικές, ζωντανές, δημοκρατικές διαδικασίες, να απομονώσουμε φανερούς εχθρούς και ψεύτικους φίλους και να επιδιώξουμε αλλαγή συσχετισμών για αλλαγή πορείας στο ΣΣΕΤΕ.

Μπορούμε και πρέπει να αλλάξουμε σελίδα στο ΣΣΕΤΕ. Δεν έχουμε άλλο δρόμο για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας ως συνταξιούχοι, από το να έχουμε ένα μαχητικό σύλλογο που θα μπορεί να αντισταθεί στα σχέδια κυβερνήσεων και τράπεζας κόντρα στη συναίνεση και το συμβιβασμό των συνδικαλιστών του κατεστημένου.

Σύντομα ενόψει της Γ.Σ. θα ανακοινωθεί η διενέργεια ανοιχτής σύσκεψης μαζί με όσους σδ. ανησυχούν και δεν βολεύονται με αυτήν την κατάσταση. Στόχος μας η συνεννόηση με δικτύωση-κατά το δυνατόν- τόσο της Αθήνας όσο και της όσο και της παραμελημένης περιφέρειας ώστε να έχουμε την αναγκαία κοινή παρέμβαση.

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΕΤΕ

 στη συνέλευση και 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ανακοίνωση-εκτίμηση για τη συνάντηση με το Υπουργείο για το ν. Βρούτση και την επερχόμενη περικοπή του 33%

ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΝΑ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΗ ΠΕΡΙΚΟΠΗ ΤΟΥ 33% ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ Ν. ΒΡΟΥΤΣΗ   Η συνάντηση στις ...